Anatoli Xarí, en una imatge publicada a les seves xarxes socials

La policia troba amagat al Tarragonès un home reclamat per traïció a Ucraïna

El periodista Anatoli Xarí, detingut dimecres a Roda de Berà, ha declarat davant l'Audiència Nacional i ha quedat en llibertat provisional

El periodista i opositor ucraïnès Anatoli Xarí ha estat detingut a Roda de Berà per una ordre d'extradició del govern d'Ucraïna, que l'acusa de traïció per les seves suposades posicions prorusses. Xarí, que després d'uns anys resident a Barcelona es va traslladar al Baix Gaià l'any 2019, va ser arrestat aquest dimecres i ha estat traslladat a l'Audiència Nacional, a Madrid, on aquest dijous ha declarat.

Després de declarar davant el jutge José Luis Calama, Xarí ha quedat en llibertat provisional amb mesures cautelars. L'Audiència Nacional ha acordat aquesta mesura a petició de la fiscalia, ja que no concorren les condicions necessàries per decretar la presó provisional, perquè s'ha tingut en compte l'arrelament del periodista a Catalunya, on viu des del 2016.

Anatoli Xarí, detingut a Roda de Berà aquest passat dimecres, haurà de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes davant del jutjat més proper a la seva residència, haurà de fixar el seu domicili, se li retira el passaport i no podrà sortir de l’Estat.

Ucraïna l'acusa de traïció i discurs d'odi

En aquest sentit, les autoritats d'Ucraïna investigaven el periodista i youtuber des de l'any passat, acusat del delicte de traïció, però també de promoure un discurs d'odi i de dur a terme activitats contràries a la seguretat nacional. En aquest sentit, el govern de Zelenski considera que Xarí difonia a través de les xarxes informacions a favors d'interessos estrangers.

Fa uns dies, Anatoli Xarí va denunciar a través del seu compte d'Instagram que havia patit un escarni a casa seva per part d'un grup d'ucraïnesos, que l'acusen de posicions prorusses en el conflicte bèl·lic.

«Hi ha fets que confirmen les seves activitats subversives contra Ucraïna»

En un comunicat, les autoritats ucraïneses han confirmat la detenció del periodista i bloguer i han assegurat que «les evidències de la investigació estan confirmades per una sèrie d'estudis d'experts, que han conclòs que, a les entrevistes i discursos de Xarí, hi ha fets que confirmen les seves activitats subversives contra Ucraïna».

Així mateix, en un comunicat, les autoritats d'Ucraïna ha assenyalat que la detenció de Xarí «és una altra prova que els traïdors rebran el càstig tard o d'hora». En aquest sentit, també han manifestat que faran tot el possible perquè el bloguer, amb més de tres milions de seguidors a YouTube, «rendeixi comptes» davant la justícia.