Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Ballesteros aposta per una altra estació d'autobusos al centre de Tarragona

L'alclade Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha desgranat alguna de les seves propostes durant la conferència «La Tarragona social, verda i innovadora»

Josep Fèlix Ballesteros durant la conferència «La Tarragona social, verda i innovadora».
Josep Fèlix Ballesteros durant la conferència «La Tarragona social, verda i innovadora». | Àngel Ullate

 

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha ofert aquest dijous, 22 de novembre, a la tarda, la conferència «La Tarragona social, verda i innovadora». Ballesteros s'ha abanderat en aquest acte com a defensor de «la Tarragona optimista» davant la «Tarragona pessimista».

I ho ha fet davant d'un auditori de la Diputació ple i amb tota la classe política present, des del president de l'ens supracomarcal, Josep Poblet; fins a diputats socialistes tarragonins al Parlament, com Carles Castillo o antics diputats al congrés, com el convergent Jordi Jané; també hi era el president sortint del Port de Tarragona, Josep Andreu; el subdelegat del govern d'Espanya, Joan Sabaté, i la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras entre altres autoritats, com tot el grup municipal socialista a l'Ajuntament de Tarragona; dos regidors del PP; i dos representants d'Esquerra.

El batlle ha iniciat la seva xerrada passant el guardonat vídeo creat des del Patronat de Turisme. El vídeo porta per títol 'Tarragona, un secret al Mediterrani'. Tot seguit no ha volgut esquivar la «probable» no arribada d'Ikea a la ciutat i ha tornat a fer «d'optimista» assegurant que «ja tenim altres operadors interessats en els terrenys. I algunes de les propostes són fins i tot més interessants que Ikea».

A continuació, i abans d'entrar en la  proposta estrella de l'acte, la nova estació d'autobusos municipals als terrenys de l'aparcament de Battestini, l'alcalde ha volgut justificar el seu «optimisme» amb xifres i per això ha repassat les dels Jocs Mediterranis; les del Seat Tàrraco; i les del Concurs de Castells per argumentar que «s'ha contribuït i molt a fer créixer la marca Tarragona».

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros saluda el públic de la conferència.
L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros saluda el públic de la conferència. | Àngel Ullate

 

La Savinosa, el Banc d'Espanya, Tabacalera i altres projectes de ciutat

Abans d'endinsar-se en «la revolució i modernització del transport públic municipal», Ballesteros ha fet una repassada, a voltes de manera molt sintètica, pels  temes clàssics d'aquest tipus de conferències: la Savinosa, el Banc d'Espanya, l'oferta hotelera de Tarragona i altres. Sobre  la Savinosa ha assegurat que és «un altre gran projecte que s'ha desencallat i solucionat. Després de 37 anys sense projecte ja en tenim un i de molt nivell. No m'estendré en aquest tema».

Del Banc d'Espanya ha recordat que «ja té solució.  Estem treballant amb la URV i amb els quatre instituts de recerca de Tarragona, per instal·lar-hi un centre de divulgació del coneixement que es genera: des de l'arqueologia a la ciència, passant per la salut. Ho portarem a Europa i optarem als Feder». En l'àmbit hoteler ha remarcat que «hem treballat per donar una nova vida a l'Hotel Imperial Tàrraco. Alguns es queixaven reclamant el seu tancament».

I per la part Baixa  —els veïns de la zona s'han mostrat molt batalladors en els darrers mesos amb l'equip de govern municipal— Ballesteros els hi ha anunciat que «encararem un projecte necessari que és la transformació comercial de l'eix que forma el carrer Unió, plaça Prim, carrer Apodaca, plaça dels Carros i carrer Reial. Un projecte que en el seu moment va impulsar el malaurat Albert Abelló, l'Illa Corsini».

De la Tabacalera, Josep Fèlix Ballesteros se n'ha fet ressò per avançar que «destinarem un milió d'euros per impulsar aquest equipament cultural».

Una nova estació d'autobusos a Battestini

Amb la voluntat de portar a terme una «revolució i modernització en el transport públic municipal», l'alcalde ha anunciat que projectarà «una nova estació d'autobusos municipals a la zona de l'actual aparcament de Battestini». La mesura s'inclou en el mateix paquet que el del «bitllet gratuït» anunciat quan va fer públic que es tornaria a presentar com a cap de llista dels socialistes de cara les pròximes eleccions municipals. 

Pel que fa al «bitllet gratuït», Ballesteros ha fet un incís: «De la reducció se'n beneficiaran els ciutadans censats a Tarragona i serà gradual en quatre anys, començant per un descompte del 25% l'any vinent però només pels abonaments, ja que els bitllets senzills els utilitzen els usuaris no habituals».

Josep Fèlix Ballesteros s'ha abanderat com a defensor de la «Tarragona optimista».
Josep Fèlix Ballesteros s'ha abanderat com a defensor de la «Tarragona optimista». | Àngel Ullate

 

Aquesta revolució que esmentava Josep Fèlix Ballesteros «serà possible gràcies a una reestructuració de l'empresa municipal de transports, que seguirà sent pública al 100%». «Aquesta reestructuració començarà per suprimir els vehicles més antics per altres adaptats a les necessitats de Tarragona.  Els vehicles nous aniran destinats a les línies 54, de Bonavista; la 42, la Laboral; i la 8, Llevant.  Seran tres busos articulats que començaran a circular per Tarragona el primer trimestre de l'any vinent. I això anirà acompanyat de la nova estació d'autobusos municipals que interactuarà amb l'actual d'autobusos interurbans i estarà situada a la zona de l'aparcament de Battestini» ha reblat el batlle de Tarragona.

La desaparició de l'aparcament de Battestini ha portat a Ballesteros a fer incís en la necessitat «de continuar fent aparcaments dissuasius, i els haurem de fer a l'N-340,  a Llevant, a l'altura del Nàstic; a l'N-240 i un altre cop a l'N-340 però aquesta vegada a l'altre extrem de la ciutat» 

Josep Fèlix Ballesteros, abans d'entrar en altres propostes, ha assegurat que  «és possible aquest projecte perquè la situació econòmica de l'Ajuntament ja ens permet disposar d'entre 40 i 50 milions d'euros per a inversions durant el proper mandat. Això vol dir que tindrem una capacitat inversora que mai abans no hem tingut, de més de 10 milions d'euros anuals. Pel mandat 2019-2022 podrem disposar de 42,7 milions d'euros d'inversió».

«La targeta TT»

Ha quedat una mica més soterrada però també ha sigut destacable de la conferència de l'alcalde l'anunci de la creació de la targeta ciutadana tarragonina, la targeta TT». «Es tractaria  d'una targeta que et permetria porta Tarragona a la butxaca i serà un servei municipal que permetrà accedir i relacionar-se amb els serveis públics municipals, com els autobusos, els museus, els espectacles i altres» ha declarat Ballesteros.

«Les reaccions d'Esquerra i del PP»

L'alcalde Ballesteros no ha mencionat ni una sola vegada durant tota la conferència al seu soci de govern, el Partit Popular.  José Luís Martín, portaveu popular i primer tinent d'alcalde tarragoní, ha escoltat en primera fila, i acompanyat per la seva regidora, la popular Inma Rodríguez titular de Turisme, l'àrea que ha produït el vídeo amb el qual ha començat el batlle la conferència, la xerrada de Ballesteros.

Martín no ha dubtat en definir la conferència de l'alcalde com «a positiva, ja que ha tret pit de les àrees de govern que nosaltres gestionem i ens agrada que es valori la nostra tasca». Així mateix, l'home fort dels populars a la ciutat ha tornat a desmarcar-se de la proposta «del bitllet gratuït per a tothom, que va començar a així i ara ja està en un descompte del 25% pels abonats el primer any».

Pau Ricomà, portaveu del grup municipal d'Esquerra a la plaça de la Font, ha destacat, de la ponència del batlle, «tres coses. En primer lloc, el menysteniment de la gent que té dret a queixar-se de què no li agrada i ell considera pessimistes. En segon lloc que ha donat per fets un munt de projectes que no estan fets, ens està enganyant una vegada més i la tercera és el gran conill que s'ha tret aquesta vegada del barret, el dels autobosos. Sobre els busos no ha dit com ho pensa pagar. Ha sigut un discurs amb molt poca visió global de ciutat i a Tarragona li convé un canvi, un canvi per prosperar».