Detingut a Reus per gihadisme.

Ingressa a presó el detingut per gihadisme a Reus, considerat un 'cibersoldat' de Daesh

Es tracta d'un gihadista molt perillós «per a la seguretat nacional» | El segon detingut va ser posat en llibertat després de prendre-li declaració

Tal com va avançar TarragonaDigital aquest dilluns 27 de gener, la Policia Nacional va dur a terme una operació conjunta a Reus amb l'Europol emmarcada en el terrorisme gihadista amb el resultat de la detenció de dues persones. Ara, la policia ha donat a conèixer  més detalls sobre l'operatiu  entre els quals es confirma la implicació d'un dels detinguts amb Daesh, mentre que l'altra persona va ser posada en llibertat després de prendre-li declaració. L'arrestat —en presó preventiva— es tracta d'un home de 38 anys i de nacionalitat marroquí que residia al carrer Muralla de Reus, lloc on el van trobar després de les dues entrades i escorcolls que es van dur a terme a la zona. Ara, ha passat a disposició judicial al Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional.

Una 'cibersoldat' de Daesh

Segons ha explicat la Policia Nacional, es va aconseguir trobar el detingut després d'una «exhaustiva anàlisi» d'informació dut a terme pels investigadors, els quals van detectar que es tractava d'un 'cibersoldat' de Daesh que presumptament seguia l'estratègia de l'organització terrorista a les xarxes, adoctrinant i difonent de forma massiva els missatges gihadistes per Internet. De fet, segons asseguren els agents el detingut tenia intenció d'adoctrinar posteriorment a altres persones, així com dur a terme actes per fer apologia del gihadisme tant en la vida real com en al virtual

El detingut era un fidel seguir dels discursos dels xeics radicals i consumia «de forma compulsiva» material violent i gihadista, amb cerques sobre la gihad o la no integració a la societat occidental, ja que la considerava un «enemic infidel». Després de fer un seguiment del detingut, els agents van detectar que estava fortament influenciat pels textos que incitaven a posar fi a la vida de tots els crítics amb l'islam.

Un 'influencer' del terrorisme

Amb el seguiment, la Policia Nacional va detectar que el detingut a Reus era molt influent i és que comptava amb més de 25.000 seguidors a les xarxes socials que administrava, ja fossin amb canals oberts o tancats, pel que tenia una gran repercussió cada cop que predicava els missatges de Daesh.

Tot i que el detingut va intentar passar desapercebut —tal com van mostrar les seves cerques a les xarxes— mitjançant una tècnica utilitzada per molts terroristes que han acabat atemptant anomenada taqqiya, la Policia Nacional el va detectar i va decidir detenir-lo per l'amenaça que suposava, i és que va estar en contacte amb una persona detinguda a Colòmbia que  tenia intenció d'atemptar a Bogotà en un bar amb personal de l'ambaixada dels Estats Units, i, a més, havia realitzat cerques sobre personatges espanyols i estrangers que havien criticat obertament l'islam. Segons ha explicat la Policia Nacional en un comunicat, amb la detenció d'aquesta persona «s'anul·la una greu amenaça per a la seguretat nacional».