Imatge d'un abocador de residus voluminosos, a Tarragona

La recollida de voluminosos marca un nou màxim a Tarragona amb més de 3.800 tones durant el 2020

L'àmplia majoria s'aboquen il·legalment a la via pública | El conseller Fortuny demana «consciència sobre la importància de reciclar bé aquests residus»

L'Ajuntament de Tarragona va haver de recollir poc més de 3.800 tones de residus voluminosos durant l'any 2020, un nou rècord anual a la ciutat. Segons ha detallat l'Ajuntament, tres quartes parts d'aquests voluminosos (prop de 3.000 tones) s'han recollit a la via pública i menys de 1.000 a les deixalleries, una dada que ha encès les alarmes i que ha forçat al conseller de Neteja, Jordi Fortuny, a fer una crida «a la consciència de la ciutadania sobre la importància de reciclar  aquests residus» de forma correcta per tal de poder-los dissenyar una segona vida útil. El 2020 ha mantingut i accentuat la tendència a l'alça que es registra des del 2018.

Segons el conseller, fins a un 95% d'aquests voluminosos podrien ser reutilitzables  si es fa de forma correcta, mentre que el 5% restant que no es pot reciclar acabarà en abocadors o incineradores  de forma inevitable. L'Ajuntament ja s'està plantejant noves estratègies per reutilitzar aquests voluminosos i ha recordat que fer ús d'abocaments il·legals, abandonar-los a la via pública o dipositar-los als contenidors de carrer són infraccions  sancionables que redueixen les opcions de reutilització i accentuen els sobrecostos  dels procés. La solució correcta, recorda, és la deixalleria del polígon Riuclar o el servei a mida de la  recollida programada, que requereix una reserva prèvia.