Marc Ayala en primer pla.

Llibertat amb càrrecs per al regidor de Valls acusat d'abusos a un menor, Marc Ayala

Ayala assegura al jutge que les relacions van ser consentides i quan el jove ja tenia setze anys

La caixa dels trons sembla que s'ha destapat a Valls. El regidor de Cultura, Marc Ayala, ha tornat a ser detingut aquest dimecres 4 de maig a primera hora de la tarda, segons ha pogut saber TarragonaDigital, després que poques hores abans fos posat en llibertat amb càrrecs per l'acusació d'abusos a un menor de 13 anys.

Ayala va ser detingut  pels Mossos d'Esquadra per primera vegada el dimarts 3 de maig al vespre. Els fets pels quals se l'investiga es remuntarien a l'any 2015, quan tenia 27 anys, i hauria abusat presumptament d'un menor de 13 anys. Actualment el noi que ha decidit interposar ara la denúncia té 20 anys, mentre que el regidor té 33 anys.

Després de prestar declaració per aquests fets, Ayala ha estat posat en llibertat amb càrrecs. L'acusació ha demanat presó preventiva per l'encara regidor de l'Ajuntament de Valls, i els Mossos han tornat a prendre-li declaració a primera hora de dimecres.

Finalment, el jutjat de guàrdia d'instrucció 2 de Valls ha deixat en llibertat amb càrrecs el regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, per abusos a un menor. Com a mesures cautelars, el jutge també li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del territori. També haurà de comparèixer al jutjat sempre que sigui requerit.

En la seva declaració, només responent el seu advocat, Ayala ha assegurat al jutge que va tenir una relació sentimental i relacions amb el jove, però no pas el 2015 sinó els anys 2019 i 2020, quan ja tenia setze anys.

L'acusació particular havia demanat presó preventiva, mentre que la fiscalia ha demanat una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació amb la víctima.

La reflexió durant el confinament va portar el jove a posar la denúncia

Per la seva banda, el jove que ha interposat la denúncia a Marc Ayala manté, segons assegura l'ACN, que els fets van passar el 2015 quan ell tenia 13 anys i Ayala 27.

Assegura que va mantenir una relació tòxica i de poder amb l'ara regidor, a qui la diferència d'edat i la formació en arts escèniques li donava autoritat dins del grup de teatre.

Fa mesos, durant la pandèmia, el jove va començar a reflexionar sobre aquells fets i mitjançant teràpia i acompanyament emocional es va sentir prou preparat per explicar-ho. La setmana passada va presentar la denúncia formal davant dels Mossos d'Esquadra, que aquest dimarts van detenir el sospitós.

El Grup de Teatre de Valls ja analitzava els casos

Al Grup del Teatre Principal de Valls, del qual Ayala i la víctima en són membres, ja fa temps que hi havia certa mala maror. Fa uns mesos diversos membres del grup, entre els quals el noi que ha denunciat Ayala per abusos, van queixar-se a la junta directiva d'alguns comportaments inapropiats en el tracte de diversos membres de l'entitat, però lluny de l'àmbit sexual. La junta va aplicar un protocol intern per analitzar els casos.

Els presumptes casos d'abusos d'Ayala segueixen sortint a la llum

La informació l'ha fet pública RAC1 a primera hora d'aquest dimecres i des de llavors els nous casos de presumptes abusos per part del vallenc Marc Ayala no han parat d'aflorar.

El Diari Ara ha fet públic el relat de més presumptes víctimes del regidor, totes elles menors d'edat. Un dels casos fa referència a un menor de 14 anys que Marc Ayala hauria conegut durant els assajos del Pessebre Vivent de Valls, fa uns anys. El jove assegura que Ayala i ell van mantenir relacions sexuals quan ja era regidor de l'Ajuntament i li demanava que no digués res.

Una altra presumpta víctima també ha relatat que l'any 2014, quan tenia 15 anys, va ser assetjat per Marc Ayala amb comentaris «no explícits» com «tu sí que estàs bé» o «ara estic al llit» i que fins i tot li va fer arribar la idea de mantenir una relació.

Segons apunta l'Ara, les relacions amb els menors les iniciava a partir del Grup de Teatre Principal de Valls, «on entrava en contacte amb els adolescents i hi establia un vincle de confiança». 

De moment, però, l'única denúncia que consta als Mossos d'Esquadra és la del cas que ha destapat RAC1 de l'any 2015.