La consellera Inés Solé, al centre de la imatge, a la porta de la seu de l'IMSST

Més de 600 famílies no poden pagar la llum, l'aigua i el gas a la ciutat de Tarragona

Per tal de treballar aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Tarragona obrirà el pròxim mes de gener un Punt d'Assessorament Energètic

Més de 600 famílies de la ciutat de Tarragona no poden fer front a les factures de llum, aigua i gas. L'increment de la factura d'aquests serveis bàsics ha colpejat de manera important la ciutadania de la capital tarragonina, segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona. En aquest sentit, el consistori ha assenyalat que «la pobresa energètica ha augmentat substancialment» a la ciutat.

Per tal de donar suport a aquestes famílies i millorar la seva situació, l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (lMSST) posarà en marxa a partir del mes de gener un Punt d'Assessorament Energètic (PAE). Aquest servei oferirà suport i informació sobre les garanties de dret d'aquests subministraments, especialment de les famílies en risc d’exclusió social i les persones més vulnerables.

Aquest Punt d'Assessorament Energètic, que estarà ubicat a la seu de l'IMSST de la plaça Prim, assumirà a partir del mes de gener tots els tràmits d'ajut d'urgència social per pagar subministraments, així com els informes de risc d'exclusió residencial (IRER) per evitar talls, que fins ara es fan des de les diferents seus que l'IMSST té a la ciutat.

Per accedir caldrà la derivació dels Equips Bàsics d'Atenció Primària

Segons ha explicat El servei va adreçat a tota la ciutadania de Tarragona i l'accés vindrà determinat per les derivacions que facin els professionals dels Equips Bàsics d'Atenció Primària (EBAS) de l'Àrea Bàsica de Serveis Socials de Tarragona. El nou servei promocionarà l'estalvi energètic i l'eficiència, així com l'ús responsable de l'energia.

L'equip de treball estarà format per un agent energètic i un agent social i atendran de forma individualitzada i visitaran les llars després del diagnòstic inicial, si així es valora. La consellera de Serveis Socials i presidenta de l'IMSST, Inés Solé, ha assenyalat que «fem un important pas endavant amb aquest servei, per no deixar ningú enrere».

Intervencions a diversos nivells

Segons ha explicat l'Ajuntament de Tarragona, les intervencions que farà el PAE seran, en primer terme, atencions individualitzades. En aquells casos que, després del diagnòstic inicial, es determini, es farà la intervenció a la llar.

Així mateix, també hi haurà intervencions grupals obertes a tota la ciutadania per informar, assessorar i capacitar a escala grupal sobre temes energètics. Finalment, també es faran intervencions comunitàries que es considerin adients per a la ciutat i també es gestionaran els informes de vulnerabilitat.