Imatge d'un agent dels TEDAX de la Guàrdia Civil

Troballa explosiva de la Guàrdia Civil de Tarragona al soterrani d'un habitatge

La família desconeixia que els artefactes estiguessin a casa seva

Curiosa i perillosa troballa de la Guàrdia Civil de Tarragona al soterrani d'una casa de Gandesa, situada a la comarca de la Terra Alta. D'aquesta manera, han estat localitzades dues granades de la Guerra Civil, les quals estaven en bones condicions i haurien pogut detonar en qualsevol moment. Provocant, així, una desgràcia.

El més curiós de tot és que la família que vivia a l'habitatge on s'han trobat els dos artefactes, no sabien que estaven allà. I és que, segons s'ha pogut saber, les dues granades haurien estat recollides per un membre de la família ja difunt i no n'havia dit res a ningú. 

L'equip dels Tedax de la Guàrdia Civil de Tarragona han destruït dues granades de mà de la Guerra Civil trobades al soterrani d'una casa a Gandesa.

Els artefactes els va localitzar casualment una persona que vivia al domicili, i haurien estat recollides per un familiar ja difunt sense que la resta de la família ho sabés.

Els especialistes en desactivació d'explosius van comprovar que les granades estaven oxidades, però en bon estat de funcionament, fet que ha suposat «un greu risc per tota la família», ha afirmat el cos armat en un comunicat. Des de 1985 els Tedax han destruït quasi un miler de granades de la Guerra Civil, 200 de les quals a la Terra Alta.

Localitats més de 100 explosius a la Conca de Barberà

El 19 de juliol, la unitat dels TEDAX de la Guàrdia Civil va destruir divuit cartutxos de dinamita, 40 metres de metxa lenta, 138 detonadors pirotècnics i una granada de mà de la Guerra Civil Espanyola.

Un veí de Vimbodí va localitzar el material explosiu en una casa forestal, situada a la muntanya de La Pena, al Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet.

A excepció de la granada, tot el material podria ser de la dècada dels anys 1970 i 1980, segons van explicar els agents. Els explosius, que es trobaven en mal estat, es van traslladar en un lloc segur per fer-los detonar sense cap risc.

Els TEDAX de Tarragona han destruït més de 300 cartutxos de dinamita i més de mil detonadors des de l'any 2012.