Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona

La crisi del coronavirus provoca un augment de 1.282 noves famílies ateses pels Serveis Socials de Tarragona

La demanda d'ajut augmenta un 40% respecte a l'any passat | Les ajudes a l'alimentació es disparen i augmenten en un 355%

Prop de  1.300 famílies noves han hagut de recórrer enguany als  Serveis Socials de Tarragona. Representa un  increment del  40% en comparació a l'any passat. Aquest augment de noves famílies que han passat a ser vulnerables amb la  Covid-19, que sobretot viuen per la zona centre, és una de les dades més rellevants del balanç de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona.

A falta de tancar el quart trimestre de l'any, aquest 2020 s'ha registrat un augment del 19% de famílies ateses,  el 50% del les quals són dels barris  de  Sant Pere i Sant Pau i de Sant Salvador; i un 18% d'actuacions respecte el 2019 en bona part per ajuts d'urgència, sobretot d'alimentació. Entre les deu problemàtiques més habituals, el 54% estan relacionades amb la manca d'ingressos.

Des de Serveis Socials es constata com enguany ha  canviat la situació per la pandèmia, en comparació al 2019 i anys anteriors, amb el balanç d'atencions realitzades per l'IMSST. Hi ha hagut un increment del 19% de famílies ateses, de manera que el nombre de persones ateses a serveis socials  per cada 1.000 habitants a Tarragona se situa en les 81 persones, front les 73 de l'any 2019.

L'augment de  noves famílies que han necessitat de cobertura  social és una de les dades més significatives. «Mai abans les havíem atès, i això és fruit  de la  crisi sanitària que ha acabat provocant una crisi econòmica, i ara hem de vetllar que no s'estengui molt més», diu el gerent de l'IMSST, Josep Miquel Beltran.

El perfil de les persones ateses es manté força igual, predominen les  dones, i la mitjana d'edat  se situa entre els 40 i 50 anys. On s'ha detectat certa variació és en la  nacionalitat dels usuaris. El volum d'estrangers ha crescut del 31% al 36%. Sobre les principals problemàtiques, un 54% són per falta d'ingressos. 


Un 18% més d'actuacions

Des de Serveis Socials  el nombre d'actuacions ha crescut un  18%, bàsicament en matèria d'informació, orientació i assessorament, i tramitació. En relació als tràmits, els ajuts d'urgència han estat els més destacats. El nombre d'ajuts ha crescut un 41%, un total de  3.570 ajuts, amb una despesa global de 383.500 euros, un 82% més que el 2019.

En concret, el volum d'ajuts d'alimentació  s'han disparat en un 355% i la despesa ha estat de 277.700 euros -un 346% més respecte l'any passat. Si al 2019, 355 famílies tarragonines van requerir d'aquest tipus d'ajuts, l'any 2020 han estat 1.273.