L'Ajuntament de Tarragona ha fet un pas endavant important en termes de transparència i innovació tecnològica. El consistori ha obert un portal de dades on els ciutadans podran consultar aspectes com la demografia, el total d'actes culturals organitzats a Tarragona, el nombre d'actuacions de la Brigada o l'execució del pressupost municipal. Es tracta d'un projecte emmarcat en l'arribada a la ciutat del laboratori Open Data, que formarà els ciutadans perquè transformin els continguts oberts en oportunitats de negoci.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
L'Ajuntament de Tarragona obre les seves dades a la ciutadania
Ja es pot consultar el portal de dades obertes de l'Ajuntament de Tarragona. «És un complement més als serveis d'informació que ja oferim. És més transparència de la que ja estem donant ara mateix», subratllava el regidor de Serveis Centrals, Economia, Hisenda del consistori, Pau Pérez (PSC). Amb aquesta decisió, l'Ajuntament deixa la porta oberta als creadors d'aplicacions, portals web o altres elements que puguin treure suc de les dades municipals.
«Estem donant suport a l'economia digital i demostrant que som un govern molt més obert», assegurava Pérez. Ara, es poden consultar en línia continguts com per exemple els animals censats, les temperatures dels últims mesos, el total d'actuacions anuals de la Brigada d'Intervenció Ràpida, l'execució del pressupost municipal o les subvencions concedides.
Actualment, hi ha un total de 54 conjunts de dades entre els àmbits de Cultura i Oci, Demografia, Economia, Medi Ambient, Salut, Sector Públic, Societat i benestar, Transport, Treball i Urbanisme i infraestructures. L'objectiu, però, és que això es vagi ampliant amb el pas del temps. De fet, fins i tot els ciutadans podran proposar l'obertura de noves dades que creguin necessàries.
Les dades de Tarragona s'actualitzaran de forma automàtica
Les dades que l'Ajuntament de Tarragona ha obert a la ciutadania s'actualitzaran i s'inclouran en el portal de manera automàtica. «Hem posat molt d'esforç en aconseguir obrir el portal sense que els funcionaris pateixin una sobrecàrrega de treball», explicava el cap de Servei de Tecnologies de la Informació i la Comunicació del consistori, Josep Budí.
Un cop la informació està enllestida, els tècnics podran convertir-la en gràfiques o mapes interactius. Els usuaris es podran descarregar el fitxer complet amb les dades en brut o podran donar un cop d'ull a la infografia a través d'Internet. D'altra banda, el consistori vol fer un recompte de les aplicacions que veuran la llum per aprofitar les dades obertes. Tothom que creï un projecte a partir dels continguts, podrà fer arribar a l'Ajuntament la seva aplicació o pàgina web.