La carretera d'accés al nucli del Mirador del Penedès.

Patrulles ciutadanes per combatre les ocupacions: la solució que han trobat els veïns del Montmell

L'Ajuntament els dona suport, però reitera que cal evitar els enfrontaments

El Montmell és un altre dels municipis del Baix Penedès que ha patit un increment de les ocupacions d’habitatges els últims mesos, tal com també ha passat a llocs com Coma-ruga. En aquest cas, han estat els nuclis del Mirador del Penedès i de Mas Mateu els que han estat més afectats, fins al punt que diversos veïns han creat una plataforma i han posat en marxa patrulles ciutadanes per evitar nous casos.

«És un problema que va començar fa tres o quatre anys, però que ha anat a més, amb ocupacions a habitatges que són propietat d’entitats bancàries i robatoris a segones residències», ha explicat a TarragonaDigital l’Àngel, un dels impulsors de la plataforma. Davant aquesta situació, els veïns van crear una pàgina de Facebook on només hi tenen accés els propietaris i residents d’aquests dos nuclis, i mitjançant la qual poden estar permanentment connectats i avisar-se quan hi ha algun nou intent d’ocupació o robatori.

Patrulles nocturnes de vigilància

La iniciativa dels veïns ha anat, però, més enllà, i s’han creat patrulles nocturnes de vigilància, on hi prenen part fins a sis cotxes que es van tornant a les nits. Fins i tot han creat adhesius identificatius. Quan algú veu algun moviment sospitós o algun intent d’entrar en un habitatge, dona l’alerta i es presenten diversos veïns al lloc dels fets. «No fem servir la violència en cap moment, simplement ens posem davant la casa fins que els ocupes marxen, ja hem aconseguit evitar quatre ocupacions l’últim mes», assevera aquest veí del Mirador.

Un carrer del Mirador del Penedès.
El Mirador del Penedès té prop de 800 habitatges. | BP Diari

La plataforma manté un contacte permanent amb l’Ajuntament del Montmell, especialment amb el seu alcalde, José Maria Roldán. «Els donem suport, tot i que sempre els hem recordat que mai s’han d’enfrontar amb ningú, ni insultar-los ni increpar-los, només donar l’avís al consistori i nosaltres avisem els Mossos», ha explicat el batlle a aquest diari. Roldán corrobora que al nucli hi havia «inseguretat» i que la iniciativa dels veïns ha donat resultat, «ja que hi ha hagut quatre intents fallits d’ocupacions les últimes setmanes». També s’han aturat els robatoris.

Els Mossos desaconsellen les patrulles veïnals

Tot i això, des dels Mossos d’Esquadra sempre s’han mostrat contraris a les patrulles ciutadanes, ja que creuen que poden ser un perill pels mateixos veïns, sobretot si els ocupes són violents. El passat 2019, davant d’una situació de robatoris a la Bisbal del Penedès, el cos policial català va desaconsellar als veïns que duguessin a terme aquesta pràctica, i que optessin per trucar el 112.

Però els veïns del Mirador asseguren que la policia no sempre arriba a temps, i que molts cops, quan fan acte de presència, l’ocupació ja s’ha consumat. Per això defensen que la seva reacció és més ràpida. A principis d’aquest 2020, veïns de Calafell Poble també van optar per fer patrulles nocturnes davant un increment de robatoris a comerços.

El 80% de la població del Montmell

El Mirador del Penedès és el principal nucli del Montmell, i aplega el 80% de la seva població. Hi ha prop de 800 habitatges, dels quals una quinzena són propietat d’entitats bancàries. D’aquests, se n’han ocupat més de mitja dotzena. L’alcalde, José Roldán, remarca que aquest nucli no té cap associació de veïns, i defensa que amb l’actual plataforma s’ha pogut crear una xarxa veïnal que era molt necessària. El pròxim 16 d’agost es farà una assemblea on es presentarà en societat la plataforma.

Els adhesius que els veïns del Mirador han creat.
Els veïns han fet uns adhesius de les patrulles de vigilància. | Cedida