Un vehicle de la Guàrdia Civil en un operatiu a Tarragona

El tràfic d'haixix del sud de la península es trasllada a les costes de Tarragona

Així ho ha detectat la Guàrdia Civil des de principis d'aquest 2021

Les organitzacions dedicades al tràfic d'haixix han mogut les seves actuacions des del sud de la península Ibèrica cap al nord. Així ho revela TV3, citant fonts de la Guàrdia Civil, que han detectat desembarcaments d'aquesta droga a la demarcació de Tarragona després de tres anys sense interceptar-ne cap. En aquest sentit, s'ha constatat un increment des de principis d'any, un fet que atribueixen a una major pressió policial al sud de la península.

En declaracions a la televisió pública catalana, el cap de la unitat orgànica de la policia judicial a Tarragona, Héctor Muñoz, ha assenyalat que «estem veient un possible desplaçament de les organitzacions criminals cap a aquesta zona per desembarcar-hi haixix. La veritat és que aquest any portem més confiscacions tant d'embarcacions buides, preparades per varar-les i anar cap al nord de l'Àfrica, com de càrregues».

Cal recordar que durant la dècada dels 90 la demarcació va ser un punt important en la distribució de droga, especialment les costes ebrenques, que van ser una zona molt activa en el tràfic d'haixix. 

Interceptades dues tones i mitja d'haixix a la Roca Plana

En aquest sentit, un dels decomissos més importants es va produir a principis del passat mes d'agost en una cala de Tarragona, la Roca Plana, on es van interceptar prop de dues tones i mitja d'haixix. El desembarcament es va detectar gràcies als radars i càmeres tèrmiques. Així mateix, en els darrers mesos també s'han interceptat llanxes que podrien utilitzar-se per transportar la droga.

Una embarcació va ser localitzada en un camió, equipada amb tres motors i 4.000 litres de fuel. Algunes llanxes fan el transport de l'haixix directament des de les costes del nord d'Àfrica, però algunes d'elles també recullen la droga de vaixells a alta mar.

El tinent cap del servei marítim de la Guàrdia Civil de Tarragona, Alain Miguel Salazar, ha explicat que «vaixells d'abastament amb grans carregaments deixen els fardells a alta mar i amb llanxes més petites s'hi van acostant, carreguen i quan veuen que l'ocasió és procliu entren a la costa».

La presència de crim organitzat, una afectació directa al territori

Per la seva banda, el cap de la comandància de la Benemèrita a Tarragona, Jordi Verger, explica a TV3 el 'modus operandi': «Arriba una embarcació des del nord del Marroc, es desplaça directament fins a les costes tarragonines i aquí hi ha una logística, una organització criminal que dona el servei de descarregar l'haixix, d'ocultar-lo durant uns dies per després transportar-lo principalment a Europa».

La presència d'organitzacions criminals també preocupa pels efectes que pot provocar al territori. En aquest sentit, Verger assegura que «aquestes bandes necessiten certa logística», motiu pel qual «utilitzen el suborn i penetren a l'àmbit social per tal d'aconseguir els seus objectius».