Els darrers dies, arran del confinament i la crisi sanitària que l'ha motivat, són diverses les iniciatives solidàries i col·laboratives que han sorgit arreu. Tot plegat manca, de vegades, d'organització i gestió, un problema que a partir d'aquesta setmana compta amb una solució més de la mà de tres joves tarragonins que van guanyar un concurs estatal i que, viatge a Silicon Valley inclòs, han desenvolupat un aplicatiu web.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Tres joves de Tarragona a Silicon Valley
Durant el curs passat, Gabriel Lettenström, Ana Navarro i Tzaitel Virgili van presentar-se a un concurs d'àmbit espanyol anomenat Audi Creativity Challenge. Són tres estudiants de Lestonnac - L'ensenyança de Tarragona que aleshores cursaven primer de Batxillerat, entre social i científic, combinat amb l'Internacional.
Va ser aquesta darrera modalitat la que els va impulsar a participar en el concurs tal com explica Tzaitel Virgili. A classe de Gestió Empresarial s'organitzaven per equips de tres persones, i va ser en aquest context en el qual va sortir la idea per al concurs. «Cada any hi ha una temàtica, i aquell any era la innovació social, es tractava d'arreglar un problema per mitjà de la tecnologia», explica l'estudiant.
«Vam començar a investigar problemes i, en vam trobar tants, que no sabíem en quin centrar-nos; al final vam trobar una idea que podia facilitar la vida quotidiana, i així va néixer We link». «El vam presentar al concurs, va agradar, vam guanyar i vam anar als Estats Units per perfeccionar-lo», afegeix, en un viatge on també els va acompanyar el seu professor d'Economia, «que va ser el nostre mentor».
A través del concurs van poder anar a Silicon Valley, on van presentar-lo a empreses com Google, Twitter o Netflix «i ens van transmetre les seves impressions». De tornada a Catalunya van presentar la iniciativa a Barcelona i a Tarragona, i va ser en aquesta darrera ocasió «on va venir un professor que va comentar la idea als seus alumnes; dos d'ells es van posar en contacte amb nosaltres per oferir-se a programar un aplicatiu web». En el tram final del projecte, aquesta tasca ha recaigut en la Fàtima, una reusenca encarregada de programar-lo.
La crisi actual n'accelera la posada en marxa
El cas és que, tot i que la seva idea ja era posar en marxa l'aplicatiu durant el primer semestre del 2020, la crisi sanitària i les mesures decretades els van fer decidir per «accelerar la feina per fer-ho com més aviat millor, i es va estrenar aquest dimarts».
A la pràctica, explica Tzaitel Virgili, «és una plataforma a través de la qual pots demanar un favor que necessitis solucionar o col·laborar com a voluntari per resoldre aquestes necessitats». L'objectiu, per tant, és «que la gent pugui solucionar els seus problemes quotidians, com la gent gran que té mascotes i no les pot treure a passejar», explica.
Hi ha, però, un segon objectiu, el que perseguia inicialment el projecte. «És una manera de fer comunitat; ha passat força, que la tecnologia ens ha mig separat, i el que volem demostrar és que a través de la tecnologia també ens podem tornar a unir, a conèixer els nostres veïns i el nostre entorn», reivindica.
Contactes amb administracions per posar-ho en marxa
Un dels problemes actuals, segons s'ha exposat des de governs com el de Reus, és que aquestes iniciatives puguin garantir les mesures de seguretat necessàries. Per altra banda, també caldria el vistiplau de les administracions per evitar que els voluntaris puguin rebre sancions. Aquest contacte amb consistoris i autoritats, de fet, no és el primer que es fa.
«Vam intentar-ho abans de tenir l'aplicació però no ens van fer gaire cas perquè només teníem la idea, i necessites un projecte perquè et facin cas; ara sí que estem intentant posar-nos-hi en contacte», recorda Tzaitel Virgili. «Ja hem parlat amb gent que coneixem i ens han dit que, si se segueixen les mesures de seguretat i no se n'abusa, no hi hauria d'haver cap problema».
Actualment, i amb l'aplicatiu ja en marxa, tothom que vulgui pot inscriure-s'hi per demanar ajuda o per oferir-la. L'aplicatiu, que es pot utilitzar arreu, ja compta amb sol·licituds d'ajuda a Tarragona, Valls, Montblanc, Barcelona, Saragossa i Madrid. En alguns casos no es tracta tant de cobrir la necessitat d'una persona concreta sinó d'iniciar una xarxa de solidaritat, com la d'enviar cartes als pacients ingressats als hospitals.