Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Contenidors Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona diu prou i inicia una campanya per potenciar la recollida selectiva de residus

Es faran diverses accions educatives amb l'objectiu d'explicar el procés de recollida selectiva i els seus beneficis

Campanya recollida selectiva ajuntament de Tarragona
'El que circula, torna' és el títol de la nova campanya impulsada per l'ajuntament de Tarragona | Carlos Domènech

 

Des de l'Ajuntament de Tarragona han detectat que la ciutadania té certes mancances a l’hora de reciclar els residus que genera i és per aquest motiu, que el consistori ha iniciat una  campanya de conscienciació sobre la recollida selectiva  a la ciutat. Els objectius principals són donar a conèixer el procés de recollida selectiva i els seus beneficis; emmarcar la repercussió de l’acció de separar residus en el context de l’economia circular; i remarcar la incidència que té la recollida selectiva —i, per tant, l’acció ciutadana— amb el canvi climàtic. «És fonamental augmentar el percentatge de recollida selectiva fins al 50%», ha expressat el regidor de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny. 

Així doncs, des de l’ajuntament afirmen que «no s’han d’entendre els residus com una cosa de la qual ens hem de desfer, sinó com un recurs amb valor». Tanmateix, asseguren que el residu proporciona tres tipus de beneficis. D’una banda, el reciclatge aporta diners, en canvi, l’abocament i la incineració no. També redueix l’impacte sobre el planeta i crea llocs de treball.  

Tarragona va recollir l'any 2018 el 32,52% de recollida selectiva bruta

L'Ajuntament de Tarragona va recollir, l'any passat, el 32,52% de recollida selectiva bruta. Es tracta d'un percentatge que «dista molt tant de les normatives europees com dels objectius marcats pel programa de la Generalitat», ha expressat Jordi Fortuny. Per aquest motiu, el consistori ha establert l'objectiu d'augmentar aquesta dada fins al 50% o més. «Sabem que és un repte molt ambiciós, però és necessari per eliminar aquesta 'lacra' que tenim», ha afegit amb contundència el regidor.

Presentació de la campanya de recollida selectiva de l'Ajuntament de Tarragona
El regidor de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, i la directora creativa-executiva d'Amor de Marca, Maite Lozaite | Carlos Domènech

Els errors més freqüents

Amb aquesta campanya, un dels aspectes que l'ajuntament vol millorar és la separació a totes les fraccions. Segons dades del consistori, se separen millor els envasos, el vidre i el cartó, però als contenidors de rebuig hi ha moltíssimes bosses d'escombraries amb tota mena de residus. També han detectat que els ciutadans no separen la matèria orgànica i asseguren que «en recollim molt poca quantitat», a més, «la bossa de rebuig conté, aproximadament, un 37% d'orgànica».  

Els residus inadequats més freqüents en contenidors de matèria orgànica són el plàstic (menjar envasat i plàstic film), paper i cartó, tèxtil i tèxtil sanitari. Pel que fa als impropis més freqüents als contenidors de plàstic són tèxtil, paper i cartó, menjar envasat i plàstic no envàs. D’altra banda, cal destacar que, en zones concretes de la ciutat, últimament s’ha detectat la presència d’ampolles i garrafes de plàstic al contenidor de vidre. 

‘El que circula, torna’ les eines gràfiques i didàctiques per entendre l’economia circular

Amb aquestes dades, l’Ajuntament de Tarragona ha decidit impulsar una nova campanya de conscienciació sota el lema 'El que circula, torna'. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania més enllà de l’acció de separar residus. Per fer-ho ha proposat diverses accions i activitats, entre les quals destaquen la Festa de la Recollida Selectiva, un projecte escolar i espectacles familiars als Centres Cívics. 

Pel que fa a les accions més gràfiques, s’han creat diverses eines que il·lustrin el concepte de l’economia circular i la transformació del residu. Durant la campanya, diversos educadors i educadores repartiran 10.000 discos didàctics que contenen informació pràctica sobre la separació de residus. També es dissenyarà una  infografia explicativa que completa el cercle del reciclatge i els seus beneficis i on es mostrarà una visió global de tota la campanya. 

Paral·lelament, l’ajuntament obrirà un portal web  on es podran trobar els principals missatges que es volen transmetre i les eines per millorar la nostra actuació envers la recollida selectiva. Finalment, es crearan quatre anuncis, un per cada color (blau, groc, verd i marró), amb els missatges principals de la campanya. 

Campanya recollida selectiva ajuntament de Tarragona
Es repartiran bosses de reciclatge entre els ciutadans  | Carlos Domènech

Educadors i educadores a peu de contenidor

A banda de les eines gràfiques esmentades anteriorment, també es duran a terme altres accions més didàctiques i pedagògiques. Del 14 de novembre al 13 de desembre, un equip de 7 educadors i educadores ambientals realitzaran una campanya per fomentar la recollida selectiva i reduir els errors que podem cometre a l’hora de llençar la brossa. Aquesta iniciativa es durà a terme als diferents barris de la ciutat, sobretot, a les zones on es registra una problemàtica més elevada. 

L’equip d’educació ambiental realitzarà dues tasques. D’una banda, es col·locaran al costat de diferents illes de contenidors i informaran de la correcta separació  dels residus als veïns que vagin a llençar la brossa. Els donaran un fulletó informatiu i un rotllo de bosses compostables. L’horari de ‘A peu de contenidor’ serà de 8.00 hores a 12.30 hores i de 18.00 hores a 21.00 hores.

D’altra banda, s’instal·larà un  ‘Punt Informatiu’  des d’on l’equip educatiu  informarà i assessorarà els ciutadans. Es realitzarà una enquesta per saber el coneixement en matèria de recollida selectiva, per tal d’informar i de resoldre els dubtes que es tinguin. També es repartirà el material necessari per fer la recollida selectiva —bosses de ràfia per als envasos, paper i cartó i vindre; el cubell i les bosses compostables per separar la matèria orgànica; i un díptic informatiu—.  L’horari dels Punts Informatius serà d'11.45 hores a 18.45 hores.

A continuació podeu consultar quins dies i en quines zones s’instal·larà l’equip educatiu:

  • Llevant: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran a l’avinguda Boscos (a la zona comercial) el 14 de novembre
  • Arrabassada i Músics: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran a la plaça Lletres Catalanes el 15 de novembre.
  • Centre 1: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà a la plaça dels Infants el 19 de novembre i ‘A peu de contenidor’ hi seran el 18 i 19 de novembre
  • Centre 2: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà a l’avinguda President Lluís Companys el dia 21 i ‘A peu de contenidor’ ho faran el 20 i 21 de novembre. 
  • Centre 3: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran a la plaça Corsini el dia 22 de novembre. 
  • Sant Ramon: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran a l’avinguda Sant Salvador (davant del CAP) el 25 de novembre. 
  • Sant Salvador i Santa Isabel: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran a la plaça de l’Església el 26 de novembre. 
  • Floresta-Albada-Parc Riuclar: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran al carrer Manuel Joan Serra Escofet (davant de l’AAVV) el 27 de novembre. 
  • Sant Pere i Sant Pau: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà a la plaça Cuba el 29 de novembre i ‘A peu de contenidor’ ho faran els dies 28 i 29 de novembre. 
  • Riu Clar i Icomar: Tant el ‘Punt Informatiu’ com ‘A peu de contenidor’ seran al carrer D (davant l’AAVV) el dia 2 de desembre.
  • Torreforta: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà al carrer Riu Glorieta (davant del Centre Cívic) el 4 de desembre i ‘A peu de contenidor’ ho faran els dies  3 i 4 de desembre.
  • La Granja: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà al carrer Illes Balears amb Gran Canària el 9 de desembre  i ‘A peu de contenidor’ ho faran els dies  5 i 9 de desembre.
  • Campclar: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà al carrer Riu Segre amb Riu Besòs el dia 11 de desembre i ‘A peu de contenidor’ ho faran el 10 i 11 de desembre.
  • Bonavista: El ‘Punt Informatiu’ s’instal·larà a la plaça Constitució el 13 de desembre i ‘A peu de contenidor’ ho faran el 12 i 13 de desembre.
Contenidors Tarragona
Imatge d'uns contenidors de la ciutat de Tarragona | ACN

La Festa de la Recollida Selectiva i el projecte escolar

La Festa de la Recollida selectiva se celebrarà la tarda del 22 de novembre de 17.00 hores a 20.00 hores  a la plaça Corsini i comptarà amb diverses activitats musicals i artístiques i tallers. Serà una tarda en família per aprendre més sobre la separació de residus i la transformació en una peça útil i amb valor. Es muntarà un taller de creació d’instruments musicals amb residus i es col·locaran les ‘Estacions Musicals’, quatre estacions fetes amb palets per experimentar amb la música. 

El projecte escolar consta de diverses accions. D’una banda hi ha plantejades les visites de les educadores ambientals a les escoles de primària. Portaran una infografia interactiva en format digital que donarà informació precisa sobre el residu i el contenidor on ha d’anar. També explicaran on van a parar els residus i en què es converteixen i faran jocs didàctics en línia on els alumnes podran interactuar. 

Paral·lelament, es convidarà els escolars a participar dels tallers de la Festa de la Recollida Selectiva. Finalment, aquest any, l’accèssit dels Premis IMET es dedicarà a la recollida selectiva, de manera que es premiaran aquells projectes treballats a l’escola durant el curs 2019-2020.