Imatge del Complex Esportiu de Riu Clar, amb les pistes de pàdel a la terrassa de la piscina

L'Ajuntament de TGN instal·larà plaques fotovoltaiques en quatre edificis municipals

El consistori ha posat en marxa aquest dimecres les mesures per fer front a la crisi energètica

L’Ajuntament de Tarragona ha anunciat que pròximament preveu licitar l'elaboració de diversos projectes d’energia fotovoltaica en quatre edificis municipals: Tabacalera, Guàrdia Urbana, Escola i llar d'infants César August i la piscina de Riu Clar. Es tracta d’edificis de diversa tipologia, amb un consum elèctric elevat i amb una coberta apta per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. 

L'anunci del consistori ha arribat en el mateix dia en què han entrat en vigor les mesures decretades al Real Reial Decret-llei 14/2022, d’estalvi per fer front a l’actual crisi energètica. La norma estableix una sèrie d’obligacions immediates que afecten el consistori en relació amb la temperatura de l’aire i l’enllumenat d’edificis públics, que tindran vigència fins a l’1 de novembre de 2023.

En aquest sentit, el conseller de Territori, Mobilitat i Sostenibilitat, Xavier Puig, ha explicat que «el govern pel canvi ha apostat per la sostenibilitat des del minut 1 en totes les àrees de treball. Es tracta d'un eix central del nostre programa polític». També ha reivindicat que «les nostres accions s'adeqüen bé a la llei del canvi climàtic, moltes d'elles són anteriors i d'altres van més enllà». 

Les mesures que adopta l'Ajuntament de Tarragona

Així, per complir amb la normativa, des d'aquest dimecres la temperatura en els recintes calefactats no serà superior a 19 ºC, mentre que als recintes refrigerats no serà inferior a 27 ºC. A més, la humitat relativa haurà d’estar compresa entre el 30% i el 70%. Pel que fa a l’enllumenat dels edificis públics aquest haurà de romandre apagat des de les 22 hores, sempre que es trobin desocupats.

A més, el decret també contempla la instal·lació de pantalles als edificis d’ús públic amb les dades de temperatura i humitat que s’instal·laran pròximament. Des del consistori, també es vetllarà per assegurar que tots els dispositius quedin apagats durant el temps que no s’utilitzin per contribuir a l’estalvi energètic.

Sostenibilitat i estalvi energètic

El conseller Puig ha explicat que «quan vam entrar a govern vam constituir una àrea de treball dedicada a l'eficiència energètica i la sostenibilitat de forma especialitzada i explícita, amb gent molt competent». Algunes accions que s’han dut a terme són el canvi de l’enllumenat a LED en diferents localitzacions de la ciutat, així com l’optimització de les potències contractades de la major part dels quadres elèctrics d’enllumenat públic.

Recentment, també s’han realitzat estudis en eficiència energètica de quatre edificis de titularitat municipal: Guàrdia Urbana, M1 i M2 de Tabacalera, Escola i Llar d’infants el Miracle i Palau Municipal amb un cost d'11.758,30 euros, per tal de conèixer quines serien les actuacions més recomanables per tal d’optimitzar el consum i la facturació d’electricitat, aigua i gas.