Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del plenari de l'Ajuntament de Tarragona on s'ha aprovat la moció de la pancarta dels «presos»

Ricomà decideix posar la pancarta pels presos polítics a l'ajuntament de Tarragona

El vot de qualitat de l'alcalde Pau Ricomà ha decantat l'empat entre blocs, independentista i constitucionalista, del cantó favorable a penjar la pancarta

Imatge del plenari de l'Ajuntament de Tarragona on s'ha aprovat la moció de la pancarta dels «presos»
Imatge del plenari de l'Ajuntament de Tarragona on s'ha aprovat la moció de la pancarta dels «presos» | Gerard Recasens

 

La moció presentada pels grups municipals d'ERC, Junts per Tarragona i la CUP, per penjar una pancarta per la «Llibertat presos polítics!», ha estat aprovada  en el plenari municipal de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest divendres, 19 de juliol. Un cop feta la votació, l'alcalde Ricomà ha demanat «respecte per totes les posicions del ple, també per la guanyadora». «Aquesta votació és plenament democràtica i legítima, i aquest alcalde seguirà sent l'alcalde de tothom», ha dit.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La votació per la pancarta dels presos, sense sorpreses de darrera hora

L'anunci d'abstenció realitzat pels dos regidors del grup municipal d'En Comú Podem, socis de govern dels republicans, dificultava l'aprovació de la moció, objecte d'un intens debat polític les darreres hores a la ciutat. Amb l'abstenció de Carla Aguilar i Hermán Pinedo, tot indicava que la moció seria rebutjada per 13 vots (set del PSC, quatre de Ciutadans i dos del PP) a 12 (set d'ERC, tres de Junts per Tarragona i dos de la CUP). 

Ara bé, l'absència del regidor socialista Berni Álvarez, que es troba a Israel, disputant un campionat europeu de bàsquet com entrenador de la selecció sub-21 de bàsquet, empatava la votació, fet que deixava la viabilitat de la proposta de la pancarta en mans del batlle tarragoní. Ricomà ha fet ús del seu vot de qualitat i finalment la moció de la pancarta per la «Llibertat presos polítics!» ha quedat aprovada

El debat de la pancarta, molt tens i amb escridassades del públic

La sessió plenària d'aquest divendres, 19 de juliol, ha transcorregut amb una certa normalitat. A mesura que s'acostava la novena moció, però, la sala de plens s'ha anat omplint de públic: desenes de persones amb mocadors grocs, pancartes de 'Llibertat presos polítics' i una estelada han aparegut al saló i han mostrat aquesta simbologia tan bon punt s'ha iniciat el debat de la pancarta. També un grup de persones eren al ple amb vanos i motius amb la bandera espanyola.

Laia Estrada (CUP), Dídac Nadal (JxT) i  Xavier Puig (ERC) han defensat la moció, presentada pels tres grups. Estrada ha subratllat que  «aquesta moció no va d'independència, sinó de defensa dels drets i de les llibertats». Per la seva banda, Dídac Nadal ha volgut recordar que el grup de treball de l'ONU «ha qualificat d'arbitrària la presó preventiva dels líders del procés i n'ha exigit un alliberament immediat que l'Estat ha ignorat». Finalment, Puig ha volgut destacar que «el debat d'avui va sobre drets humans» i ha recordat els polítics presos en una intervenció que ha aixecat aplaudiments dels independentistes presents al públic.

Des d'En Comú Podem, Carla Aguilar ha defensat la seva abstenció  davant de l'«acord» en el fons i la «injusta presó preventiva», però ha defensat que «al balcó hi ha d'haver símbols de més consens, perquè  l'Ajuntament ha de seguir sent la casa de tots».

L'oposició, molt contundent

La resta de grups han tret tota l'artilleria per atacar la voluntat de penjar la pancarta. La portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha defensat que «tothom s'ha de poder sentir representat quan passa per la façana de l'Ajuntament» i ha retret al govern que «el lema de la pancarta no representa amb la majoria social de Tarragona». Ramos, que ha defensat el «diàleg i la convivència»,  també ha dit que «són polítics presos» i ha demanat a En Comú Podem que reconsiderés la seva anunciada abstenció.

Des de Ciutadans, Rubén Viñuales ha atacat l'argument de Nadal, sobre la resolució del grup de treball de l'ONU, responent que «es tracta d'una fal·làcia de dimensions bíbliques». Davant de les interrupcions del públic durant la seva intervenció, Viñuales ha etzibat que «s'omplen la boca de llibertat d'expressió però quan senten el que no els agrada, no ens deixen parlar». «Comença amb molt mal peu, senyor Ricomà», ha dit el líder de Ciutadans, que ha preguntat a l'alcalde si «creu que Tarragona s'ha tornat independentista només perquè vostè és alcalde per una carambola».

José Luis Martín (PP) ha afirmat que «l'alcalde Ricomà ha demostrat en només un mes que no està disposat a treballar per a tots els tarragonins». Martín ha dit, en una escridassada intervenció, que «a Espanya no hi ha presos polítics» i ha volgut destacar que «el balcó és de tots». «En el proper ple presentarem una moció per retirar-la», ha avançat el portaveu del PP, que ha qualificat d'«impresentable» l'absència del conseller socialista Berni Álvarez, una crítica assumida també des de Cs.

Altres decisions del ple

Però el ple d'avui també ha deixat altres qüestions. L'Agrupació de Càmpings Tarragona ciutat ha valorat de manera «molt positiva» l'aprovació de la modificació puntual del POUM per adaptar-lo al Pla Director del Sistema Costaner. Gràcies a aquesta tramitació, els càmpings de la ciutat podran executar les millores que tenen pendents des de fa anys i que no es podien realitzar per incompatibilitat amb el pla urbanístic. L'agrupació s'ha mostrat «molt il·lusionada» i es prepara per poder adaptar les instal·lacions a l'evolució del sector, amb creixent competència.