Pla general d'un pagès en un camp de garrofers a Masriudoms

Crit d'alerta d'Unió de Pagesos per l'increment de robatoris de garrofes a Tarragona

El sindicat agrari assegura que els lladres agafen els fruits quan encara no són madurs i els venen més barats fora del circuit comercial

Unió de Pagesos ha alertat d'un increment de robatoris de garrofes entre el Tarragonès i l'Alt Camp. La zona més afectada és la que hi ha entre Perafort, la Secuita i els Garidells. Tal com ha explicat coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, els lladres arrepleguen els fruits quan encara no són madurs i després els venen fora del circuit comercial habitual de cooperatives i comerciants.

Guinovart ha assegurat que «hi ha punts que encara desconeixem, tot i que sabem que existeixen que compren garrofes robades». Aquests punts les compren per sota del preu de cost i paguen als lladres en efectiu, per no deixar rastre. La collita prevista per enguany serà d'un 50% respecte de la del 2021.

Un possible maldecap pels pagesos

En aquest sentit, els productors també temen que si aquestes garrofes robades fora del seu moment òptim acaben generant algun problema, el maldecap «el tindrien els pagesos perquè llavors es paralitzaria el mercat», ha destacat Guinovart. Per això, ha insistit en la importància que el producte tingui la traçabilitat certificada.

Per frenar les accions dels lladres, Unió de Pagesos s'ha reunit aquesta setmana amb els Mossos d'Esquadra i diferents policies locals de les dues comarques. «Volem que els pagesos també puguin anar a la policia local a denunciar els robatoris. L'objectiu és que hi hagi com més denúncies millor», ha manifestat el representant sindical.

Això permet als policies destinar més esforços a atrapar els lladres i que, un cop enxampats, les penes siguin més fortes, ja que generalment es tracta de persones que són reincidents. De tota manera, Guinovart ha reconegut que «si la gent no ho té assegurat, no denuncia». Per això, la voluntat és que «la policia local del municipi ho sàpiga i ho pugui traslladar també als Mossos d'Esquadra».

La collita cau un 50% respecte de la de l'any passat

La collita de garrofes al Camp de Tarragona ha de començar cap al 20 d'agost, coincidint amb la data que les cooperatives començaran a comprar, ha indicat Guinovart. Segons ha concretat, no es preveu una campanya gaire bona, ja que la calor i la sequera han fet que la producció hagi caigut al voltant d'un 50% respecte de l'any passat.

En aquest sentit, els preus continuen sent força alts, al voltant d'1,80 euros/kg, però queden lleugerament per sota dels que es pagaven ara fa un any, quan la temporada va acabar a 2,20 euros/kg.