Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Ball de Diables de Tarragona: 35 anys d'infern i pólvora a la ciutat

L'entitat celebra l'efemèride amb diversos actes i, aquest dijous, amb la carretillada

Una imatge recent del Ball de Diables de Tarragona.
Una imatge recent del Ball de Diables de Tarragona. | Ball de Diables de Tarragona

 

És dimarts al vespre de la setmana de la Festa Major de Tarragona. Enguany Santa Tecla entra tímidament a la ciutat, però amb el pas dels dies l'activitat anirà 'in crescendo'. Quan els darrers personatges del flamant Ball Parlat de Sebastiana del Castillo abandonen la plaça de les Cols,  a les escales ja s'hi congreguen diversos diables de Tarragona amb la samarreta verda enfundada.

El Ball de Diables de Tarragona ja descompta les hores per convertir en un autèntic infern la plaça de les Cols amb la seva carretillada i quan en queden tan sols 48, es reuneixen, a ordres del cap de colla, per conèixer exactament els detalls de l'espectacle que han d'oferir dijous, a les 23.30 hores, en aquell mateix escenari. És un any especial per a l'entitat: celebren 35 anys, i com fan cada cinc anys, toca carretillada.

El Ball de Diables de Tarragona, l'any 1985.
El Ball de Diables de Tarragona, l'any 1985. | Cedida

 

El Ball de Diables de Tarragona actuant a l'entrada del Braç, al final de la professó de Santa Tecla, el 23 de setembre de 1989.
El Ball de Diables de Tarragona actuant a l'entrada del Braç, al final de la professó de Santa Tecla, el 23 de setembre de 1989. | Cedida

 

35 anys d'infern i pólvora a la ciutat de Tarragona de la mà del Ball de Diables

«Ha estat un 35è aniversari molt celebrat», explica el president del Ball de Diables de Tarragona, Enric Garriga. Una exposició d'arcàngels a l'antic Ajuntament, la reproducció de la massa i el pastís d'aniversari, un llibre... han estat molts, els actes que han anat farcint l'agenda de la 'família diabòlica' tarragonina. És evident, però, que res no omple més un diable que ballar sota el foc i, més encara, fer-ho a casa, a la ciutat de Tarragona, per Santa Tecla.

«Pólvora, desgast, versots... i mamadetes, és clar!», explica Garriga bromejant quan li preguntem com viu la Tecla un diable de Tarragona. «Tothom té ganes de Festa Major, però en el cas dels elements del seguici popular que hi actuem, portem temps preparant moltes coses i el que més desitgem, sobretot, és que no plogui en el moment en què ens toca a nosaltres», explica el president del Ball de Diables de Tarragona.

Tota una vida al Ball de Diables de Tarragona

Mireia Gasol també ronda la plaça de les Cols aquest vespre de dimarts. És membre del Ball des dels seus inicis i ho porta a la sang. «És tota la meva vida, fa 31 anys que sóc diable... des que en tenia 16!», explica, davant de diversos dels seus companys. 

I deixa anar una frase que ho explica tot: «Jo no he vist mai el seguici gran», diu Gasol. Sempre n'ha format part, amb el Ball de Diables, i per tant, tot i viure Santa Tecla i participar del seguici d'una manera tan intensa, sempre en primera persona, mai no l'ha vist al complet ni ha comprovat la seva espectacularitat, que milers de tarragonins gaudeixen Tecla rere Tecla.

Al seu costat, l'escolta Cristina Albareda, una altra diable de pedra picada, però molt més jove pel que fa a trajectòria —fa vuit anys que va arribar a l'entitat. «Un cop ho tastes, un cop vius la 'família diabòlica', ja no vols deixar de formar-ne part mai més», comenta, i hi afegeix una anècdota: «Un any em vaig trencar un braç i em vaig resignar: 'Enguany em quedaré veient passar el seguici'. Però què va! Un cop van passar els diables, m'hi vaig afegir».

«No contemples una Santa Tecla sense aquesta família de la qual formem part. Ser diable de Tarragona és un orgull, un honor i un privilegi», explica Albareda, demostrant la seva passió pel foc i, sobretot, per l'entitat.

Una imatge de la darrera carretillada del Ball de Diables de Tarragona, pel 30è aniversari.
Una imatge de la darrera carretillada del Ball de Diables de Tarragona, pel 30è aniversari. | Cedida

 

Una imatge de la cercavila commemorativa dels 35 anys del Ball de Diables de Tarragona, celebrada diumenge passat.
Una imatge de la cercavila commemorativa dels 35 anys del Ball de Diables de Tarragona, celebrada diumenge passat. | Ismael Llanes

 

La carretillada, un dels actes més esperats del Ball de Diables de Tarragona

Així doncs, dijous 20 de setembre a les 23.30 hores i a la plaça de les Cols oferiran la carretillada, que no es podrà tornar a veure fins l'any 2023. Ho explica la mateixa Mireia Gasol: «Jo ja estic nerviosa ara! És una actuació en la qual multipliquem el nostre nivell de foc durant uns 15 o 20 minuts». «Durarà de 16 a 18 minuts en total», explica el president del Ball, Enric Garriga. «És un acte que vivim amb molta emoció, abans de començar tens aquell rum-rum de carretillada», comenta Cristina Albareda.

Es tracta d'una actuació espectacular, però que altres Balls fan anualment. Tarragona, en canvi, la celebra tan sols cada cinc anys.  «La quantitat de foc que cremem supera els cinc dígits, i això és insostenible de finançar cada any», explica, ras i curt, Enric Garriga. «La pirotècnia cada dia és més cara i les aportacions de les administracions perquè puguem tirar carretilles són cada any més escasses», diu.

A més, ja troba bé que «allò que és especial, no cal fer-ho cada any perquè perd la gràcia: igual que no actuem per Sant Magí perquè ja ho fem un mes més tard, per Santa Tecla». Ara bé, el president del Ball de Diables recorda que «cada any ja fem una actuació semblant el dimarts de Carnaval».

Dijous, però, sí que veurem la carretillada. «Serà una actuació tècnicament molt complexa, com la de Carnaval, però més llarga i molt més densa», explica Enric Garriga. Amb la logística disposada al carrer de la Merceria, sota els porxos; les escaldes de la Catedral plenes des de molta estona abans i amb la plaça de les Cols envaïda per un sostre de foc, l'infern torna a envair Tarragona aquesta Santa Tecla, un any més. I ja en van 35.