L'alcalde de Tarragona i els portaveus han escenificat els consens abans del consell plenari

Unitat a l'Ajuntament de Tarragona per reclamar al Parlament una investigació sobre l'explosió d'IQOXE

Els grups polítics del consistori han presentat aquest dijous al matí dues declaracions institucionals sobre l'accident químic de fa dues setmanes i sobre el nou mapa ferroviari

Els partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Tarragona han escenificat aquest matí  la unitat i el consens de la institució davant el nou mapa ferroviari, sorgit de la posada en marxa del Corredor Mediterrani, i davant l'accident químic d'IQOXE del passat 14 de gener. Els portaveus dels grups municipals, que han comparegut juntament amb l'alcalde Ricomà aquest dijous, han valorat positivament les declaracions institucionals que s'han portat al consell plenari i han coincidit a reivindicar el pas de les mercaderies per l'interior i el transport de persones per la costa, així com la voluntat de saber què va passar a IQOXE.

Respecte al complex petroquímic s'han acordat setze punts entre els quals s'insta el Parlament a crear una comissió d'investigació per conèixer les causes del sinistre, i que el consistori requereixi trimestralment a les empreses la relació i el detall dels expedients sancionadors que tinguin oberts. Sobre l'àmbit ferroviari s'ha escenificat la unitat dels grups per reclamar que les mercaderies circulin per l'interior i els passatgers per la costa; així com demanar a Foment que el nou tren AVLO s'aturi a Tarragona.

Ple monogràfic sobre la indústria química

Pau Ricomà, alcalde de la ciutat, ha destacat que «és rellevant que hàgim estat capaços d'aconseguir una posició unitària». El batlle tarragoní ha assenyalat que «ara Tarragona podrà parlar a tots els fòrums amb una sola veu». Ricomà ha afegit que «aquest compromís no queda aquí i és compartit amb la ciutadania, que és conscient d'aquestes dues problemàtiques». L'alcalde ha anunciat també que se celebrarà un ple monogràfic sobre la indústria química

El portaveu d'Esquerra, Xavi Puig, ha assegurat que «hem patit tres episodis durs l'últim més, però Tarragona és una ciutat de castells i sabem fer pinya, arribant a consensos». Puig ha dit que «el desgavell ferroviari és fruit d'una mala planificació i de la desconsideració vers la ciutat». Així mateix, sobre l'explosió d'IQOXE, ha afirmat que «enviem el nostre escalf a les víctimes, demanem altres maneres d'informar i exigim més a les administracions i empreses».

Per part d'En Comú Podem, Carla Aguilar ha destacat «el gran consens aconseguit i la voluntat de posar-nos d'acord». La portaveu dels comuns ha comentat que aquestes dues declaracions institucionals van «de quina ciutat volem en el futur». Lamentant els danys causats, Aguilar ha afegit que «de les crisis sorgeixen oportunitat». Els socialistes, representats per Sandra Ramos, han explicat que «aquestes dues declaracions institucionals eren imprescindibles». La portaveu del PSC ha agraït a la resta de portaveus el consens aconseguit. Ramos ha assenyalat que «s'ha obert una finestra d'oportunitat perquè la Generalitat miri cap al sud, tot esperant que ho demostrin en els nous pressupostos».

Satisfets pel consens aconseguit

Rubén Viñuales, portaveu de Ciutadans, ha manifestat que «avui és un dia important perquè hem aconseguit un compromís per defensar els interessos de Tarragona en dos temes cabdals». El líder dels taronges han dit que «crec que podem estar orgullosos, d'haver consensuat un text fruit d'un dur debat». Per part de Junts x Tarragona, Dídac Nadal ha mostrat la seva satisfacció «per la unitat aconseguida en aquests dos temes». El portaveu dels postconvergents ha destacat el front comú «després de deu anys de desgavell ferroviari», alhora que, sobre l'explosió d'IQOXE, ha dit que «s'ha de parlar sobre què va passar i perquè no van funcionar els mecanismes, perquè això no pot tornar a succeir».

Laia Estrada, portaveu de la CUP, ha explicat que «estem contentes d'aquests posicionaments, com a ciutat i com a territori». Estrada ha assegurat que «cal anar més enllà i que això es traslladi a la resta d'ajuntaments i institucions». Sobre el mapa ferroviari, la portaveu cupaire ha afirmat que «s'han de millorar les freqüències i la qualitat», mentre que sobre IQOXE, ha lamentat que «hi hagi hagut un accident així perquè hi hagi un posicionament conjunt». Per últim, el portaveu del Partit Popular, José Luis Martín, ha agraït a la resta de grups el consens aconseguit, així com l'acceptació d'algunes esmenes dels populars en la declaració institucional sobre el transport ferroviari.