Imatge del pitó reial capturat a Sant Pere i Sant Pau.

Els Agents Rurals capturen una pitó reial a Tarragona

L’animal no estava identificat amb microxip, ningú l’ha reclamat i ha estat traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent | No impedir-ne la fugida pot suposar una multa de 2.000 euros

Els Agents Rurals van capturar el passat 19 d'agost un exemplar de serp, un pitó reial que estava amagada sota una furgoneta estacionada al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. La descoberta es va fer gràcies a un avís de la Guàrdia Urbana de Tarragona, que alertava de la presència de la serp a la via pública. Es tracta d'una espècie, el pitó reial, original de l'Àfrica tropical, d'un metre i vint centímetres de llargada, no verinosa i no endèmica del medi natural de Catalunya. És utilitzada com a animal domèstic.

Els Agents Rurals, desplaçats fins al lloc on era el pitó reial, van ser els encarregats de capturar-la i evitar qualsevol perill per als vianants. L'animal, del qual se'n desconeix la procedència, estava enroscat  a la llanta del vehicle i va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent. L'exemplar tampoc estava identificat amb microxip i encara ningú l’ha reclamat. 

No impedir la fugida d'una serp està sancionat amb 2.000 euros

La tinença d’aquesta espècie està regulada per la Llei de Protecció dels animals de Catalunya. La normativa obliga els seus propietaris a mantenir-los en instal·lacions que garanteixin bones condicions higienicosanitàries, de benestar i seguretat, i que tinguin mitjans suficients que impedeixin que puguin escapar-se. En el marc de la mateixa llei, no impedir la fugida d’una serp està tipificat com una infracció greu i està sancionat amb multa  de fins a 2.000 euros.

Està prohibida la tinença i el tràfic del pitó reial

A més, la pitó reial està inclosa al Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores des del març de l'any 2019. En aquell moment, es va aprovar una modificació del Reial Decret 630/2013, que també afegia en el llistat d’espècies exòtiques invasores el porc vietnamita, el varà de la sabana i la tortuga de la península. La inclusió en aquest catàleg implica que queda prohibida la tinença, el transport, el tràfic i el comerç d’aquestes espècies.

Els propietaris de serps pitó adquirides abans d’aquesta normativa les poden mantenir, però n’han d’informar a la Generalitat abans de l’1 de gener del 2022. L’any 2020 els Agents Rurals van capturar  quatre exemplars d’aquesta espècie a Catalunya.