L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, amb una de les plaques retirades

Tarragona, lliure de plaques franquistes: l'Ajuntament ja les ha retirat totes

El consistori guardarà les làmines metàl·liques de l'antic Ministerio de la Vivienda a l'arxiu de la ciutat

L'Ajuntament de Tarragona ha completat la retirada totes les plaques de simbologia franquista dels edificis de la ciutat. Es tracta de les làmines metàl·liques que l'antic Ministerio de la Vivienda col·locava a les façanes dels edificis que construïa i que tenien elements com el jou i les fletxes falangistes. L'any 2010, el Memorial Democràtic va identificar-ne 186, de les quals l'any passat encara en quedaven 73.

En els darrers mesos, el consistori tarragoní les ha acabat retirant totes. D'aquestes, 29 estaven en immobles de la ciutat, mentre que les 44 restants estaven situades en els barris. Ara, l'Ajuntament de Tarragona les guardarà a l'arxiu de la ciutat i enviarà una còpia del dossier de les actuacions al Memorial Democràtic. L'alcalde Pau Ricomà ha assegurat que «avui Tarragona és una mica més digna».

Manel Castaño: «És un tema de dignitat»

El conseller de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, s'ha expressat en una línia similar a la de l'alcalde i ha apuntat que la retirada de les plaques de simbologia franquista «és un tema de dignitat per a la ciutat». El regidor ha explicat que abans de fer la retirada, el consistori va informar els propietaris dels edificis per si hi tenien alguna oposició i que no van rebre cap resposta negativa.

Per la seva banda, Josep Font, responsable de la xarxa d'espais de memòria democràtica de Memorial Democràtic, ha reconegut que «no és comú fer una presentació pública del que queda de l'univers simbòlic del franquisme», alhora que ha remarcat la tasca de l'Ajuntament de Tarragona.