Pau Ricomà i Albert Pijuan, en l'acte de lliurament del Pin i Soler 2020

Tarragona lliura, amb un any de retard, el premi Pin i Soler del 2020 al novel·lista Albert Pijuan

La pandèmia va obligar a suspendre l'acte d'entrega del guardó | Ricomà reivindica «la gran qualitat» del certamen literari

«Fa molta il·lusió aquest acte, perquè fa un any que l'estem esperant». Així ha presentat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el lliurament formal del Premi literari Pin i Soler  de l'any 2020 al novelista Albert Pijuan, que va seduir i convèncer al jurat amb l'obra 'Tsunami'. Tot i que el guanyador del guardó es va fer públic en un  acte telemàtic  al juny de l'any passat, l'acte d'entrega de la  Musa de Tarragona  que acredita el premi no s'havia pogut realitzar fins aquest dimecres, 21 d'abril. Ara sí, l'Albert Pijuan ja té la seva Musa.

Ricomà va volgut reivindicar «la gran qualitat del Pin i Soler», considerat el premi literari més important de l'àrea de Tarragona, i ha argumentat que «ho demostra la quantitat d'obres presentades» amb més de 110 obres candidates a concurs. Entre totes elles, el jurat  va destacar «l'ambició, la voluntat d'estil de l'autor i el control del ritme narratiu» de 'Tsunami', i els 21.000 euros del guardó han anat a parar al jove creador de Calafell.

'Tsunami' destaca els contrastos entre els dies on la vida sembla del color de rosa i aquells en què sembla un infern, i es vertebra amb la història de tres cosins que gaudeixen sense límits de la vida jove en un hotel a Sri Lanka, propietat de la família. Una alerta de tsunami, però, canviarà el dibuix de les coses, i en qüestió de minuts hauran d'assimilar que totes les accions de la vida tenen conseqüències  i que, ben probablement, a la vida adulta els esperen més tsunamis amb què batallar. TarragonaDigital va entrevistar l'autor de la novel·la poc després d'emportar-se el premi, en una conversa amb Miquel Bonet que podeu recuperar aquí.