Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La central nuclear d'Ascó.

La revelació del comitè de la nuclear d'Ascó que canvia els fets de la mort d'un bomber

Asseguren que l'empresa ha enganyat els mitjans de comunicació fent que «s'inundin de notícies que disten de la realitat dels fets ocorreguts»

El passat 24 de novembre va tenir lloc una tragèdia a la central nuclear d'Ascó. Segons es va informar en aquell moment, un jove bomber que treballava a la nuclear va acabar perdent la vida després de veure's afectat per un accident que va tenir lloc quan es recarregava el sistema contra incendis de l'edifici de control. 

Des de la central nuclear van explicar en aquell moment que aquesta tasca es duia a terme en el marc de la 28a recàrrega de combustible de la unitat, què s'havia iniciat el 16 d'octubre. Per causes que es desconeixen, el jove bomber va veure's afectat per una «descàrrega de diòxid de carboni» que va posar fi a la seva vida i també va ferir tres operaris més, els quals van ser traslladats a l'Hospital de Móra d'Ebre sense que la seva vida perillés.

Dies després les informacions van canviar. Testimonis asseguraven que el bomber havia mort intervenint en un incident per salvar la vida altres persones que s'estaven veient afectades. 

Ara, el comitè d'empresa de Falck subcontracta de la planta atòmica, assegura que la central nuclear va mentir els mitjans amb la seva versió. Els treballadors neguen que el tràgic succés es produís durant la recàrrega del tanc de CO2 i diuen que el noi ja havia acabat la jornada laboral, però es va reincorporar alertat per l'accident.

Una estratègia comunicativa de l'empresa

Així ho ha explicat el comitè d'empresa, el qual rebutja «frontalment» el que assegura que és una «estratègia comunicativa» de la nuclear. El comitè nega que la fuita de diòxid de carboni que va posar fi a la vida del bomber i va causar tres ferits més tingués lloc durant la recàrrega d'un tanc. Diuen que el que s'estava fent era una «vigilància d'àrea de foc» que es realitzava «des de l'inici de la recàrrega».

El comitè vol denunciar que els mitjans es van 'inundar' de «notícies que disten de la realitat dels fets ocorreguts» gràcies a aquesta estratègia comunicativa de la nuclear

Per tot plegat, demanen a Anav que rectifiqui els comunicats que ha emès fins ara, es disculpi amb la família de la víctima i els seus companys i que faci «un exercici de transparència» vetllant per una informació «veraç i fidedigna».

El director de la nuclear d'Ascó lamenta la «confusió» sobre la informació emesa

El director de la central nuclear d'Ascó, Jordi Sabartés, ha lamentat la «confusió despresa per les primeres informacions emeses» arran de la mort d'un bomber dimecres passat, quan socorria un grup de treballadores que s'havia intoxicat per diòxid de carboni. En un comunicat adreçat als treballadors, Sabartés ha reconegut que la víctima havia acabat la jornada laboral i «no va dubtar a tornar a equipar-se i sumar-se a l'equip d'ajuda».

La política comunicativa d'ANAV ha estat fortament qüestionada per treballadors i, especialment, pel comitè d'empresa de Falck, la subcontracta a la qual pertanyien els operaris afectats. Criticaven que l'empresa informés que el bomber estava fent tasques de manteniment del sistema contra incendis.

«Són dies difícils per a tots, res del que fem podrà tornar-nos a Francesc, però sí que hem de guardar a la memòria l'enorme compromís que va demostrar amb la seva actuació dimecres a la tarda a la central», ha assegurat Sabartés, després de manifestar el seu condol. També ha lloat també la «dedicació, esforç i solidaritat» de la brigada i dels treballadors durant l'episodi a l'hora de «protegir a les persones».

Al mateix temps, el director de la nuclear d'Ascó ha explicat que arran de l'incident, s'ha procedit a «revisar i analitzar equips». «Estem dedicant tots els esforços necessaris no només a saber què va passar la tarda de dimecres sinó també, com correspon a la nostra forma de treballar, a extreure totes les lliçons apreses necessàries perquè tot això no es repeteixi mai més», ha apuntat.

En concret, ha explicat, sense major precisió, que durant els primers dies han treballat per determinar la causa que «va provocar la descàrrega de CO2, aplicar els correctius necessaris i verificar completament el sistema d'extinció d'incendis en tots dos grups».

Unes actuacions, sosté, que són «només el principi» i a les quals seguiran una «anàlisi exhaustiva» per determinar «exactament» què va passar.