Imatge d'un agent dels TEDAX de la Guàrdia Civil

Misteriosa i preocupant troballa a Roda de Berà: Quatre quilos d'explosius perillosos

Tècnics del TEDAX de la Guàrdia Civil van destruir de forma controlada el material trobat

Misteriosa troballa aquest divendres al terme municipal de Roda de Berà. Agents de la Guàrdia Civil del Vendrell va trobar un rodet de cordó explosiu, de quatre quilos de pes, en una zona de difícil accés al municipi del Baix Gaià. La Benemèrita va rebre un avís i una patrulla es va presentar al lloc dels fets per comprovar la troballa, activant així mateix el protocol existent.

Així, es van activar els tècnics especialitzats en desactivació d'explosius (TEDAX), del GEDEX de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Aquests agents van comprovar que la troballa corresponia a 40 metres de cordó detonant de 100 grams/metre. També van localitzar, després de rastrejar la zona, un tros de 10 centímetres de la mateixa mena de cordó detonant, així com altres de 15 cm de 12 grams/metre.

Treballen amb la hipòtesi que els explosius quedessin abandonats després de les obres de l'AVE

Segons ha explicat la Guàrdia Civil en un comunicat, el material explosiu estava en mal estat de conservació. Seguint els criteris de seguretat, els tècnics del TEDAX van procedir a la seva destrucció de manera controlada en una pedrera propera. La Benemèrita ha assenyalat que els explosius en mal estat veuen afectada la seva estabilitat química, motiu pel qual són més perillosos.

El cos policial ha explicat que el cordó detonant és un explosiu que es fa servir habitualment e la indústria civil en tasques de mineria i voladures. Davant això, treballen amb la hipòtesi que l'explosiu trobat es fes servir en les obres de construcció dels túnels de l'AVE de la línia Madrid-Barcelona que es van fer a la zona i que els operaris encarregats dels treballs el deixessin oblidat.

La Guàrdia Civil ha recordat que no està permesa, en cap cas, la tinença o col·leccionisme de cap mena d'explosiu. En aquest sentit, ha assenyalat que, encara que pugui semblar inofensius per la seva antiguitat o estat, els explosius són altament perillosos.

Per això, des de la Benemèrita han fet una crida a la ciutadania que si troben algun artefacte de qualsevol mena, no el manipulin i que posin la troballa en coneixement de les autoritats policials perquè se'n facin càrrec.