Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Graderia del Nou Estadi.

Tarragona es gasta un milió d'euros anuals en els clubs esportius sense resultats

El Nàstic, a 2B, és l'entitat més beneficiada | Els convenis es van signar amb CiU i PSC

Graderia del Nou Estadi.
El Nàstic de Tarragona és l'entitat de la ciutat que més suport públic rep per part del consistori | Joan Alfons López

El plenari de l'Ajuntament de Tarragona del mes de juliol d'enguany aprovava un modificatiu de crèdit de 60.000 euros destinats al CBT, el club de bàsquet  del Serrallo. La idea d'aquesta aportació econòmica, a banda de la quantitat anual que reben els blaus, era donar suport a l'entitat en el seu ascens a LEB Plata. 

La mesura va aixecar molta polseguera en el  bàsquet tarragoní. De fet, el TGN Bàsquet, una entitat amb 35 equips i una claríssima aposta pel bàsquet femení, disparava amb bala amb un comunicat, que encara es pot consultar a les seves xarxes socials, on assegurava que «estem davant una  situació completament injusta que afavoreix uns determinats clubs de la ciutat mentre en margina d'altres».Ara bé, el TGN Bàsquet, en el seu comunicat, oferia un seguit de xifres que convidaven a la reflexió sobre la política esportiva del consistori en els llargs mandats de CiU i PSC que, en part, ha heretat l'actual equip de govern. 

El Nàstic, el club més beneficiat

A inicis d'any, Josep Fèlix  Ballesteros, líder del principal grup de l'oposició al consistori de Tarragona, el PSC, carregava contra la coalició de govern municipal de Tarragona d'ERC i En Comú Podem. El motiu? La voluntat d'ambdues forces de reduir la presència del consistori en l'accionariat del primer club de futbol de la ciutat, el Nàstic de Tarragona. L'Ajuntament de Tarragona ha arribat a tenir el 51% de les accions del Nàstic i, segons Ballesteros, en els seus 12 anys de mandat ho van reduir al 14%. A més a més, l'històric batlle socialista sempre ha dit que la seva prioritat és que les decisions del Nàstic es prenguessin a Tarragona i no per part d'inversors àrabs, xinesos o el model del Girona, que forma part del City Football Group, un consorci d'empreses que posseeix diferents entitats arreu del món. 

El cert és que les decisions del Nàstic es prenen a Tarragona però, mentrestant, el Girona o puja a la primera divisió del futbol espanyol o lluita per pujar-hi, com en els play-offs d'ascens de la temporada passada, la 2019-2020. Els  granes  estan enfonsats a la segona divisió B, amb un panorama per davant incert, i havent superat deutes històrics amb l'administració estatal, això sí. A més a més, i segons les dades que feia públic el TGN Bàsquet, el Nàstic ha rebut 3.230.000 euros de diners públics de l'Ajuntament de Tarragona des de l'any 2013. Sens dubte, els granes són el club amb més suport públic  de la ciutat i, malauradament, no poden presentar un retorn en forma de resultats esportius satisfactoris.

Tarragona mai ha tastat l'ACB

El divendres, 18 de setembre, el  consistori  feia públic que  incrementava un 40% les subvencions  per a les activitats i la promoció esportiva respecte a l'any passat. La conselleria d'Esports ha estructurat aquestes ajudes en quatre convocatòries. La primera d'elles són les subvencions destinades a entitats esportives de Tarragona i comptarà amb un pressupost de 135.000 euros. Aquesta convocatòria és la que el consistori es troba en converses amb les entitats de Tarragona per conèixer les seves necessitats i podria suposar un primer pas per intentar posar ordre, almenys en el camp del bàsquet tarragoní.

A banda, que seria la clau de volta de tot plegat, hi ha els acords, els  convenis, que els  clubs tenen amb el consistori. El CBT, segons la informació facilitada pel TGN Bàsquet, ha rebut des de 2006 un total de 4.535.142 euros. L'acord entre els del Serrallo i la plaça de la Font va néixer arran de la necessitat del CBT d'eixugar el deute que arrossegava. Una situació que s'ha repetit també amb el futbol, amb el Nàstic, i amb el voleibol, amb el Sant Pere i Sant Pau. El consistori ha sortit al rescat, amb diners públics, dels deutes de les entitats esportives de Tarragona. 

Però, tornant al bàsquet, i per precisar, en els darrers anys, és a dir, des de 2013, el CBT ha rebut 1.648.142 euros, l'ADT de Torreforta 586.718 euros i el TGN Bàsquet, 38.220,76 euros. Sembla clar que, objectivament, hi ha una diferència molt gran entre les ajudes públiques que reben les principals entitats de bàsquet de la ciutat.  Sembla clar, també, que, malauradament, tot i el permanent suport públic, la ciutat és l'única capital catalana que no ha tastat mai l'ACB, la màxima categoria del bàsquet estatal. 

Disputa de la pilota entre jugadors del CBT i del Castelldefels
El CBT és l'equip de bàsquet de la ciutat que més diners públics ha rebut els últims anys per part del consistori de Tarragona | CB Tarragon

 

L'alegria a Sant Pere i Sant Pau

Sens dubte, l'entitat que més alegries ha donat a la ciutat els darrers anys és el club  voleibol de Sant Pere i Sant Pau. De fet a la temporada 2019/2020, l'equip de Sant Pere i Sant Pau es va quedar a les portes de l'ascens a la Súperlliga 1, la primera divisió del voleibol estatal. Era el punt final a una temporada que va tenir un moment francament difícil, pel club, el mes de desembre de l'any passat. Va ser a les portes del Nadal quan el SPiSP es queixava per la retallada de la subvenció municipal i el consistori assegurava que estava prevista. 

Des de l'any 2013, l'entitat cooperativista ha rebut un total de 742.876 euros en el marc del conveni  entre l'entitat i el consistori.