Cartoixa

Les activitats de setembre als monuments del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Els monuments gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han programat diverses visites guiades, sigui temàtiques o teatralitzades, per apropar als visitants el patrimoni cultural i monumental de la terra.

Cal destacar que tots els monuments s'han  adaptat a la nova situació causada per la pandèmia de la COVID-19 i en tots s'han de respectar les mesures de seguretat establertes.

Mares, abadesses i esposes

Tots els dissabtes i fins al 12 de setembre, el monestir de Santes Creus ofereix la visita "DONES. Mares, abadesses, i esposes al Monestir de Santes Creus". Una experiència que permetrà conèixer el paper que jugava l'esposa en els cercles de la noblesa catalana medieval.

A més, serà possible visitar dues tombes reials situades a l'església. Són les de Blanca d'Anjou i Margarida de Prades, dues reines amb una història marcada per la maternitat, un tema molt significatiu per a l'Orde del Cister, que es regeix per una devoció mariana.

Santes Creus
El panteó reial de Santes Creus és l’únic monument funerari dels reis de la Corona d’Aragó que ens ha arribat intacte | Pepo Segura

D'altra banda, durant tots els divendres fins a l'11 de setembre, els visitants podran descobrir les històries, secrets i vivències dels reis Pere II el Gran, Jaume II el Just I la reina Blanca d'Anjou. Si visiteu el  monestir cistercenc aquests dies, podreu gaudir de "Les tombes reials del Monestir de Santes Creus", una visita guiada centrada en el panteó reial i els anys d'esplendor del cenobi sota protecció reial.

Confessions del pare Olgasan

Cartoixa
La Cartoixa d’Escaladei va ser la primera fundada a la Península Ibèrica | Jordi Play

Tots els vespres de dimarts i dijous i fins al 10 de setembre, podeu acompanyar pare Olgasan, un dels monjos que antigament va viure a la Cartoixa d'Escaladei, en les seves "Reflexions". Amb ell podreu meditar al voltant de la vida contemplativa i espiritual dels monjos cartoixans que es van instal·lar en la Serra de Montsant.

Històries de minyones i senyors

Escornalbou
El Castell Monestir d’Escornalbou també continua amb una de les seves activitats habituals | Pepo Segura

Els matins de diumenge d'aquest estiu podeu acompanyar una de les minyones del castell, la Quitèria, que juntament amb Pere Bosch Gimpera, un els arqueòlegs més famosos de l'època, explicaran les vivències, anècdotes i històries que us aproximaran a les primeres dècades del segle XX.

També s'han programat diverses visites teatralitzades a partir de la figura d'Eduard Toda, el mecenes i intel·lectual de la Renaixença que va rehabilitar el monument en el primer terç del segle XX.

Testimoni de guerres

Cada dissabte fins al 12 de setembre, podrem descobrir "Miravet, testimoni de guerres", una ruta especifica que girarà al voltant dels conflictes bèl·lics dels quals ha estat protagonista i/o testimoni el Castell de Miravet i, per extensió, el riu Ebre com a eix de comunicació amb l'interior peninsular al llarg de la història, des dels conflictes de l'Edat Mitjana fins a la Guerra Civil Espanyola.