Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els advocats de Tarragona recomanen «les associacions d'afectats» pel que fa a l'impost de les hipoteques

Joan Andreu Reverter, president de la secció de dret bancari de l'ICAT, creu que «la polèmica sobre qui paga aquest impost s'haurà d'anar a solucionar a Europa»

Joan Andreu Reverter, president de la secció de dret bancari de l'ICAT
Joan Andreu Reverter, president de la secció de dret bancari de l'ICAT | TarragonaDigital.com

 

Més reaccions a la decisió del Tribunal Suprem que continuïn sent els clients els qui paguin l'impost de les hipoteques i també a l'anunci de canvi legislatiu que ha fet aquest dimecres, 7 de novembre, el president del govern espanyol Pedro Sánchez. Aquest cop arriben de la mà del  col·legi d'advocats de Tarragona i el president de la seva secció de dret bancari, l'advocat Joan Andreu Reverter.

Reverter s'ha manifestat «sorprès i indignat» pel fet que l'Alt Tribunal hagi canviat la sentència «pel seu impacte a la borsa».  «No hi ha cap norma que digui que s'ha de replantejar una decisió judicial pel seu impacte socioeconòmic, com s'ha argumentat en aquest cas. Si condicionem les decisions judicials a les oscil·lacions borsàries de les entitats bancàries erosionem la credibilitat del sistema judicial» ha reblat el lletrat tarragoní.

Joan Andreu Reverter s'ha mostrat prudent en referència a l'anunci del president Sánchez sobre el canvi de legislació que preveu fer l'executiu: «haurem de veure en què es concreta i si el govern té els suports parlamentaris per tirar-la endavant, però el que no podrà fer la llei és contemplar la retroactivitat, això s'haurà de continuar lluitant judicialment».

«Haurem d'anar a solucionar-ho al Tribunal de la Unió Europea»

En clau futur, i sobretot si la polèmica sobre el conegut com impost de les hipoteques, l'impost d'actes jurídics documentats, ha acabat amb la decisió del Suprem o no, el president de la secció de dret bancari del col·legi d'advocats tarragonins ha assegurat que «queden un seguit de dubtes i escletxes que permeten que, malgrat tot, el tema pugui continuar tenint recorregut».

Aquest «recorregut» passa per «Europa, pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)», segons Reverter, ja que «aquí hem estat incapaços de solucionar-ho, tal com va passar amb altres abusos bancaris, com les clàusules sòl i les hipoteques multidivisa, on ha estat Europea qui ens ha donat la raó. La part dolenta d'això és que haurem d'esperar, perquè la tramitació és lenta».

I el millor consell per esperar, és unir-se, ja que «la unió fa la força». «Davant l'escenari de tramitacions llargues que implica anar a buscar l'empara del TJUE s'imposa el model d'associacions d'afectats, perquè es comparteixen els costos i es té més força per mirar d'obtenir una sentència favorable» ha manifestat Joan Andreu Reverter.