Granades

La Guàrdia Civil es queda de pedra: L'arsenal de guerra trobat en un pis a Calafell

Fins a 47 armes i 16 granades, entre d'altres, formaven part de l'arsenal d'un veí

El que havia de ser una visita rutinària en un pis a Calafell, va acabar deixant de pedra els agents de la Guàrdia Civil. El passat dijous, 17 de novembre, diversos especialistes en Intervenció d'Armes i Explosius van anar fins a un pis d'aquest municipi del Baix Penedès per revisar i, si es complien les condicions, renovar el llibre de col·leccionista d'un veí de Calafell.

L'home feia anys que acumulava objectes de la Guerra Civil i els agents, fins al moment, creien que en feia un bon ús, ja que comptava amb diverses llicències necessàries en aquests casos.

Tanmateix, sense voler-ho, van acabar descobrint un autèntic arsenal que no estava registrat. La col·lecció del veí de Calafell estava formada per moltes armes i material explosiu de la Guerra Civil, totes elles exhibides en una habitació sense la corresponent llicència ni el certificat d'inutilització. És a dir, de manera il·legal.

Mobilització dels TEDAX al pis de Calafell

En total hi havia 28 armes curtes, 19 armes llargues, 16 granades de mà i 4 projectils d'artilleria de la Guerra Civil. Davant d'aquesta situació, els agents de la Guàrdia Civil van avisar els TEDAX, el grup especialitzat en explosius, perquè inspeccionessin tot el material localitzat.

Els TEDAX van revisar l'arsenal i van trobar que una de les granades de mà conservava encara tota la seva càrrega explosiva, així com el mecanisme d'activació, fet pel qual van haver de retirar-la del pis davant la perillositat que suposava.

Pel que fa a les armes localitzades, algunes d'elles van ser intervingudes perquè no tenien el certificat d'inutilització i la llicència de col·leccionisme que s'exigeix en aquests casos. En total es van requisar 17 armes, tot i que per la seva antiguitat i el seu estat tampoc podien ser utilitzades. L'artilleria trobada també va ser retriada.

Des de l'any 1985, els TEDAX de la Guàrdia Civil a Tarragona han desactivat fins a 900 granades de la Guerra Civil, les quals suposen un 40% del total dels artefactes explosius trobats a la demarcació.