«No tenim constància de cap positiu per hepatitis entre els 400 afectats tarragonins per iDental»

Els administradors de la plataforma d'afectats per iDental a Tarragona s'han reunit avui amb el gerent de la Regió Sanitària del Camp Tarragona, Roger Pla

 

El cas iDental presenta diverses derivades: la judicial, en procés a l'Audiència Nacional; la política, que les diferents plataformes d'afectats estan mirant de posar en marxa arreu l'Estat; i la sanitària. Aquest divendres 10 d'agost els administradors de la plataforma d'afectats per iDental a Tarragona,  que agrupa a 400 persones, s'han reunit amb Roger Pla, gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona.

El motiu de la reunió, segons ha explicat Óscar Xavier Abellán, un dels administradors de la plataforma, era «explicar en quin punt ens trobem, ja que ens trobem amb el fet que no totes les administracions estan assabentades d'un cas que afecta 110.000 persones a tota Espanya; informar i informar-nos dels nostres drets; demanar suport per aquells que han resultat més afectats per aquesta estafa i, sobretot, aconseguir accedir als nostres historials mèdics que estaven a les clíniques iDental».

El cas d'iDental: una greu emergència sanitària

«Els historials són molt necessaris per a tots nosaltres, ja que amb ells podem anar a altres dentistes i també ens serveix per a els futurs judicis en els quals reclamarem els nostres drets», ha explicat Abellán. «Però és que  aquest cas no és només una estafa, també és una greu emergència sanitària. Som coneixedors de greus casos de mala praxi en els quals, davant l'alt nombre de pacients amb els quals treballava iDental, el material es rentava amb lleixiu i no s'esterilitzava en la corresponent màquina, ja que no donava l'abast», ha afegit Eva Francés, l'altra administradora de la plataforma.

Francés ha continuat en la mateixa línia afirmant que «la mala praxi ha obligat fer proves d'hepatitis i vih als afectats. A Tarragona, entre els 400 membres de la plataforma, no tenim coneixement que s'hagi donat cap cas de positiu però sí a València, a Elx, a Múrcia...».

9.000 expedients a la clínica de Tarragona

Óscar Xavier Abellán i Eva Francés, administradors de la plataforma de Tarragona d'afectats per iDental.
Óscar Xavier Abellán i Eva Francés, administradors de la plataforma de Tarragona d'afectats per iDental. | TarragonaDigital.com

 

«El jutge José de la Mata, de l'Audiència Nacional, va ordenar la setmana un registre a diverses clíniques, entre elles la de Tarragona. A Tarragona es van poder recuperar 9.000 historials. No tots seran d'afectats però suposem que la gran majoria sí i això ens porta a pensar que els 400 membres de la plataforma som només la punta de l'iceberg», han declarat des de la plataforma.

El perfil de l'afectat per iDental a Tarragona és el d'una persona gran, major de 65 anys, amb recursos econòmics limitats i que arran de tot l'escàndol ara «es troben menjant farinetes, sense dents, i amb un deute pendent que han d'assumir tot i no haver rebut el servei».

Abellán i Francés també són afectats per iDental. En el cas d'Abellán: «Quan vaig veure el pa que s'hi donava, sobretot arran del primer cas a la clínica d'Alacant, em vaig posar en contacte amb el president de l'associació d'afectats de tota Espanya. Vaig aturar el tractament i a mi no m'han tocat la boca, només dos queixals, però sí que he pagat 2.500 euros i els reclamo».

No descarten mobilitzacions a Tarragona

I pel que fa a Eva Francés: «Jo no sóc l'afectada, ho és el meu marit que  li van deixar el tractament a mitges i va viure situacions com ara haver d'aguantar ell mateix l'aspirador, en ple tractament, perquè l'odontòleg estava amb el seu telèfon a les xarxes socials».

La plataforma d'afectats per iDental a Tarragona no descarta mobilitzacions «ben aviat, perquè volem que tothom sàpiga que estem aquí i que el nostre cas no és només una estafa, sinó una greu emergència sanitària».