Flames arribant al castell de Queralt

La hipòtesi que agafa més força en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

Efectius dels Bombers segueixen vigilant el perímetre del foc per controlar les fumeroles i els punts calents

L'incendi que va començar a Santa Coloma de Queralt, tot i estar controlat, encara fumeja. Les últimes hores han servit per començar a treballar en la investigació de l'origen del foc devastador al territori. 

Els Agents Rurals, des de diumenge, han buscat l'inici del foc que ha arrasat la Conca de Barberà i l'Anoia. El cap de l'àrea regional dels Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón, ha explicat a l'ACN la principal hipòtesi amb què treballen en el departament. 

Tot i que la investigació no està tancada, «la intencionalitat té molt poca força i estem treballant en un possible accident mecànic, que pot ser molt variat, un tub d'escapament, un cotxe o un tractor», assenyala el cap dels Agents Rurals a Tarragona. 

Aquesta és la principal hipòtesi  amb què treballen. Tot i això, admet que és difícil acabar determinant exactament el tipus de vehicle que va provocar el foc al territori.

Els Bombers van donar per controlat l'incendi aquest dilluns al vespre, però una cinquantena d'efectius segueixen vigilant la zona per controlar les fumeroles i els punts calents.
 

Altres hipòtesis sobre l'incendi

Al llarg dels dies que ha durat l'incendi, s'ha treballat sobre diverses hipòtesis que van provocar el foc devastador a la Conca de Barberà i l'Anoia. Les flames es van iniciar a tocar de la carretera C-241d, a Santa Coloma de Queralt.

Com ha assenyalat Cándido Rincón, la intencionalitat  té molt poca força. Una hipòtesi que ja descartava Josep Antoni Mur, el mateix diumenge. D'aquesta manera, també es descartava que fos fruit d'un fenomen natural, com un llamp. 

En aquell moment, totes les hipòtesis estaven «obertes». Tot i això, ja s'encarava en dues més possibles: una punta de cigarreta o per una guspira del motor d'un vehicle. La primera, però, era poc probable, ja que no es va trobar cap burilla  que pugui apuntar a la causa, explicava Mur. 

L'opció del problema en un vehicle, sigui per una guspira o un accident mecànic, és la que ha pres més força. Així ho han explicat els Agents Rurals i és la principal hipòtesi en què treballen en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia.

L'afectació de l'incendi

El perímetre de l'incendi no ha variat des que s'ha donat per estabilitzat. Segons Agents Rurals, les flames han afectat un total de 1.657 hectàrees. D'aquestes 1.272 corresponen a vegetació forestal, 380 a agrícoles i les cinc restants són de vegetació urbana.

Sis termes municipals s'han vist afectats per l'incendi de dues comarques diferents: Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles (a l'Anoia) i Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils  (a la Conca de Barberà). El municipi més afectat ha estat Bellprat, amb més d'un miler d'hectàrees cremades.

Els Bombers segueixen treballant sobre el terreny per poder donar l'incendi per extingit en els propers dies. Una cinquantena d'efectius terrestres i dues dotacions aèries es troben aquest dimarts fent tasques de control i remullant el perímetre amb l'objectiu d'evitar cap represa del foc. Els efectius se centren en vigilar les fumeroles i els punts calents.