Imatge d'alguns dels peixos morts que han aparegut el riu Francolí al seu pas per Tarragona

Es repeteix: desenes de peixos morts al riu Francolí al seu pas per Tarragona

Ecologistes en Acció ha denunciat els fets i ha demanat a les administracions que actuïn

Nou episodi de peixos morts al riu Francolí, després del que va tenir lloc la passada setmana al mateix riu al seu pas per l'Alt Camp. En aquest cas, els fets han tingut lloc al terme municipal de Tarragona, concretament a l'assut del barri de Sant Salvador, segons ha denunciat a través de les xarxes socials Ecologistes en Acció de Tarragona i l'Ebre. Els animals han quedat atrapats als sediments per la falta d'aigua.

La sequera que afecta casa nostra des de fa setmanes està passant factura al medi natural i el riu Francolí ha estat de nou víctima, amb l'aparició de desenes de peixos morts. En aquest sentit, Ecologistes en Acció ha assegurat que «les administracions continuen donant l’esquena als rius i no es preocupen per assegurar els cabals mínims, fent complir la Directiva marc de l'aigua».

Els ecologistes, en un fil a la xarxa social Twitter, han denunciat que «la mala gestió d'usos de l'aigua i les concessions extractives d’aigua estan acabant amb el riu Francolí».

Demanen la retirada dels sediments

Segons ha assenyalat Ecologistes en Acció, «l'assut colmatat de sediments no ajuda al manteniment de les tolles i reserves d’aigua que permetrien que aquest refugi per la fauna aguantés més dies amb aigua, fins i tot setmanes». En aquest sentit, han demanat les administracions que encara poden salvar exemplars de peixos, amfibis i anguiles, que es troben en la tolla inferior de l’assut de Sant Salvador a Tarragona.

En el text, els ecologistes han insinuat que si l'administració no actua per salvar aquests peixos, ho faran ells. Finalment, han recordat que des de l'entitat fa temps que treballen en un projecte «per tornar al riu Francolí l'essència de tot riu, amb aigua constant, un bosc de ribera i amb la fauna i flora associada que li pertoca».

L'Ajuntament de Tarragona ha respost la petició de l'entitat amb una piulada, en què ha assenyalat que «el rescat de peixos del riu és una competència del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, motiu pel qual des de l'Ajuntament se'ls ha requerit per carta perquè vigilin la situació del riu Francolí i duguin a terme els rescats que siguin necessaris, com han fet recentment al tram del riu, de Pont i Gol».