Imatge de la façana de l'Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona aprova retirar la medalla d'honor al rei emèrit Joan Carles I

El Partit Popular ha votat en contra i Ciutadans s'hi ha abstingut | El plenari també ha aprovat la mesquita de Sant Pere i Sant Pau

Dimarts de sessió plenària ordinària a l'Ajuntament de Tarragona i amb un punt calent en l'ordre: la retirada de la medalla d'honor al rei emèrit espanyol, Joan Carles I. El debat d'aquest punt de l'ordre del dia ha estat, com era previsible, pujat de to i la portaveu del Partit Popular de Tarragona, Elisa Vedrina, ha arribat a assegurar que el monarca ha estat el «motor de canvi» de la democràcia parlamentària. L'altra cara de la moneda ha estat la CUP, que en paraules de la regidora Laia Estrada ha estat crítica amb haver de votar-se aquesta qüestió «perquè mai se li hauria d'haver concedit».

L'alcalde, Pau Ricomà, ha destacat que el ple ha fet «un acte de dignitat» i s'ha felicitat pel fet que «la decència i la dignitat de la ciutat han quedat per sobre de les opinions polítiques de cadascú».

Així i tot, després d'aquest estira-i-arronsa, la proposta ha tirat endavant amb 21 vots a favor d'Esquerra, Junts, la CUP, En Comú Podem i el PSC, mentre que el grup de Ciutadans s'ha abstingut afegint que no s'ha de «confondre la persona amb la institució», i el Partit Popular hi ha votat en contra.

Amb aquesta acció doncs, s'inicia l'expedient per la retirada de la medalla de la ciutat a l'exmonarca espanyol, un títol que se li va atorgar l'any 1996 sota el mandat del convergent Joan Miquel Nadal.

El maig del 1996 el ple subratllava que «Joan Carles I  des del principi del seu mandat va assenyalar la superació dels antagonismes del primer terç de segle, volia ser el rei  de tots els espanyols i presentar la monarquia com una institució al servei del poble. El rei simbolitza l'Estat però no és únicament representatiu, sinó dinàmic i operatiu, essent una institució bàsica del mateix».

Ara, la proposta del govern avalada pel plenari justifica que darrerament han transcendit actes del rei emèrit «que només poden considerar-se de presumpta corrupció», que van «molt més enllà de la seva vida privada, afecten la vida de les institucions públiques, la credibilitat i la confiança que cal tenir-los-hi», amb la qual cosa han desaparegut els motius que van motivar la concessió de la medalla.

Llum verda a la mesquita de Sant Pere i Sant Pau i el destí d'una part del superàvit

Així mateix, el plenari del mes de setembre, el primer plenari  després de les vacances d'estiu, ha servit per donar el tret de sortida, definitiu, al projecte de lamesquita de Sant Pere i Sant Pau. Aquest centre de culte ha comptat amb el suport d'ERC, PSC, En Comú Podem, la CUP i Ciutadans i el vot en contra dels dos regidors del PP. Així mateix, els tres membres del grup municipal de Junts per Tarragona s'han abstingut.  El portaveu del govern municipal tarragoní, el republicà Xavier Puig, s'ha defensat de les crítiques de no haver escoltat les queixes dels veïns, assegurant que s'ha estat en contacte amb totes les persones afectades per aquest projecte. 

El saló de plens també ha donat  llum verda a destinar la meitat del superàvit  de l’any 2019 (3,6 milions d’euros d’un total acumulat de 6,9 milions) a l’Empresa Municipal de Transport (EMT) i  Espimsa (l’empresa pública destinada a gestionar els mercats). La primera rebrà 2,2  milions i la segona 1,4 milions, per ser les més afectades per la davallada d’ingressos fruit de l’impacte de la Covid-19.