Un agent del TEDAX neutralitzant un projectil

Troben dos artefactes explosius de la Guerra Civil a la demarcació de Tarragona

Els TEDAX han fet esclatar una granada de morter a Vinallop i un projectil a Capafonts

La Guàrdia Civil ha desactivat al llarg de les últimes setmanes diversos artefactes explosius de la Guerra Civil espanyola. Dos d'ells han estat a la demarcació de Tarragona i un altre a la de Lleida. 

Un veí que passejava pel voltant de la localitat de Vinallop, a Tortosa, va trobar una granada de morter de manera casual el passat 27 de novembre. La troballa va ser notificada a la Guàrdia Civil i els especialistes TEDAX van anar fins al lloc i la van destruir en un paratge proper en trobar-se en avançat estat d'oxidació.

Una veïna de Capafonts va trobar altre projectil el 6 de desembre als voltants del municipi. Es tractava d'un projectil d'artilleria de 105 mm de calibre de la Guerra Civil trobat en un terreny de la seva propietat. Els EDEX de la Guàrdia Civil es va personar a la zona per retirar-lo i destruir-lo.

El mateix dia, els agents van ser requerits per fer-se càrrec d'un altre projectil trobat a Aitona, que el va desenterrar en fer tasques agrícoles en un terreny de la seva propietat. Els agents van comprovar que era un projectil de la Guerra Civil de 100 de calibre, procedent a la seva retirada i destrucció.

Arreu de la província es troben diversos artefactes de la Guerra Civil. La majoria es troben de forma casual per veïns per diferents paratges on va haver-hi combats armats durant l'episodi bèl·lic. 

Durant aquest any 2021 s'han comptabilitzat un total de 27 confiscacions d'artefactes explosius de la Guerra Civil a la demarcació de Tarragona, amb un total de 400 quilograms d'explosius.