Amfiteatre de Tarragona

Tarragona invertirà 250.000 euros per poder reobrir l'Amfiteatre de manera segura

El recinte patrimonial tarragoní, tancat ara per la crisi del coronavirus, no permet l'accés a l'arena i a les graderies des del passat mes d'octubre

El passat 9 de març van començar els treballs de posada a punt de l'Amfiteatre de Tarragona, amb una primera actuació de reforç del mur perimetral, per tal de millorar alhora la contenció de les Escales del Miracle. Aquesta obra, ara aturada per ordre de l'Ajuntament com a mesura de prevenció per evitar el contagi del coronavirus, és la primera de les quatre actuacions que necessita el recinte patrimonial tarragoní per poder reobrir amb seguretat totes les seves instal·lacions, segons ha confirmat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, a TarragonaDigital.

Aquesta actuació de reforç del mur perimetral suposarà una inversió de 46.000 euros. Cal recordar que a finals de setembre es va produir el tancament total del monument, reobrint parcialment durant el mes d'octubre, amb accés només a la terrassa principal i amb entrada gratuïta. Ara, des de fa una setmana, resta tancat per la crisi del coronavirus.

Inestabilitat a la graderia esculpida a la roca

El conseller de Patrimoni treballa amb una planificació que inclou altres tres intervencions a l'Amfiteatre per tal de posar a punt el recinte patrimonial i poder reobrir-lo totalment al públic «de manera segura». En aquest sentit, Pinedo detalla que també hi haurà actuacions a la graderia original esculpida a la roca, a l'alçada dels lavabos; a l'accés a l'arena per la Porta Triumphalis; i a les grades reconstruïdes als anys 70. En total, la inversió que es farà serà d'uns 250.000 euros, dels quals l'Ajuntament ha pressupostat 200.000 en el pressupost municipal del 2020.

La graderia original esculpida a la roca presenta inestabilitat, a conseqüència de la seva morfologia, que presenta fissures, esquerdes i desplaçaments. Així, s'ha redactat ja el projecte que preveu la fixació dels blocs de roca, per tal d'evitar el seu despreniment. El calendari original, ara en l'aire per la crisi del coronavirus, preveu l'adjudicació del projecte durant els mesos d'estiu. 

Consolidació de les graderies reconstruïdes als 70

Pel que fa a les graderies reconstruïdes als anys 70, Hermán Pinedo assegura que «diversos experts en patrimoni i arqueologia ens han comentat que aquestes graderies no es van fer per acollir públic, sinó que són una reconstrucció volumètrica per tal que la gent entengués com era l'Amfiteatre». El conseller de Patrimoni creu que «és possible que part dels problemes que tenim ara vinguin de fer servir d’un espai museístic per posar-hi públic».

Imatge de les graderies de l'Amfiteatre plenes de públic
Les graderies reconstruïdes als anys 70 no estan preparades per acollir públic. | Fabian Acidres

La idea del consistori és treballar perquè les graderies puguin acollir públic, reforçant i consolidant aquest sector, tot i que Pinedo avisa que «serà la darrera part i la més complicada». Tot i els problemes que presenta la graderia, aquesta no corre risc d'esfondrament, ja que compta amb el reforç de l'estructura metàl·lica, instal·lada l'any 2018.

La darrera actuació prevista a l'Amfiteatre és la millora de l'accessibilitat de l'arena per la Porta Triumphalis. El conseller Pinedo explica que «quan plou es fan tolls d'aigua, hi ha pedres despreses i hem de condicionar l'accés». Una vegada s'hagin fet totes aquestes intervencions, el recinte patrimonial serà segur i podrà reobrir totalment les seves instal·lacions, tot i que el conseller Pinedo no ha volgut especificar cap termini. El que sí que és segur és que Tarraco Viva i Amfiteatrvm, si arriben a celebrar-se, es faran en una nova ubicació.