Tecnologia mòbil 5G.

La 5G arranca a Tarragona i arribarà a altres 46 municipis més de la província abans de final d'any

El conseller de Noves Tecnologies, Jordi Fortuny, ha recordat que «estem compromesos amb la transformació digital»

Si alguna tecnologia ha sigut polèmica d'ençà de l'esclat de la pandèmia, ha sigut la 5G, la xarxa mòbil  de cinquena generació. Sens dubte, en època de teletreball, és una bona notícia que la xarxa avanci i en aquest sentit, i sense fer cas d'amants de les conspiracions, s'han manifestat, aquest dimarts, 17 de novembre, el conseller de Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, i el director territorial de Telefónica a Catalunya, José Manuel Casas. Fortuny i Casas han presentat els plans de  desplegament  de tecnologia mòbil  5G que Telefónica  té previst per a la capital i per a la província. 

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

En aquest acte han anunciat que Telefónica ja ha encès  la seva  xarxa 5G a Tarragona, de manera que els ciutadans i les empreses de la capital ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació. Progressivament, la cobertura 5G s'anirà estenent a la resta de la demarcació tarragonina fins a arribar a una cobertura del 76% a final de desembre mitjançant el desplegament de 144 nodes 5G. En aquest pla s'inclouen en total 47 municipis  de diferent grandària, entre els quals es troben, a més de Tarragona, ciutats com Reus, Tortosa, el Vendrell o Cambrils, però també poblacions més petites de les 10 comarques de la província. 

Valoracions

El conseller Fortuny ha destacat que «des del consistori, com ja vam indicar fa unes setmanes, estem compromesos amb la  transformació digital  en diferents àmbits de la ciutat. I avui és un pas important en el desplegament d'aquesta nova infraestructura la 5G. Fonamental per poder oferir noves capacitats a la ciutadania així com per al sector econòmic amb una cobertura de 5G que permetrà millorar la competitivitat de les empreses. No estem parlant d'un simple pas de l'4G a l'5G, sinó que parlem d'una tecnologia disruptiva per les seves capacitats i per tant, requereix noves competències i habilitats digitals per treure-li partit». 

Per la seva banda, José Manuel Casas ha assenyalat que «Tarragona ha estat des del principi un escenari prioritari per als desplegaments de l'5G Telefónica. Avui refermem el nostre compromís amb la societat tarragonina amb l'anunci del desplegament del 5G i esperem estendre-ho a més zones pròximament». El 5G permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per connectar a milions de dispositius.

Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons o gaudir de retransmissions esportives en directe en què l'usuari tindrà una experiència 360º, podent visionar qualsevol angle del partit com si estigués a la pista. Aquells que siguin aficionats al gaming comptaran amb una experiència en mobilitat similar a la que els aporta la fibra a la llar.

Per a les empreses, destaquen els serveis d'Multiaccess Edge Computing, que ofereixen serveis d'ultra baixa latència i una major capacitat de còmput «a la vora de la xarxa», a més de serveis com les xarxes privades 5G, el IOT massiu i les comunicacions crítiques més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.