Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un narco submarí

Requisat el primer narco submarí a Espanya en un macrooperatiu contra un clan que operava des de Tarragona

La Policia Nacional ha detingut 52 persones i s'han comissat 2.900 quilos de cocaïna i 700 quilos d'haixix

La Policia Nacional ha comissat a Màlaga una embarcació semisubmergible amb capacitat per transportar fins a dues tones de droga, en una macrooperació per desarticular un clan que operava des de Tarragona i que ha acabat amb 52 detinguts i 2.900 quilos de cocaïna i 700 quilos d’haixix intervinguts. El comissari general de la Policia Judicial, Rafael Pérez, ha explicat en roda de premsa a San Roque (Cadis) que el narcosubmarí, fabricat de manera artesanal i amb unes dimensions de nou metres d’eslora, tres de mànega i tres de calat, va ser localitzat en una nau industrial. L'embarcació encara no estava acabada i, segons les perquisicions, s’havia de fer servir per trobar-se al mar amb un vaixell d’abastament, del qual s’enduria un carregament de cocaïna per traslladar-lo després a les costes espanyoles.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En aquest operatiu, denominat FERRO, han participat durant més d’un any d’investigació més de 300 policies nacionals espanyols de diferents províncies i agents de Colòmbia, Holanda, Portugal, el Regne Unit i els Estats Units, coordinats per l'Europol. La investigació, tutelada per la Fiscalia i el Jutjat d’Instrucció 3 de Tarragona, va començar quan es van detectar diverses empreses espanyoles amb seu a Catalunya que, sota l’aparença de legalitat, introduirien cocaïna a Espanya camuflada en productes legals que importaven des d'Amèrica del Sud.

Entre els mesos d’abril i desembre del 2020 van ser intervinguts en quatre operacions a Colòmbia fins a 2.900 quilos de substància estupefaent oculta i dissolta en substrat de coco, tortó de palma i guix agrícola, una mercaderia que es traslladaria a Espanya, a través del Regne Unit i Bèlgica. Dies abans d’aquestes confiscacions, va ser interceptat a Lisboa un camió amb destí al Regne Unit, i que transportava banyeres d’hidromassatge, cent quilos d’haixix i cent quilos de marihuana.

Les perquisicions es van enfocar després a Espanya i es van implementar en quatre fases, amb les quals s’han intervingut 400 quilos de cocaïna, 700 quilos d’haixix, més de 100.000 euros en efectiu, quatre vehicles d’alta gamma i rellotges de luxe. Alhora, s’han bloquejat quatre comptes bancaris i un immoble, i s’han desmantellat a Catalunya diversos laboratoris clandestins, un d’ells amb capacitat per produir 750 quilos de cocaïna mensuals.

Els 'capos' de l'organització, a Tarragona

El novembre de 2020, els agents van localitzar els domicilis dels principals membres de l’organització a Tarragona i de manera simultània van detenir tretze persones, entre els quals el principal investigat, i van fer sis registres. En aquell moment, la policia va trobar una ‘cuina’ per manipular la droga en un habitatge on van comissar 15 quilos de clorhidrat de cocaïna llestos per a la seva distribució a l’engròs, així com 60 quilos de cocaïna juntament amb diferents substàncies químiques.

El passat mes de febrer els policies van detectar una altra branca de l’organització assentada a la Costa del Sol (Màlaga) i que es dedicava al tràfic d’haixix a través de l’Estret de Gibraltar. Es va interceptar un enviament de 583 quilos d’haixix amb destí a França i Itàlia en un peatge de Salou (Tarragonès), on van ser detingudes quatre persones en un dispositiu en què es van fer cinc registres. En un d’ells, en una nau a Màlaga, es va localitzar l’embarcació semisubmergible. Segons la Policia Nacional, és la primera d’aquestes característiques trobada a Espanya.

Per a la construcció d’aquesta barca s’havia utilitzat una quilla sobre la qual s’ha muntat una estructura amb panells de contraxapat i fibra de vidre per dotar de resistència a l’estructura. Comptava amb dos motors de 200 cavalls cadascun que serien controlats des d’una consola interior, tot i que la nau encara no tenia fetes les instal·lacions elèctriques.

Coco i 'coca': registres a Barcelona

En un altre registre al municipi barceloní de Sant Vicenç de Castellet es van intervenir 21 quilos de cocaïna i 2.200 sacs, amb un pes total de 22 tones, de sostrat de coco impregnat amb més de 300 quilos de cocaïna. Quan la Policia registrava aquesta nau, van acudir-hi tres homes d’origen dominicà, que van ser detinguts per un presumpte vincle amb l’organització.

En una altra nau de Barcelona es va trobar un altre laboratori clandestí dedicat a l’extracció, producció i adulteració de la cocaïna i drogues de síntesi. Allà es van localitzar 12.000 litres de precursors emmagatzemats per al processament de cocaïna la qual cosa, segons la Policia, podia fer que tinguessin una producció aproximada de 750 quilos mensuals d’aquesta substància. Els investigadors creuen que la banda emprava com a font de finançament per a operacions més grans d’introducció de cocaïna, la venda d’haixix i la producció d’una plantació de marihuana que van trobar en una nau annexa al laboratori, amb unes 1.154 plantes.

La Policia localitza una llanxa a Totana, Múrcia

Les perquisicions van permetre localitzar en una altra nau de Totana (Múrcia) una llanxa de fibra de vidre de 15 metres d’eslora i 4 motors de 350 cavalls, valorada en més de 300.000 euros, amb 7.000 litres de gasolina envasats en garrafes.

A finals de febrer, en la quarta i última fase d’explotació de la investigació, els agents van fer 24 registres a Tarragona, Barcelona, Castelló, València, Múrcia, Màlaga, Cadis, Granada i Badajoz i van detenir 21 persones més. Van ser confiscats 6.000 litres de precursors que presumptament es destinarien a la instal·lació d’un altre laboratori clandestí de cocaïna a la zona de Múrcia, així com diners i nombrosa documentació relacionada amb els enviaments de cocaïna des de Colòmbia fins a Espanya, que també es feia a través de caixes de pinya contaminades amb cocaïna, des de la República Dominicana.

En total s’han detingut 52 persones, de les quals 30 ja han ingressat a presó, i s’han practicat 47 registres a Tarragona, Barcelona, Girona, Màlaga, Castelló, València, Múrcia, Cadis, Granada i Badajoz.