Imatge de diversos bitllets falsificats de 50 euros

La trama criminal dels bitllets falsos de 20 i 50 euros descoberta a Roda de Berà

Un operatiu conjunt entre Mossos i Policia Nacional ha permès la detenció de sis persones a Roda, Andalusia i Astúries

Agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), amb la col·laboració de la UDEF de la Policia Nacional, han detingut sis persones com a presumptes autors dels delictes de falsificació de moneda i pertinença a grup criminal. Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 4 del Vendrell, que ha portat la investigació, i van quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació, segons ha informat la policia catalana en un comunicat, es va iniciar el juny del 2021 quan investigadors de Mossos i Policia Nacional, van detectar una gran quantitat de bitllets falsos de 20 i 50 euros en circulació que presentaven elements comuns de falsificació i que es venien a través d'una plataforma d'internet.

Els bitllets falsificats eren dels anomenats Movie Money, modificats. En aquest sentit, incorporaven la banda hologràfica lateral i la finestra de la devesa Europa. Els falsificadors els alteraven afegint una imitació de la marca d'aigua i les marques tàctils dels bitllets de curs legal i esborrant les impressions on diu que són còpies.

Per completar la falsificació, impregnaven els bitllets amb laques per evitar els bolígrafs que marquen en els bitllets falsos.

Els bitllets es distribuïen des de Chiclana, a la província de Cadis

Els compradors rebien els bitllets falsos a través d'empreses de paqueteria a tot el territori de l'Estat juntament amb les bandes hologràfiques, que els compradors havien d'enganxar als bitllets amb diversos productes. Això els donava una aparença més real. Els distribuïdors residien a Chiclana, a la província de Cadis, mentre que un dels majors compradors de bitllets falsos era un veí de Roda de Berà.

Aquest home, un cop rebia els bitllets, els distribuïa entre diverses persones perquè els posessin en circulació a través de compres en comerços de Tarragona i Barcelona. En l'escorcoll al domicili de Roda de Berà, els agents van intervenir 12.150 euros en bitllets falsos de 20 i 50, bandes hologràfiques i diversos estris per manipular els bitllets.

En aquest escorcoll al Baix Gaià es va intervenir un enviament postal amb 1.750 euros en bitllets falsos de 20 i 50 euros que tenia com a destí uns compradors de Mieres (Astúries), que van ser detinguts i posats a disposició judicial.

El passat 6 d'abril es va donar el cop definitiu amb una entrada i escorcoll al domicili del principal distribuïdor de bitllets falsos a Chiclana, on es van trobar indicis d'un presumpte delicte d'adquisició i distribució de bitllets falsos.