Quatre persones al voltant d'un estand del procés partcipatiu sobre el servei de neteja de Tarragona

Tarragona engega un procés participatiu sobre el servei de neteja i recollida de brossa

S'han programat sessions presencials, activitats virtuals i rutes pels barris | El procés participatiu culminarà el novembre

La ciutat de Tarragona posa en marxa un procés participatiu sobre el servei de neteja. Es va començar a treballar el mes de setembre i ara s'activen els principals recursos. El que queda de mes d'octubre i sobretot durant el novembre prendran protagonisme les sessions presencials i les rutes veïnals.

L'objectiu de l'Ajuntament no és només abordar l'àmbit de la neteja viària i la recollida de brossa, sinó també la de les platges i la gestió de la deixalleria. Es va activar una enquesta telemàtica perquè els ciutadans mostressin el seu nivell de satisfacció amb el model actual del servei. També permet proposar canvis que millorarien la valoració actual.

Entre les opcions que es plantegen hi ha la d'illes de contenidors tancats i la recollida porta a porta. L'enquesta telemàtica té dues cares per cenyir-se a cada perfil d'usuari del servei. Per una banda l'àmbit domèstic, el de l'activitat quotidiana de la ciutadania.

En segon lloc se n'ha obert una enfocada als grans productors de residus, com els comerços, els restaurants, el turisme, les escoles o les grans superfícies. Amb la mateixa filosofia, d'aconseguir tanta participació com sigui possible, també s'han convocat sessions participatives i diferents activitats presencials. En el cas de les virtuals, s'acordaran amb les associacions veïnals que hi estiguin interessades.

Sessions presencials i rutes pels barris per valorar el servei de neteja

Pel que fa a les presencials, caldrà inscriure's prèviament i se celebraran a les sis de la tarda a diferents barris de la ciutat. La primera serà el dimarts dia 2 al teatre del Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. La segona serà el dimarts dia 9 al teatre del Centre Cívic de Torreforta.

El Centre Cívic de Molnars l'acollirà el divendres 5 de novembre i, finalment, la sala d'actes de la IMET el dimarts 16 de novembre. A més d'aquestes sessions també s'han programat rutes pels barris de Tarragona. S'han pensat específicament perquè hi participi el veïnat de cada zona.

L'objectiu és «determinar els punts forts i febles del servei de neteja». Per ara se n'han programat quatre durant la primera quinzena de novembre, totes a les cinc de la tarda. El dimecres dia 3 serà a llevant, a Boscos de Tarragona.

El dijous dia 4 a ponent, cobrint la Granja, la Floresta, l'Albada i Parc Riuclar. La setmana següent serà el torn del nord, el dimecres 10 de novembre, recorrent Sant Salvador, Sant Ramon i Santa Isabel. Per últim, el dijous 11 de novembre s'ha programat la ruta pel centre de la ciutat.

Finalment, en el marc del procés participatiu també s'han habilitat 24 punts informatius itinerants. Durant el mes d'octubre i els primers dies de novembre aniran rotant pels diferents barris de la ciutat. Hi haurà dos educadors ambientals que recullin les respostes dels usuaris que no puguin respondre l'enquesta virtual o prefereixin fer-ho presencialment.

Es busca la col·laboració del comerç de cada zona per difondre aquests punts itinerants d'informació. Tots aquests elements de participació han de culminar a finals de novembre. Serà llavors quan començarà a treballar en l'informe general que concreti els punts forts i febles del servei de neteja i plantegi canvis per millorar el futur contracte de neteja pública.