La central nuclear d'Ascó.

La denúncia dels treballadors per l'accident mortal a la nuclear d'Ascó: «Opacitat»

Els treballadors protesten a les portes de les centrals de Vandellòs i Ascó i tallen la C-12

El passat 24 de novembre, la central nuclear d'Ascó es va veure involucrada en un tràgic succés. Un treballador va morir a les instal·lacions del municipi de la Ribera d'Ebre i, ara, els sindicats volen que s'esclareixin aquests fets.

Un incident que, segons denuncien CCOO i UGT, hi ha una gran opacitat envers l'accident mortal i reivindiquen reforçar la seguretat laboral.

Un canvi en les pràctiques de treball actuals

Centenars de treballadors de la central nuclear d'Ascó i de Vandellòs han realitzat aquest divendres al matí una acció informativa. Una protesta que s'ha fet a les portes de les instal·lacions per demanar que l'incident sigui un «punt d'inflexió» a l'hora d'actualitzar les pràctiques de treball actual.

Durant la protesta han tallat la carretera C-12 al seu pas per Ascó. En l'acció informativa també han reivindicat incrementar la formació en riscos laborals per als empleats, així com la fi de la precarietat dels llocs de treball de les empreses auxiliars.

Segons el representant de CCOO a la central nuclear d'Ascó, Joan Treig, l'accident en què va morir un bomber de l'empresa Falck hauria de servir per canviar les pràctiques de treball actuals. «Les plantes poden ser molt segures, però si els treballadors no estan segurs, no serveix de res», ha etzibat.

En aquesta línia, considera que la formació que s'ofereix al conjunt d'empleats «no és l'adequada» i per això ha reclamat ampliar-la tant al personal de les centrals nuclears com als que treballen en empreses col·laboradores.

Una de les altres demandes que ha destacat Treig té a veure amb la «precarietat» dels llocs de treball d'aquestes companyies. Entre altres aspectes, el sindicat ha criticat que les condicions laborals han empitjorat amb serveis a la baixa que tenen una afectació directa en la feina.

Davant l'escenari del futur tancament de les centrals nuclears en els pròxims deu anys, Treig ha demanat que la qualitat del treball sigui «digna».

Pròximament, el sindicat té previst presentar una proposta a la comissió de seguretat i salut relacionada amb el sistema de CO2. Treig ha acusat ANAV de «falta de compromís» a l'hora d'explicar detalls sobre els fets que van ocasionar el sinistre mortal i ha assegurat que és «com si res hagués passat».

El representant sindical també ha lamentat la demora per part d'ANAV a l'hora d'informar sobre el futur d'aquest sistema d'extinció d'incendis.