Ballesteros i Floria aniran a judici pel cas Inipro

El Partit Popular, soci de govern de Ballesteros a l'ajuntament, amenaça amb trencar el pacte de govern «si en ell s'hi mantenen persones encausades»

El jutge instructor del cas Inipro ha tancat la instrucció del cas enviant a judici a 14 dels 15 investigats pel cas Inipro, entre ells l'alcalde Ballesteros i la regidora, i portaveu socialista a l'ajuntament, Begoña Floríatal com avançar TarragonaDigital tot just fa una setmana. L'única persona que queda fora és Ricard Campàs, administrador d'Inipro, que va morir l'octubre de 2016.  Així mateix, el jutge dóna 10 dies a les parts, tant acusació particular com ministeri públic, Fiscalia, per presentar els escrits d'acusació. L'acusació particular, la CUP, ja ha avançat que ells aniran «en una línia molt semblant a la del jutge instructor» en el seu escrit d'acusació. La instrucció, que va començar l'any 2013, posa així punt final a un procés judicial que ha desgastat molt al Partit Socialista de Tarragona.

A partir d'ara, s'obre el període en el qual les defenses, així ho han anunciat, presentaran recurs  de reforma davant el mateix jutjat d'instrucció i, si aquest no tira endavant, aniran a l'Audiència provincial. Segons l'advocat de l'alcalde Ballesteros, David Rocamora, es preveu que això es resolgui «en el termini de 2 a 4 mesos».  Així doncs, quan finalment es dicti l'aute d'apertura de judici oral, ja haurien passat les eleccions municipals de l'any vinent. El que el batlle tarragoní va definir com un «error administratiu» s'està transformant en un problema polític i judicial, cal recordar que alguns dels presumptes delictes comesos comporten penes de presó, de primer ordre. 

Ballesteros, seguint el consell del seu advocat, no s'ha presentat aquest matí de dimarts, 12 de setembre, a recollir la notificació del jutge instructor.  L'absència del líder socialista tarragoní ha sigut qualificada, per part de l'acusació particular en aquest cas, la CUP, com «un acte més de covardia de l'alcalde». Rocamora, en nom del seu client, és qui ha recollit la documentació pertinent. L'advocat tarragoní ha manifestat, als mitjans presents, que l'alcalde estava «tranquil i respectava, tot i que no compartia, la resolució del jutge».

David Rocamora ha insistit en què «l'alcalde nega haver comès cap i·lícit, ni haver tingut coneixement de cap il·lícit. El paper de l'alcalde en aquest cas es limita a haver autoritzat uns pagaments d'uns treballs que el jutge considera que no està suficientment acreditat que s'hagin fet». El llistat de presumptes delictes que el jutge considera que hi ha prou indicis per continuar investigant és llarg:  alteració de preus públics; falsedat documental; prevaricació; suborn; tràfic d'influències; malversació i abús en l'exercici de la funció pública. 

Per la seva banda,  Paco Zapater, exregidor socialista i advocats dels quatre contractats per Inipro que han sigut investigats, ha sigut contundent i, «respectant però no compartint que s'hagi posat a tothom al mateix sac», ha lamentat que s'hagi aplicat el principi que ha batejat com 'In dubio, contra reo'. És a dir, davant del dubte, contra l'investigat, en lloc de davant el dubte, a favor de l'investigat.

L'alcalde Ballesteros, mitjançant el servei de premsa de l'ajuntament de Tarragona, ha explicat, per la seva banda, que «la notificació d’aquest matí es circumscriu dins la normal evolució d’un procediment jurídic complex, com aquest. Per tant, cal recordar que continua intacta la presumpció d’innocència de tots els implicats. En aquest sentit, la resolució notificada no és ferma, doncs és susceptible de recurs de reforma i d’apel·lació i, per tant, l’estimació de qualsevol d’aquests recursos portaria al sobreseïment del procediment. Reitero l’absoluta confiança amb la Justícia i estic satisfet perquè hagi acabat la fase d’instrucció. A partir d’ara, espero que el procediment s’acceleri i es tanqui el més aviat possible. Estic segur que aquest és el camí perquè quedi tot aclarit».

El Partit Popular estudia trencar el pacte de govern

Des del Partit Popular asseguren que estan estudiant a fons la resolució judicial «des del respecte a la presumpció d'innocència de tots els encausats» i consideren «preocupant» la resolució que posa fi a la instrucció del Cas Inipro, que ara continua amb la tramitació del procediment.

Fonts del Partit Popular a l'ajuntament de Tarragona es mostren contundents i asseguren que  «estudiarem la continuïtat del pacte de govern amb el PSC si en ell es mantenen les persones encausades»

PDECAT, ERC i CUP demanen la dimissió

Acabi com acabi el procediment judicial, i respectant sempre la presumpció d'innocència, és indubtable que Inipro té una fortíssima vessant política. El tripartit independentista, PDECat, ERC i CUP, han demanat alhora la dimissió de Josep Fèlix Ballesteros. El portaveu dels antics convergents, Dídac Nadal, ha remarcat que «cada minut que  Ballesteros es mantingui en el càrrec és una ofensa a la ciutadania de Tarragona» i alhora ha lamentat «l'opacitat i l'absoluta manca de transparència per part de l'equip de govern» i ha volgut manifestar que «totes aquelles persones processades per delictes greus, entre els quals la malversació de diners públics que s'havien de destinar a l'àrea de serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, han de desaparèixer del servei públic de forma immediata».

«Que l'alcalde de Tarragona hagi de seure al banc dels acusats per un delicte de prevaricació i malversació, és el moment més trist dels quaranta anys de democràcia a la ciutat». Així s'ha expressat Pau Ricomà, portaveu republicà a l'Ajuntament, envers l'acusació, feta pública avui, del batlle tarragoní. Esquerra Republicana de Tarragona, a més, ha anunciat que demanarà la dimissió de l'alcalde i també de la regidora i portaveu de l'equip de govern, Begoña Floria.

Ricomà, en sintonia amb les paraules de Dídac Nadal, també ha assegurat que «ens agradaria no haver d'arribar a fer la petició i que sigui el mateix alcalde qui, per respecte a la gent de Tarragona, dimiteixi per iniciativa pròpia», i ha afegit que, «havent d'anar a judici acusat de prevaricació, suborn i malversació, entre altres delictes, Ballesteros no pot seguir al capdavant de la ciutat».

La CUP demana explicacions a Miquel Iceta

La responsabilitat, l'ètica i el respecte cap a la ciutadania han estat aspectes reiterats en el discurs de Pau Ricomà, que ha manifestat que «Tarragona no es mereix tenir un alcalde acusat d'haver usat en benefici propi diners dels tarragonins que s'havien pressupostat per a serveis socials».

ERC, d'altra banda, també demana la destitució de Gustavo Cuadrado del seu càrrec de gerent de la fundació Smart City, ja que també serà al banc dels acusats pel cas Inipro. «De cap manera podem tenir al capdavant d'una fundació que rep molts diners de l'Ajuntament una persona acusada de malversació, entre altres delictes», han reblat els republicans.

La CUP, mitjançant la seva portaveu, Laia Estrada, ha reclamat explicacions a «Miquel Iceta», primer secretari dels socialistes catalans, atès que el PSC també està sent investigat en el «frau d'Inipro», com assegura la CUP que el jutge instructor valora el cas. Així mateix Estrada ha rebutjat que «acusin a la CUP d'electoralisme per això, ja que aquest cas s'inicia quan encara no estàvem ni a l'ajuntament» i ha respost, preguntada per si considera que Ballesteros ha de presentar-se a les eleccions, que «és una decisió que li correspon a ell i al seu partit però sí que demanem a la ciutadania que valori si vol acabar amb aquestes pràctiques de gàngsters que es donen a la ciutat»

 

Imatge de Pau Ricomà a la seu d'ERC Tarragona
Imatge de Pau Ricomà a la seu d'ERC Tarragona | Miguel Cabrerizo

 

Ciutadans exigeix explicacions a Ballesteros en un ple extraordinari

El portaveu de Cs a l'Ajuntament de Tarragona, Rubén Viñuales, ha qualificat la situació de «molt greu» i ha declarat que Ballesteros «ha de donar explicacions públiques davant del Ple i la ciutadania». El portaveu ha instat a la «responsabilitat del màxim representant de Tarragona», reclamant que  «la ciutat mereix saber en quina situació es troba l'actual govern». 

Viñuales ha explicat que «encara no existeix l'acusació formal contra l'alcalde però l'interlocutòria del jutge és contundent i clarificador dels presumptes delictes comesos». Finalment, el portaveu de Cs ha advertit que «el plenari extraordinari ha de convocar-se de manera urgent» i ha reclamat a Ballesteros que «les explicacions siguin transparents i clares».