Imatge de la planta química de la Canonja, completament devastada

L'incendi a IQOXE ja està apagat, però l'emergència segueix activa

Els Bombers treballaran tota la nit per eliminar qualsevol risc definitivament | Dol oficial a Catalunya per les tres víctimes mortals

ACTUALITZACIÓ - 21:11 hores

L'empresa IQOXE, en la qual es va produir una explosió aquest dimarts que ha causat tres morts i set ferits, ha emès un comunicat en el qual assegura que ha obert una investigació per esclarir les causes de l'accident. En una breu nota tramesa aquest dimecres al vespre, la companyia apunta que està col·laborant amb els Bombers per transvasar l'òxid de propilè del dipòsit afectat. A més, també ha apuntat que «lamenta profundament» la mort de tres persones, dos de les quals «col·laboradores» de l'empresa i que s'ha posat en contacte amb les famílies de les víctimes per donar-los el condol «i tot allò que necessitin». Finalment, han agraït la tasca dels Bombers i de la resta de serveis d'emergències que "han permès l'extinció de l'incendi".

ACTUALITZACIÓ - 20:10 hores

Unes tres mil persones es manifesten pels carrers de Tarragona després de l'explosió d'ahir dimarts, 14 de gener. 

Imatge dels manifestants, caminant per la Rambla Nova tarragonina
Una riuada de manifestants avançant per la Rambla Nova tarragonina | Àngel Ullate

ACTUALITZACIÓ - 19:25 hores

El treballador de l'empresa IQOXE que va ser traslladat a la Vall d'Hebron en estat crític i el 90% del cos cremat, ha mort. Aquesta és la tercera víctima mortal en aquest tràgic accident a la demarcació de Tarragona. 

ACTUALITZACIÓ - 19:12 hores

Més d'un miler de persones es concentren a la plaça de la Font de Tarragona sota el lema 'La impunitat s'ha acabat!'. Reclamen més seguretat, un protocol clar i informació transparent a la població, arran de l'explosió d'ahir.

ACTUALITZACIÓ - 18:38 hores

A l'Institut Pere Martell, al Complex Educatiu de Tarragona —l'antiga Laboral—, s'han detectat desperfectes i importants i d'urgència a l'edifici A del centre, ja que han saltat el 66% de les plaques del sostre de damunt dels tallers. Com que hi ha anunciades pluges de cara al cap de setmana, s'ha començat a treballar immediatament per tal de minimitzar afectacions. El Pere Martell és el centre educatiu més afectat i l'activitat lectiva s'ha alterat, però no s'ha suspès. Ahir a la tarda, hi havia 200 persones a les instal·lacions, que es van haver de confinar.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, s'ha compromès a actuar «de forma immediata» per arranjar els desperfectes de l'Institut Pere Martell després de l'explosió de dimarts a la planta química de l'empresa IQOXE, a la Canonja. Bargalló ha visitat aquest dimecres a la tarda les instal·lacions del Complex Educatiu de Tarragona, on hi ha l'Institut, on després de la inspecció de Bombers i tècnics del Departament s'ha constatat que caldrà renovar, com a mesura de seguretat, una bona part de la coberta. «L'objectiu és que l'edifici sigui ocupat per l'alumnat i pel professorat amb mesures absolutes de seguretat» un cop s'ha vist que el sostre de l'edifici "ha quedat notablement malmès", ha afirmat Bargalló.

ACTUALITZACIÓ - 18:22 hores

La CUP-CC ha instat el Govern a investigar i fer públics els motius de l'explosió a l'empresa IQOXE al polígon químic sud de la Canonja (Tarragona). També demanen que investiguin les conseqüències que es deriven de l'accident, així com les «possibles irregularitats» en el procediment d'activació del PLASEQCAT i les possibles emissions de gasos tòxics a l'aire. En un comunicat expliquen que entraran diverses bateries de preguntes al Govern i que sol·licitaran compareixences de les conselleries involucrades perquè n'informin. Els anticapitalistes també insten els alcaldes a «exigir que es depurin responsabilitats penals» personant-se com a acusació contra l'empresa IQOXE, que «va incomplir el protocol» i per «acabar amb la impunitat que envolta els accidents als polígons industrials químics».

La CUP alerta que aquest accident «no és un cas aïllat» i que ja s'ha denunciat de forma repetida la «manca de garantia» de les empreses dels complexos petroquímics per la salut i la seguretat tant dels treballadors com de la població.

ACTUALITZACIÓ - 18:13 hores

L'incendi a la planta d'IQOXE ja està apagat, tot i que encara no s'ha donat per tancada l'operació. Així ho han afirmat el cap dels Bombers, Albert Ventura, i el conseller Buch, que han afegit que com a mínim fins demà, 16 de gener, encara hi haurà «risc». En la compareixença, al centre de control de la Canonja, els representants han explicat el pròxim pas dels Bombers de la Generalitat, que serà buidar i trasvassar l'òxid de propilè al tanc, unes 75 tones —barrejades amb l'aigua que hi han abocat els bombers. Fins ara, aquesta acció no s'havia pogut fer perquè la substància cremava; demà, amb el traspàs a un altre tanc, serà quan acabarà el risc.

L'emergència, ara per ara, segueix activa i es mantenen uns quaranta bombers dins del tanc, i quaranta més fora, que treballaran a la planta durant tota la nit. El representant polític i del cos d'emergències han explicat que ahir, en arribar els Bombers, bona part del material químic ja havia combustionat de cop arran de l'explosió i que hi van trobar diversos petits focs simultanis. El conseller Buch, per la seva part, ha validat la versió de Protecció Civil i ha expressat que l'empresa IQOXE no va comunicar el tipus de substància de l'explosió.

Imatge d'Albert Ventura, cap dels Bombers
Albert Ventura, cap dels Bombers, durant la compareixença d'aquesta tarda | TarragonaDigital

ACTUALITZACIÓ - 17:45 hores

El sector químic ha convocat «per als pròxims dies i de manera urgent reunions amb tots els agents implicats del territori per tal de treballar conjuntament, i coordinar possibles accions i millores a implementar com a sector». Entre aquests agents s’inclouen els ajuntaments de l’entorn, els sindicats, les entitats veïnals, així com plataformes ecologistes. L’AEQT també està organitzant una reunió urgent amb el Govern de la Generalitat de Catalunya.

ACTUALITZACIÓ - 17:31 hores

La víctima mortal trobada avui a la instal·lació és O. Saladié, cap de planta i veí de Reus. L'Ajuntament de la capital del Baix Camp ja ha decretat dos dies de dol oficial a la ciutat amb motiu dels dos morts per l'accident d'ahir dimarts, 14 de gener. El decret estableix la suspensió de tots els actes públics institucionals del consistori avui i demà, així com penjar la bandera de la ciutat amb un crespó al balcó del palau municipal.

ACTUALITZACIÓ - 17:15 hores

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la comisió judicial, encapçalada per la magistrada i el lletrat de l'administració del jutjat número 1 de Tarrragona, han fet ja l'aixecament del cadàver del treballador de l'empresa IQOXE mort arran de l'explosió d'ahir.

ACTUALITZACIÓ - 17:10 hores

CCOO i UGT han denunciat aquest dimecres que la precarietat laboral que hi ha a les empreses químiques de Tarragona repercuteix en la seguretat, tant dels treballadors com de la ciutadania. Representants dels dos sindicats han participat en el minut de silenci que han fet els treballadors d'IQOXE, l'empresa de la Canonja en la qual hi va haver una explosió aquest dimarts, i que ha concentrat una cinquantena de persones. Alguns dels empleats s'ha mostrat molt afectats pel sinistre, que ha causat dos morts, un dels quals un treballador de la companyia, a més de vuit ferits. Els sindicats també han recordat que s'han produït quatre accidents greus en els últims mesos al polígon químic de Tarragona.

ACTUALITZACIÓ - 16:45 hores

La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha demanat actualitzar els protocols d'emergència del Camp de Tarragona i aturar la «impunitat empresarial» en cas de negligències després de l'accident químic de dimarts a la Canonja. Més enllà dels debats sobre per què no es van fer sonar les sirenes, la CONFAVC ha demanat a les administracions que els processos de comunicació a la ciutadania siguin més personalitzats i afinats, utilitzant les noves tecnologies. «Considerem que el procés comunicatiu ha estat deficient», ha apuntat Albert Torrent, de la junta de la CONFAVC. Els veïns reclamen les investigacions oportunes perquè l'empresa siguin sancionada i aturi la seva activitat si es demostra que ha estat negligent.

Pla general d'una treballadora mostrant els danys al sostre d'un bar de la Canonja situat a l'N-340
Una treballadora d'un bar de la Canonja, mostrant els danys provocats per l'explosió | ACN

ACTUALITZACIÓ - 16:30 hores

Gairebé vint-i-quatre hores després de l'explosió a la planta química IQOXE de la Canonja es comencen a aclarir els fets i els riscos reals a què la població tarragonina va estar exposada. A TarragonaDigital ens hem posat en contacte amb experts de diversos departaments de la Universitat Rovira i Virgili per poder comprendre millor la naturalesa del compost que va esclatar, l'òxid d'etilè, i les consequêncies de la seva deflagració. Totes les fonts tècniques consultades coincideixen en descartar el risc d'intoxicació i centrar la gravetat de l'accident en l'explosió. Un cop assegurada la qualitat de l'aire, de fet, és com si una bomba hagués caigut al mig del Camp.

ACTUALITZACIÓ - 16:22 hores

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha reclamat que es millorin els sistemes de comunicació per a la població en cas d'emergències després de constatar el seu «mal funcionament» en el cas de l'explosió de dimarts a la planta d'IQOXE. Així s'ha expressat l'alcalde aquest dimecres després de la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària del consistori. «És un moment de molta gravetat. Es va crear un problema comunicatiu molt important», ha assegurat Ricomà, partidari que s'haguessin activat les sirenes preventivament per decidir, posteriorment, si calia confinar la població. Segons ha avançat també, el consistori es personarà en les causes penals que es puguin obrir per l'explosió.

ACTUALITZACIÓ - 16:16 hores

Ahir, el Port de Tarragona va activar el seu pla d'autoprotecció en fase d'alerta arran dels fets i els responsables de seguretat, inclosa la policia portuària, es van desplaçar a l'àrea de coordinació instal·lada per les autoritats pertinents. els vehicles que el Port té ubicats a tocar de la Universitat Laboral, molt a prop de la zona de l'explosió d'IQOXE, s'han vist greument afectats, algun d'ells pràcticament arrasat, per l'onada expansiva de l'explosió

ACTUALITZACIÓ - 15:50 hores

Les prioritats dels bombers que treballen ara mateix a la Canonja continuen centrades en l'estabilització de l'estructura i en retirar la runa per treure el cos de la víctima mortal. Alhora, continuen refrigerant el tanc d'òxid de propilè amb un total de sis monitors, per tal de mantenir la combustió controlada.

ACTUALITZACIÓ - 15:23 hores

El Govern està investigant l'empresa química del polígon sud de Tarragona on aquest dimarts es va produir una explosió que ha causat dues víctimes mortals i vuit ferits va seguir els protocols de seguretat industrial. En una roda de premsa, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que aquestes verificacions estudien uns protocols que no són els mateixos que els d'emergència. La titular d'Empresa ha assegurat que la companyia tenia 135 treballadors i era una empresa important pel sector petroquímic i, per tant, hi pot haver altres companyies afectades amb problemes d'abastiment. «Encara és molt aviat per tenir conclusions i més enllà de traslladar el nostre suport i escalf a les famílies que s'han vist afectades ara comprovarem que hagin funcionat els protocols establerts a dins», ha dit.

ACTUALITZACIÓ - 15:00 hores

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar la coordinació entre administracions i l'aplicació dels plans i protocols de Protecció Civil en l'accident químic de la Canonja. També avaluarà les afectacions que ha tingut en el medi ambient i la determinació de la responsabilitat de l'empresa d'acord amb la legislació vigent. El Síndic demanarà informació a diferents departaments, com ara Interior, Territori i Sostenibilitat i Educació, així com a diversos ajuntaments afectats.

ACTUALITZACIÓ - 14:40 hores

Nou sistema d'avís i una taula de treball

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que el govern català decreta dos dies de dol oficial. En la compareixença, on també ha participat el conseller Miquel Buch, s'ha anunciat la creació d'una taula de treball de Govern amb el territori, formada per ajuntaments i empreses de la zona i, així, avaluar que ha passat i coordinar proposta de millora. Miquel Buch ha proposat un sistema de SMS com a canal de comunicació, més àgil i ràpid que les sirenes i sol·licitaran agilitzar les normatives europees per implantar-ho.

Comencen les tasques de rescat del cadàver

Després de localitzar la segona víctima mortal en l'explosió, s'ha anunciat que ara comencen les tasques per rescatar el cadàver, perquè les condicions ja són segures. La prioritat és treure el mort, però poden trigar hores.

ACTUALITZACIÓ - 14:00 hores

L'hospitalitzat a Joan XXIII en estat poc greu, evacuat a la Vall d'Hebron

Un dels ferits per l'explosió a una indústria química de la Canonja ha empitjorat el seu estat, tot i que està estable. L'afectat va ingressar a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona en estat de poca gravetat, però amb l'evolució de les hores ha passat a estar greu. Mentrestant, continuen ingressats a l'Hospital Vall d'Hebron dos ferits més, un en estat crític i un altre molt greu. Tots els ingressats són treballadors de l'empresa afectada. 

Metralla de l'empresa química IQOXE als voltants del Polígon on es va produir l'explosió
Troben metralla pesant de l'empresa química IQOXE | EFE/Susanna Sáez

Metralla de l'explosió de la Canonja 

L'explosió química de la Canonja ha causat diverses destrosses arreu del territori, ja que  ha caigut metralla molt pesant pel territori. 

La Coordinadora d'Entitats de Tarragona no descarta demanar dimissions 

La Fundació Mediterrània-Mare Terra i la Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) es reuneixen aquest dimecres a la tarda d'urgència per  valorar com es va gestionar l'accident d'IQOXE al polígon químic i no descarten «demanar la dimissió dels responsables de les errades en la cadena de comandament del protocol». Defensen que s'hauria d'haver decretat un «confinament preventiu» des del primer moment de l'incident i lamenten que ni el CECAT ni l'Ajuntament de Tarragona els informés sobre els fets que se succeïen. El president de les entitats, Ángel Juárez, ha assenyalat que  el PLASEQCAT «no funcionarà si no l'elabora i s'implementa amb la col·laboració de les entitats cíviques».

  

ACTUALITZACIÓ - 13:35 hores

El mort desaparegut, natural de Flix

Novetats en respecte al mort que havia desaparegut en l'accident químic de la Canonja. El treballador és un home natural de Flix, segons informa Cadena Ser Móra d'Ebre. Des de feia anys vivia al Camp de Tarragona i treballava per l'empresa IQOXE, on es va produir l'accident. 

  ACTUALITZACIÓ – 13:20 hores

  La situació viscuda ahir arran de l'explosió a IQOXE va generar, a més del temor o la incertesa inicials, confusió a mesura que passaven els minuts. Informacions de tota mena van començar a córrer per aplicacions com WhatsApp o Twitter, des de la toxicitat o no del producte que cremava, fins a la necessitat o no de confinar-se. La Canonja no en va ser una excepció, tot i que la realitat a peu de carrer, mitja hora després de l'explosió, distava força del neguit que anava en augment a les xarxes socials.

  Calma continguda i aparent normalitat l'endemà de l'explosió química a IQOXE, tant al municipi de La Canonja, com als barris de Ponent de Tarragona. Els veïns i veïnes encara es recuperaven aquest dimecres al matí del gran esglai que van viure ahir a la tarda. L'accident químic era el gran tema de conversa al carrer, als bars i cafeteries i a les portes de les escoles.

  Els Mossos i Bombers segueixen treballant en les instal·lacions

  Els serveis d'emergències continuen en tasques a la zona de l'accident químic del Polígon Sud. Els Mossos estan registrant imatges de la càmera tèrmica de dron de la zona afectada, mentre els Bombers realitzen tasques intenses a les instal·lacions.

  Reus analitza el funcionament dels protocols arran de l’accident químic 

  El Comitè d'Emergències de l'Ajuntament de Reus s'ha reunit per analitzar el funcionament dels protocols i comunicacions interns i amb altres institucions, arran de l'activació de la fase d'alerta del PLASQCAT, ahir, amb motiu de l'accident químic.

  Durant la reunió s’ha constatat el compliment dels protocols interns i l’agilitat en l’operativitat del Comitè d’Emergències de Reus, que va gestionar la situació d’emergència des del primer moment. Igualment, s’ha constatat que els protocols de coordinació entre els diferents agents operatius implicats han funcionat correctament.

  Amb tot,  el comitè sí que ha posat en qüestió la necessitat de millorar el protocol de comunicació  entre institucions per disposar de manera àgil de la informació pertinent.

  ACTUALITZACIÓ – 12:58 hores

  El conseller Bargalló, a l'Institut Pere Martell

  El conseller d'Educació, Josep Bargalló, es traslladarà aquesta tarda, a les 17 hores, a les instal·lacions del Complex Educatiu de Tarragona, on s'hi troba ubicat l'Institut Pere Martell, per conèixer les afectacions de l'accident que es va produir ahir al vespre al Polígon Sud de la Canonja.

  La Diputació de Tarragona se suma al dol oficial

  La Diputació de Tarragona se suma al dol decretat i suspèn els actes oficials previstos. Així mateix, les banderes onegen a mig pal als edificis d'aquesta institució. S'ha decretat dol oficial a tot Catalunya, per avui dimecres, dia 15, i demà dijous, dia 16 de gener.

  Troben la peça metàl·lica que va caure a Torreforta

  Els Mossos d'Esquadra estan investigant l'accident mortal d'ahir en un pis a Torreforta. La peça metàl·lica que hauria impactat a l'edifici faria aproximadament 122x165x3 centímetres. Així mateix, podria arribar a pesar una tona.

  ACTUALITZACIÓ – 12:28 hores

  Confirmen la causa de l'esfondrament de Torreforta

  Els Bombers han confirmat que la causa de l'esfondrament de Torreforta que va costar la vida a una persona dimecres a la nit va ser l'impacte d'una planxa metàl·lica d'aproximadament una tona provinent de l'explosió de la Canonja. Els efectius dels Bombers es van retirar poc abans de les 22 hores després de revisar i abalisar els pisos de la primera, segona i tercera planta. Fins al lloc també es van desplaçar els serveis tècnics municipals de l'Ajuntament de Tarragona.

  Concentrats després de l'explosió química a Tarragona.
  Alguns treballadors s'han concetrat, molt afectats, per reclamar més seguretat a les químiques. | Àngel Ullate

  ACTUALITZACIÓ – 12:18 hores

  Els sindicats asseguren patir «precarietat» i IQOXE obrirà una investigació

  A les 12.00 hores i de forma simultània, sindicats i IQOXE han comparegut davant la premsa. Per la seva part, els sindicats han convocat una concentració a les instal·lacions químiques amb l'assistència de desenes de treballadors on han volgut explicar que «existeix precarietat a la indústria química de Tarragona». A més, també han assegurat que «IQOXE està en fase de retallades i ara hi havia negociacions per un nou conveni per canviar els mínims de personal». 

  Des dels sindicats també han afegit que «si volem que la indústria química convisqui amb el territori, hem de poder garantir la seguretat», afegint que «calen condicions segures i és incomprensible aquesta precarietat». Finalment han volgut denunciar «falta de coordinació»  i han assegurat que les empreses del polígon es van confinar «per iniciativa pròpia» i no per l'avís del PLASEQTA. Els presents durant la manifestació s'han mostrat molt afectats i no descarten noves mobilitzacions.

  José Luís Morlanes.
  José Luís Morlanes, conseller executiu d'IQOXE, ha comparegut davant els mitjans. | Dídac Montoliu

  Per la seva part, José Luís Morlanes —conseller executiu d'IQOXE— ha comparegut davant els mitjans a la seu de l'AEQT assegurant que «han fet les coses bé, col·laborant amb Bombers i Generalitat». Morlanes ha assegurat la permanència de l'empresa tot i l'incident i ha tingut  un record per les víctimes de l'accident. L'empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) de Tarragona ha obert una investigació interna per determinar les causes de l'accident d'aquest dimarts i les seves conseqüències. L'explosió es va produir en una de les quatre plantes de productes derivats, concretament la nova planta que es va posar en marxa el juny del 2017 i que hi havia funcionat «amb normalitat»  en aquest període.

  Els Bombers de la Generalitat treballant en el lloc de l'empresa IQOX, on hi ha hagut l'explosió química
  Els Bombers continuen treballant en el lloc dels fets de l'explosió química de Tarragona | Àngel Ullate

  ACTUALITZACIÓ – 11:58 hores

  El comitè d'empresa d'IQOXE havia advertit de mancances en la política de seguretat

  L'explosió de la planta d'IQOXE al polígon químic de Tarragona ha commocionat la ciutat i els municipis del voltant. Mentre els bombers treballen per acabar amb el foc que encara crema, s'acumulen les preguntes sobre la taula i volen les informacions de tota mena. Destaquen, entre els interrogants que s'hauran de respondre en les pròximes setmanes, les següents preguntes: per què ha explotat IQOXE? En quines condicions estava la planta?

  Manifestació a la plaça de la Font de Tarragona 

  Roc Muñoz i Pere Segura demanaran una reunió amb Protecció Civil i la Generalitat 

  ACTUALITZACIÓ – 11:21 hores

  Impactants imatges de la zona de l'explosió

  Protecció Civil diu que IQOXE no va seguir els protocols d'informació

  Sergi Delgado, subdirector de Protecció Civil, ha remarcat que l'empresa no va seguir els protocols d'informació i per això va costar avaluar la situació. En declaracions a Rac 1, ha reconegut que «hi va haver dificultats per poder fer l'avaluació dels riscos de núvol tòxic», perquè per fer-ho cal tenir la informació del que està passant per part de l'empresa. «Aquesta informació, per diferents circumstàncies, no es va rebre i no es van seguir els protocols. Ens va costar molt fer aquesta avaluació i això va provocar un decalatge», ha indicat. D'altra banda, ha demanat a l'Estat i a les operadores que s'activi ja el sistema d'enviament de missatges als mòbils de la zona afectada en cas d'accident químic, i ha recordat que aquest sistema ja existeix en altres països.

  Delgado ha insistit que  el protocol marca el confinament de la població quan hi ha perill tòxic, i ha reconegut que va existir un cert període de temps en què es va decretar el confinament sense saber encara si realment hi havia aquest risc. «Si no tenim informació davant d'un accident, hem de confinar», ha conclòs. En aquest sentit, ha afegit que és l'empresa qui ha d'enviar immediatament tota la informació, però això no va passar.

  Buch confirma la localització del cos 

  El conseller Miquel Buch ha informat que s'ha trobat el cos d'una persona entre les runes de l'empresa química, concretament, en una zona d'oficines. Així mateix, els Bombers estan treballant per estabilitzar la zona i accedir amb seguretat per fer el rescat de la víctima, ja que és una zona de risc estructural.

  Una empresa del Port envia la gent a casa

  Una empresa del Port de Tarragona, Bergé, ha enviat als seus treballadors a casa, per prudència. Després de començar el matí amb normalitat, s'ha mantingut una reunió de personal i s'ha pres aquesta decisió, ja que estan a tocar de l'empresa química Dow, la qual té l'activitat restringida.

  ACTUALITZACIÓ – 09:56 hores

  Es confirmen les pitjors notícies sobre el desaparegut en l’explosió química del Polígon Sud de la Canonja. L’home, encarregat de la planta, ha estat trobat mort en el lloc dels fets entre les runes, segons fonts de l'empresa.

  Aquest és la segona víctima mortal en conseqüència de l’explosió a la planta d’IQOXE, després de la mort de Sergio Millán, veí de Torreforta, després de l’impacte d’una planxa metàl·lica a l’edifici on vivia. 

  ACTUALITZACIÓ - 09:40 hores

  Miquel Buch fa balanç de la situació

  El conseller d'Interior Miquel Buch ha realitzat declaracions de la situació actual de l'incendi a la Canonja. El foc encara està en combustió i no s'ha acabat aquest episodi i «no es pot donar la situació per tancada», segons explica Buch, que afegeix que el nivell de perillositat «va minvant, però no es pot donar la garantia cent per cent que no pugui passar res». 

  L'explosió es va originar en un reactor i va afectar una cisterna propera

  L'explosió de la Canonja es va originar en un reactor i va afectar una cisterna propera que conté òxid de propilè, segons ha explicat Albert Ventosa, cap operatiu dels Bombers, que ha apuntat que el reactor és el recipient on els productes químics reaccionen per conformar el producte final. Els Bombers continuen treballant per contenir la flama de la cisterna afectada injectant nitrogen. Com que aquesta tasca està ja automatitzada, la majoria d'efectius es dedica a valorar el risc estructural dels elements de suport de la planta exterior i d'un edifici que ha quedat col·lapsat. 

  Dos dies de dol per l'explosió al polígon químic

  L'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, ha decretat dos dies de dol oficial per l'explosió de l'empresa IQOXE aquest dimarts. Així mateix, el batlle de Tarragona ha convocat una junta de portaveus a les 12.30 per parlar dels fets ocorreguts amb la resta de forces polítiques. 

  CCOO programa una aturada en solidaritat a les víctimes de l’explosió de Tarragona

  CCOO d’Indústria de Catalunya ha convocat per aquest dimecres 15 de gener a les 12.00 hores del migdia, conjuntament amb FICA-UGT, una aturada de mitja hora a les portes de les empreses dels polígons petroquímics nord i sud de Tarragona. L’acte es realitzarà en solidaritat amb les persones ferides i les dues víctimes mortals.

  ACTUALITZACIÓ - 09:10 hores

  Els Bombers treballen en un altre dipòsit d'òxid d'etilè 

  Els Bombers treballen en un altre dipòsit d'òxid d'etilè de la indústria que va explotar dimarts a la tarda a la Canonja. A més, segueixen refrigerant el tanc que va originar l'explosió. La recerca del treballador desaparegut s'ha suspès una mica abans de les dues de la matinada per qüestions de seguretat i es reprendrà aquest matí. La zona de recerca és molt propera al tanc. Durant la nit han treballat una trentena d'unitats, i està previst el relleu de totes elles. En paral·lel, s'està en contacte amb experts en òxid d'etilè perquè donin pautes de com actuar.

  ACTUALITZACIÓ - 08:30 hores

  Recuperen la circulació ferroviària

  Poc abans de dos quarts de nou del matí,  Protecció Civil ha informat de la recuperació del servei ferroviari  que estava suspès a la demarcació de Tarragona. En aquest sentit, es recupera el servei a les línies R14, R15, R16, R17, RT1 i RT2. Així mateix, informen que entre Tarragona i Reus se circula en via única a causa dels danys a la catenària.

  Regulació del trànsit a la zona

  Els Mossos d'Esquadra han informat que s'estan realitzant tasques de regulació de trànsit a la zona de l'explosió química de Tarragona. La cruïlla de l'AP-7 amb l'N-340 està tallat l'accés per vehicles de mercaderies perilloses. Així mateix, el punt d'accés a l'empresa afectada i a la resta d'empreses del Polígon Sud, està restringit.

  El GREC i el GCR, al lloc de l'explosió

  El Grup d'Estructures Col·lapsades dels Bombers de la Generalitat es desplacen fins al lloc de l'explosió química a la Canonja. El Grup Caní de Recerca  s'hi desplaça de nou per continuar amb la recerca de la persona desapareguda.

  ACTUALITZACIÓ - 07:35 hores

  Continua suspesa la circulació de trens

  Protecció Civil, de forma preventiva, suspèn la circulació ferroviària entre Tarragona i Reus i Tarragona-PortAventura. En aquest sentit, queden afectades les línies R13, R14, R15, R16, R17, RT1 i RT2.

   

  Nou balanç del conseller Miquel Buch

  A les nou del matí d'aquest dimecres 15 de gener, el conseller d'Interior Miquel Buch, farà un nou balanç de l'incendi del Polígon Sud de la Canonja des del Centre de Comandament Avançat.

  Els Bombers treballen durant tota la nit a la Canonja

  Els Bombers de la Generalitat han treballat amb una trentena de dotacions en la zona de l'incendi de la Canonja. Des de l'exterior s'han realitzat tasques de refrigeració del tanc d'òxid de propilè. Així mateix, poc abans de les dues de la matinada i, per qüestions de seguretat, s'ha aturat la recerca de la persona desapareguda. Els Bombers tenen previst reprendre la recerca amb la llum del dia. S'està buscant el desaparegut entre les runes de la zona de l'explosió, que ha col·lapsat.

   

    

  NOTÍCIA - 22:47 hores

  L’explosió a la planta química de l’empresa IQOXE a la Canonja ha posat en alerta les comarques tarragonines. Poc abans de les set del vespre, un fortíssim espetec colpejava la geografia del Camp de Tarragona, en una explosió que s’ha fet notar arreu. Alguns testimonis la sentien des del Baix Penedès, d’altres des d’Alcover, i els vidres trencats i els desperfectes s’han succeït a diversos municipis.

  Dues explosions

  Immediatament, Protecció Civil ha activat l’alerta PLASEQCAT, recomanant a la ciutadania que visqués a prop el confinament preventiu fins a saber l’abast de l’incident químic. Després d’una primera explosió en un tanc d’òxid d’etilè, a la planta canongina, n’hi ha hagut una segona, en una estació de transformació d’electricitat.

  Fum no tòxic i confinament restringit

  En un primer moment, el departament de premsa dels Bombers de la Generalitat ha confirmat que el núvol sorgit de l’incident era tòxic, cosa que ha estat desmentida ràpidament des de l’AEQT. El confinament, que en instància inicial, es preveia més ampli, s’ha reduït als municipis de Vila-seca i la Canonja.

  Talls a carreteres i línies ferroviàries

  La circulació de trens entre Tarraogona i PortAventura World ha quedat suspesa, per ordre dels Mossos d’Esquadra. Després, les restriccions ferroviàries i de trànsit s’han ampliat a l’R13, R14, R15, R16 i la nova R17; i a les carreteres N-340 i C31b.

  Vuit ferits fins al moment

  A les 21.56 hores de la nit, són vuit les persones ferides amb cremades de diversa consideració. Hi ha una persona crítica i una altra de molt greu, ingressats a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona; un ferit menys greu al Joan XXIII de Tarragona i cinc ferits lleus, dos dels quals són a l’Hospital Sant Joan de Reus —els tres restants han estat donats d’alta.

  Un mort a Torreforta, víctima indirecta

  Bombers: una nit de feina

  Els Bombers de la Generalitat faran relleus per treballar en l’incendi durant hores, al llarg de la nit. La situació, pel que fa al foc, és estable però no controlada. A les 21.15 hores hi havia fins a 29 dotacions actuant al lloc dels fets.

  Estralls a la Canonja

  Les sirenes no haurien sonat, en primera instància

  El protocol d'accident químic comporta, habitualment, l'activació dels senyals d'emergència mitjançant una xarxa de sirenes. Les primeres informacions apuntaven que, en l’explosió d’avui, les sirenes no haurien sonat en un primer moment. Així ho han manifestat testimonis de Tarragona ciutat que es trobaven en diferents barris de la capital tarragonina.

   

  El Govern surt a parlar: primeres valoracions

  El cap de l'executiu català ha fet una crida «a la calma». El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha confirmat la segona explosió i ha explicat que ha estat en una estació transformadora.