Les conselleres de l'Ajuntament de Tarragona Eva Miguel i Inés Solé en roda de premsa

Tarragona s'uneix per ajudar les persones desnonades a la ciutat

L'Ajuntament de Tarragona vol fer front a la crisi habitacional

Les conselleries d'Habitatge i Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona treballen de la mà per oferir solucions a les persones que són desnonades a la ciutat. Un operatiu del consistori que s'ha iniciat aquest estiu.

Es preveu que a la ciutat hi hagi 46 desnonaments fins al pròxim mes de maig —amb les dades que hi ha fins aquest 30 de novembre. Una xifra que, malauradament, es preveu que s'incrementi, tal com assenyalen fonts municipals. 

Per tot plegat, des de l'Ajuntament de Tarragona s'ha apostat per un treball conjunt de les dues àrees per pal·liar aquesta situació. Un treballa que es materialitzarà amb un protocol d'actuació que inclou, en primer terme, accions de mediació amb la propietat a fi d'intentar aconseguir un lloguer social. 

En cas que no funcioni aquesta opció, fonts municipals remarquen que s'obrirà la via judicial intentant aturar el llançament. Això es faria a partir dels informes de vulnerabilitat que tramita l'IMSST. Des d'aquest estiu s'ha aconseguit aturar sis desnonaments en via judicial.

També es treballa conjuntament amb el Sindicat d'Habitatge de Tarragona i la PAH, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Pisos adquirits per dret a tanteig

Entre finals de l'any passat fins a l'actualitat s'han adquirit 17 pisos per tanteig. Els últims onze que s'han obtingut des de l'estiu d'enguany, estan en procés de reforma.

La consellera d'Habitatge, Eva Miguel, ha recordat que «tenim un pressupost d'1’5 milions d’euros provinent del romanent de l’any passat, i tenim la previsió d’esgotar la partida en els propers mesos, fet que ens permetrà aconseguir entre 25 i 30 pisos. Per tant, esperem que també puguem incloure una nova partida al romanent d’aquest any».

D'aquest últim paquet, set són procedents d'un edifici sencer que es va adquirir la setmana passada a la Part Baixa. A més, aquesta setmana se signarà un altre pis i l'Ajuntament en té cinc més de pendents de signatura.

N'hi ha sis que es van adquirir a finals de l'any passat i estan distribuïts entre els barris de Bonavista, Part Baixa, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador i Centre. La consellera d’Habitatge, Eva Miguel, ha explicat que «que els pisos estiguin repartits per la ciutat permet que les famílies que són desnonades puguin continuar vivint al mateix barri». 

La consellera d’Habitatge, Eva Miguel, ha explicat que «s’està fent un esforç important per ampliar el Parc Públic d’Habitatge, per tal de pal·liar la situació d’emergència que estem vivint. L’administració local és qui rep el cop, però no tenim els recursos suficients, per això demanem que tant la Generalitat de Catalunya com l’Estat estiguin a l’alçada». 

Els pisos han estat adquirits exercint els drets de tanteig i retracte de l’administració que són drets d'adquisició preferent. Per tal d’aconseguir els pisos, l’equip d’SMAHUSA ha fet 29 visites i en té previstes 5 més properament. Actualment SMAHUSA té un total de 124 pisos en propietat.