Un dels espais que Barnahus té a Tarragona per fer teràpia amb infants víctimes d'abusos sexuals

Barnahus Tarragona atén en dos anys 451 menors i adolescents víctimes d'abusos

L'èxit d'aquesta estratègia pionera ha fet que el Govern hagi decidit ampliar-la a altres territoris de Catalunya

El Consell Executiu, a proposta del Departament de Drets Socials, ha donat llum verda aquest dimarts a ampliar l'Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Aquesta estratègia es va posar en marxa de manera pionera l'any 2020 a Tarragona, esdevenint tot un èxit, després d'atendre 451 casos des de llavors.

D'aquests 451 casos atesos al centre Barnahus de Tarragona, en 374 les víctimes han estat dones i 77 homes, i 279 són nens i nenes nascuts el 2009 o abans. En aquest sentit, 231 casos estan judicialitzats, 151 pendents de judicialitzar i 69 tancats i sense judicialitzar, segons les dades del Departament de Drets Socials.

Cal recordar que la Barnahus —Casa dels Infants, en islandès— té l’aspecte d’una llar perquè les víctimes i les seves famílies hi reconeguin un espai amigable. Allà, són ateses per un equip pluridisciplinari i especialitzat, que treballa en el tractament i recuperació de les víctimes seguint les pautes de la Xarxa Promise.

L'objectiu és tenir una Casa Barnahus en cadascuna de les vegueries de Catalunya

El bon funcionament d'aquest servei a Tarragona ha empès el Govern de la Generalitat a estendre’n el model. Així, ja s'han presentat els projectes de Lleida i Manresa, i en els pròxims anys s'obriran 13 cases, almenys un per vegueria.

Aquesta ampliació d'actuacions, que dona resposta a aquest Acord de Govern sobre l’estratègia Barnahus, implica el Departament de Drets Socials, que n'assumeix el lideratge, i també Interior, Justícia, Educació, Salut i Igualtat i Feminismes.

L’Estratègia Barnahus per a l'abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l'adolescència a Catalunya també inclou la creació d’una comissió de seguiment formada pels departaments esmentats.