L'Anella Mediterrània de Tarragona

El futur de la renaturalització de l’Anella Verda passa pel ple de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona portarà al plenari el modificatiu de crèdit de 600.000 euros per tirar endavant el Greenbelt'26

L'Ajuntament de Tarragona treballa per obtenir fons europeus de recuperació, els Next Generetion. El consistori ha tramitat set projectes i confia arribar a una vintena amb convocatòries que s'obrin en el futur.

Entre aquests, hi ha el projecte Tarragona GreenBelt'26, que ocupa el gruix principal de les propostes. Una iniciativa per renaturalitzar espais urbans i periurbans de l'Anella Verda. 

Per fer-ho possible, al Consell Plenari extraordinari de divendres es debatrà un nou modificatiu de crèdit que inclou la consignació de 599.899,17 euros en aquest projecte. Això forma part de la despesa que haurà de ser assumida pel consistori tarragoní en cas de ser beneficiari de l'ajut sol·licitat de 3.604.816,11 euros.

Es tracta de l’impost sobre el valor afegit atribuïble a l’import del capítol d’inversió (21%) sobre 2.856.662,71 euros, ja que segons les bases de la convocatòria, l'IVA no és una despesa subvencionable i ha de ser aportada per part del beneficiari.

La consellera Eva Miguel ha explicat que «es tracta d’un tràmit necessari per continuar optant a aquestes ajudes, que permetrien que Tarragona fes salt endavant en la renaturalització de l’entorn i la ciutat».  

El projecte té un pressupost total de 4.256.978,28 euros i inclou accions de planificació, intervencions específiques i iniciatives de governança, participació, comunicació i seguiment. La proposta inclou iniciatives en diferents entorns com el fluvial, marítim o terrestre.

El projecte GreenBelt'26 

El projecte preveu la creació del Pla de gestió de l’Anella Verda de Tarragona com la naturalització de la llacuna del Parc de l’Anella Mediterrània, el foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau i la restauració d’espais forestals erosionats en l’entorn del Pont del Diable.

Un altre àmbit en el qual es vol intervenir de manera destacada son les platges de la ciutat, així com la desembocadura del riu Gaià, el riu Francolí i la renaturalització del tram urbà del Riu Clar. 

També inclou actuacions en diferents ecosistemes, així com la creació d’un pla de governança i participació que s’instituirà en el Consell Municipal del Medi Ambient de Tarragona.

Finalment, es contempla la creació d’un pla de comunicació i sensibilització que per una banda inclourà un programa d’educació ambiental per a escoles i famílies i per l’altra s’implementarà en un Pla de comunicació del projecte a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.