Imatge de la consellera Inés Solé durant la vista al Centre Cultural Antic Ajuntament

L'Antic Ajuntament s'obre a la ciutadania de Tarragona com a nou centre cultural

Per tal de donar a conèixer l’espai es realitzaran portes obertes del 19 de gener al 3 de febrer, dia en que començarà l’activitat estable de l'equipament

L'Antic Ajuntament de Tarragona esdevé, des d'aquest dijous, un nou centre cultural per «promoure el desenvolupament artístic i creatiu de la ciutadania». Així ho ha anunciat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, tot precisant que l'equipament també mantindrà «els usos culturals dels darrers anys», com són el foment de les lletres o l'acollida d'activitats culturals.

Aquest nou impuls de l'equipament, però, permetrà promoure la pràctica artística a través de la cessió d'espais i materials, així com l'impuls d'activitats formatives. L'Ajuntament de Tarragona també espera que el nou centre cultural serveixi per crear sinergies entre diferents entitats i col·lectius de la ciutat.

Per tal de donar a conèixer l’espai i els seus recursos a la ciutadania es realitzaran portes obertes del 19 de gener al 3 de febrer, dia en què començarà l’activitat estable del Centre Cultural Antic Ajuntament.

«Sumem un nou punt cultural al mapa de la ciutat»

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha presentat i visitat l’equipament i ha destacat que «aquest centre cultural esdevé un espai obert per a la ciutadania. Sumem un nou punt cultural al mapa de la ciutat, sent una històrica reclamació ciutadana. A més ho fem, de forma oberta i gratuïta i amb la vocació de construir comunitat a través de l’art i de la cultura».

D’aquesta manera, el centre ofereix, d’una banda, la cessió de les diferents sales i espais per a la pràctica cultural de forma gratuïta a les persones creadores o interessades en la pràctica cultural. Tant poden fer-se assajos de dansa i teatre, com disposar d’espai per a fer reunions, formacions, assemblees o presentacions, per exemple.

En aquest sentit també s’ofereix la cessió de diversos materials. Actualment es disposa d’ordinadors portàtils, projectors, pantalles, pissarres, focus i equip bàsic de so, entre altres, per tal de facilitar i donar suport a les activitats que s’hi realitzin. L’espai s’anirà equipant, en funció de les demandes, amb altres materials que es considerin necessaris a partir dels usos dels espais.

Activitats formatives

D’altra banda, el Centre Cultural Antic Ajuntament oferirà activitats formatives per fomentar la pràctica cultural com tallers de teatre, de fotografia i un espai setmanal de lectura, entre altres. A més, el centre cultural també comptarà amb espais d’exhibició per a exposicions plàstiques i visuals i propostes escèniques de petit format en un espai amb capacitat de fins a 70 espectadors i un escenari de 18 m2 amb càmera negra i equip tècnic bàsic.

En paral·lel, el centre cultural acollirà la programació de la Casa de les Lletres i el cicle En dansa, i noves activitats com 'El bunker creatiu'. Tota l’activitat formativa i cultural de l’Antic Ajuntament es preveu que comenci a principis del mes de febrer.

Exposició actual  

L’activitat expositiva del Centre Cultural Antic Ajuntament s’estrena amb l’exposició dels treballs de l’alumnat del curs de joieria de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona. Des d’aquest dijous 19 de gener, a les vitrines de l'entrada es poden veure els projectes finals del curs passat, i a la sala de la primera planta, l’exposició 'Cadena de paraules', amb peces d’alumnes de primer i segon curs.

Segons ha explicat la cap d’Àrea de Joieria de l’EADT, Núria Anguren, «els treballs volen repensar la joieria en el seu vincle amb la vida i posar-la en relació. Es tracta d’un repte d’entendre el material i la paraula, i comunicar mons propis que al final són comuns».

Reserva d’espais del Centre Cultural Antic Ajuntament

Els espais del centre cultural són polivalents, versàtils, adaptables segons les necessitats i es poden demanar amb material que també està en cessió. Les persones amb inquietuds culturals que vulguin fer activitats de grups tant obertes com tancades al públic al nou espai municipal han de sol·licitar-ho després d’haver-se donat d’alta com a persones usuàries dels espais de Tarragona Cultura i mitjançant una inscripció.

L’alta es pot realitzar al mateix espai presencialment i a través del web municipal. I la reserva d’espais es pot fer presencialment a l’Antic Ajuntament, escrivint a ccanticajuntament@tarragona.cat o bé mitjançant el formulari de reserva de sales a la web municipal. Podran sol·licitar els espais les persones a partir de 12 anys.

Així mateix, la conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, per tal de promoure la participació activa de les persones amb inquietuds culturals, manté oberta una via de recollida d’idees i propostes d'activitats a realitzar en el marc de la programació d’actes. Es recullen propostes d’activitat, tallers, cursos, concerts, espectacles, exposició, entre altres.