Apareix a Tarragona un grafit que fa apologia de Hitler i el nazisme

El símbol, sobre un element viari de color groc, fa dies que es pot veure a la rambla de Campclar, segons diversos testimonis

Un grafit fet amb un ‘stencil’ —una plantilla amb diversos solcs, creant una forma determinada— amb la cara del dictador i genocida austríac Adolf Hitler ha aparegut en un element viari de color groc de la rambla del barri de Campclar, a la ciutat de Tarragona.

La cara de Hitler, ideòleg del nazisme i impulsor del terrible procés d'extermini del poble jueu, l'Holocaust, s’ha vist a Tarragona acompanyada del missatge «Adolf Hitler tenia razón», tot fent apologia d'un dels períodes més terribles i foscos de la història recent de la humanitat. El grafit, que podria fer al·lusió implícita al procés català, ha corregut per les xarxes socials, aixecant tota mena de reaccions de condemna. Diversos usuaris ja han interpel·lat a l'Ajuntament, per tal que retiri aquest lamentable símbol.

«Aquesta pintada hauria de ser fora»

En l'àmbit polític, el portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ja ha reaccionat davant d'aquesta pintada. El republicà, al seu compte de Twitter, ha denunciat que «no podem permetre l'apologia del nazisme als carrers de Tarragona» i ha instat l'equip de govern municipal a treure, al més aviat possible, el grafit. «Demà mateix aquesta pintada hauria de ser fora», ha expressat.

Tarragona tindrà llambordes 'Stolpersteine'

Fa tot just una setmana, la conselleria de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona va anunciar la col·locació de llambordes 'Stolpersteine' a la ciutat. Aquestes peces, petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Deming, s'instal·laran a Tarragona per recordar les víctimes del nazisme, assassinades o supervivents, nascudes i veïnes del municipi. 

Amb aquesta acció, i a través de l'elaboració del Cens de Tarragonins Deportats als Camps de Concentració Nazis a la segona Guerra Mundial, la ciutat se suma a la iniciativa Memorial Democràtic, un projecte de memòria històrica impulsat des de la Generalitat.