L'Amfiteatre de Tarragonacontinuarà tancat parcialment al públic, com a mínim, fins a l'estiu. Així ho ha anunciat el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, durant la primera reunió del Consell Assessor de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest mandat, que segons s'ha acordat es reunirà amb una periodicitat trimestral. El motiu, segons ha explicat Pinedo, és que les obres encara no s'han licitat a conseqüència de la falta de personal al departament de Contractació. El conseller ha manifestat que la seva voluntat és que les obres «comencin abans que acabi l'hivern», però la reobertura total no es farà fins que «sigui 100% segur».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Una de les actuacions més rellevants que s'ha de fer és a la graderia original esculpida a la roca, ubicada sota els lavabos, que presenta inestabilitat i perill de caure a l'arena, a conseqüència de les vibracions provocades pel tren. Aquest retard en les obres, provocarà que Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona, no pugui disposar de l'equipament per realitzar les tradicionals lluites de gladiadors. Sobre aquest cas, Pinedo ha dit que ja tenen una nova ubicació escollida, molt a prop de la Part Alta, tot i que no ha volgut confirmar de quin espai es tracta.
Inversions a la Muralla i al Fòrum de la Colònia
Hermán Pinedo també ha explicat durant la seva compareixença que enguany es faran obres a la Muralla, en el tram comprés entre la Torre de l'Arquebisbe i el Fortí Negre, amb una inversió conjunta entre l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat, de 684.000 euros. Sobre aquest monument, el conseller de Patrimoni ha assegurat que per cada 100 metres s'ha d'invertir un milió d'euros. En aquest sentit, ha afirmat que «la Muralla no la tindrem enllestida en sis o vuit anys, per això prioritzem actuacions en les parts més crítiques.
En aquest àmbit, també ha parlat de la presència de caragols autòctons de Mallorca a la Muralla. Pinedo ha explicat que «hem encarregat un estudi des de l'àrea de Patrimoni per tal de conèixer la vinculació del caragol Allognathus graellsianus amb la Muralla, perquè creiem que podria estar aquí des de l'època romana a conseqüència del comerç entre Tarraco i Mallorca». El conseller ha confirmat que hi ha uns 1.200 caragols d'aquest tipus al monument romà i que en cap cas és una plaga, sent la voluntat de l'Ajuntament de preservar aquests animals, conjuntament amb d'altres, com uns escorpins negres.
Així mateix, Hermán Pinedo també ha avançat que es demanarà una subvenció al Govern de l'Estat, a través de l'1,5% Cultural, per millorar l'accessibilitat, per tal que les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir-hi, i la museïtzació del Fòrum de la Colònia, «un dels eixos de l'Illa Corsini». El conseller ha recordat que la darrera inversió en aquest espai, situat al carrer Lleida, va ser l'any 1969 i que «quan visites aquest monument no saps que estàs veient».
La barana de les Escales de l'Arboç es retirarà
Durant la trobada d'aquest dimecres, s'ha informat que la barana de les Escales de l'Arboç es retirarà pròximament. Sobre les graderies de plaça dels Sedassos, Hermán Pinedo ha dit que «a mi no m'agrada, però ja que s'han gastat uns diners s'ha d'aprofitar». Així, ara que l'Ajuntament ha resolt el contracte amb l'empresa adjudicatària, podrà finalitzar les obres, que començaran a finals de mes i tindran una durada dues setmanes, en què es pintaran les graderies, es posaran els esglaons que falten i s'il·luminarà l'espai. El regidor ha afegit que «es farà un procés participatiu per tal de replantejar el seu ús, però si l'espai no funciona les graderies es trauran».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Pel que fa al Pretori, el regidor ha explicat que estan en estudi les parets nord i oest, que són les que estan més malmeses, arran dels despreniments que hi va haver el 2019, que ara s’ha avaluat el seu estat de conservació. Aquest mateix dimecres s'ha licitat la redacció del projecte d'actuació, que està subvencionat en part pel Ministeri de Cultura.