Foto d'un cotxe de la policia nacional.

Una xarxa falsificava documents des de TGN per obtenir la residència i la nacionalitat

La Policia Nacional ha detingut nou persones, dues de les quals serien les autores intel·lectuals de la trama

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb les Oficines d'Estrangeria de les diferents Subdelegacions del Govern distribuïdes pel territori nacional, han detingut fins a nou persones que formaven part d'una trama que es dedicava a regularitzar ciutadans cubans mitjançant la suposada falsificació de documents públics per a la tramitació de permisos de residència i l'obtenció de la nacionalitat espanyola.

Dos dels detinguts, a Tarragona i a les Canàries, són els suposats autors intel·lectuals dels fets, mentre que la resta d'arrestats serien beneficiaris de les tramitacions. Els caps de la trama són ciutadans d'origen cubà amb nacionalitat espanyola, que estan imputats pels suposats delictes de falsedat documental, afavoriment de la immigració il·legal i pertinença a organització criminal.

Una investigació liderada per agents de la Policia Nacional de Tarragona

En aquest sentit, l'operatiu, en el qual s'ha intervingut nombrosa documentació falsa, ha estat desenvolupat per agents de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona. La investigació, però, continua oberta i des del cos policial no es descarta que hi hagi més detencions.

Segons ha explicat la Policia Nacional en un comunicat, s'han detectat diverses sol·licituds d'autorització de residència per arrelament familiar en les quals estarien involucrats ciutadans d'origen cubà que obtindrien el dret de residència per ser suposadament fills d'espanyols d'origen, les quals, suposadament, podrien haver estat obtingudes de manera fraudulenta.

Gestions per trobar 'familiars espanyols' a canvi d'entre 6.000 i 10.000 euros

La investigació es va iniciar després de tenir sospites que una sèrie de ciutadans d'origen cubà haurien pogut simular una relació familiar, fent-se passar per fills de ciutadans espanyols d'origen, per tal d'obtenir la residència per arrelament familiar, o la nacionalitat espanyola. Després d'una anàlisi de les sol·licituds de residència i nacionalitat dels investigats es va detectar una concordança entre aquestes.

En aquest sentit, els ciutadans espanyols d'origen, la identitat dels quals estaria sent usurpada per a simular la referida relació familiar, estarien ja morts, dificultant així als organismes oficials la comprovació d'aquest parentiu. Fruit de la investigació es va poder detectar l'existència d'una organització criminal, promoguda per tres individus.

Aquests oferien la cerca d'una identitat de ciutadà espanyol per a simular ser el seu progenitor i l'elaboració de partides de naixement falses per als seus 'clients'. Tot això, a canvi d'una contraprestació econòmica que varia entre 6.000 i 10.000 euros, en funció si volien optar a la residència per arrelament familiar o a l'obtenció de la nacionalitat.