Pla obert d'un dels encreuaments centrals de la Part Baixa de Tarragona

Tarragona reformarà sencer el carrer d'Orosi per convertir-lo en «un eix per a vianants» a principis de 2022

La inversió és el primer pas en el gran projecte de reactivació de la Part Baixa | Els treballs duraran quatre mesos i s'iniciaran al gener

«El canvi comença per la Part Baixa». El conseller d'Urbanisme i home fort de l'Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, ha presentat d'aquesta manera el primer projecte  concret de l'anunciada transformació  al barri, un dels més desaprofitats de la ciutat i on les actuacions quirúrgiques volen capgirar com un mitjó la imatge capcota dels carrers per impulsar un nou motor  entre l'estació de trens i el centre de la capital. Entre tanta ambició i tanta retòrica, la notícia és que al calendari  ja apareixen les primeres dates marcades en vermell.

El carrer d'Orosi, considerat una de les grans portes d'entrada i enllaç entre l'estació i l'artèria d'Apodaca, serà el protagonista de la primera de les grans obres  de transformació al barri. Puig ha anunciat que l'Ajuntament està decidit a convertirlo «en un eix per a vianants, de plataforma única, i amb trànsit rodat només ocasional» en un escenari que es projecta com un rentat de cara radical. Els vehicles  es desviaran als carrers de baix per tal d'articular un model de circulació perifèric al barri.

Xavi Puig: «Els carrers han de ser per a les persones, i tot el concepte de nou urbanisme a la ciutat girarà al voltant d'aquest concepte»

Xavi Puig, al centre, en la presentació del projecte de reforma de la Part Baixa de Tarragona
Xavi Puig, al centre, en la presentació del projecte de reforma de la Part Baixa de Tarragona | Manel R. Granell

Xavi Puig ha anunciat que a l'actuació guanyarà protagonisme la vegetació, amb nous arbres singulars als xamfrans i als extrems dels carrers, i amb la instal·lació de noves jardineres. També es contempla col·locar nous bancs de formigó, parereres i aparcaments per a bicicletes. «Els carrers han de ser per a les persones, i tot el concepte de nou urbanisme a la ciutat girarà al voltant d'aquest concepte», ha avisat.

El mateix Pla Integral per ressuscitar la  Part Baixa contempla també altres actuacions complementàries com l'eliminació de la rotonda  de la plaça dels Carros, que ja compta amb un pas de vianants  específic, o com el pas que s'ha pintat després de moltes reclamacions a l'alçada de la plaça de la Mitja Lluna. Els treballs a Orosi  començaran al mes de gener de 2022, i està previst que tinguin una durada de quatre mesos que possibilitarien veure el resultat final abans de l'estiu. El pressupost d el'obra frega els 600.000 euros i anirà molt lligat amb el Pla d'Acció Municipal  (PAM) de la Diputació.