Imatge d'una de les sales del Centre Barnahus Tarragona

Barnahus posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre

Des que va obrir el primer servei a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals

Des que va obrir portes a Tarragona, el juliol de 2020, la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals ja ha atès més de 200 menors de 18 anys. Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics.

El servei, pioner a l'Estat, aplega en un sol espai diferents recursos i un equip professional pluridisciplinari per evitar que les víctimes d’abusos sexuals hagin de recórrer les diverses instàncies que intervenen en aquests casos. Tal com explica la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, «es tracta d’un recurs que posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un espai amable, tots els serveis d’atenció que necessita».

Imatge d'una de les sales del Centre Barnahus Tarragona
Centre Barnahus Tarragona | Cedida Generalitat de Catalunya

Cervera ha subratllat que «son els diversos actors —Mossos, Justícia, Salut— els qui es desplacen a aquest espai, en comptes de fer anar al nen o nena a diversos recursos». D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i recuperació.

Així, s'evita la revictimització a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés i d'oferir al nen o nena un entorn agradable, que evitarà que es reobrin les ferides i facilitarà la seva recuperació.

Més abusos sexuals detectats gràcies a Barnahus

Des que va obrir la primera unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals a la demarcació respecte de la mitjana catalana. Això no vol dir que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a menors, sinó que ara, gràcies a Barnahus, es detecten més.

Aquest augment de la detecció és gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d'abús així com de la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l’equip de la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals del Departament de Drets Socials.

Vist el bon resultat del centre a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció i la detecció dels abusos sexuals a menors i evitar la revictimització dels infants i adolescents víctimes d’aquests abusos, el Departament de Drets Socials estendrà la xarxa d’unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals a tot el territori, amb un total de 13 centres, almenys un per vegueria. 

Així és el centre Barnahus de Tarragona

El centre té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable. Hi ha sales d'espera separades per protegir la privacitat de l'infant i equipades amb mobles, joguines, revistes o llibres adients a l'edat i necessitats dels usuaris petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles, alhora que es garanteix el servei de traducció quan sigui necessari.

Al centre hi treballa a temps complet un equip psicosocial, més altres professionals que s'hi desplacen quan cal o que s'hi connecten per videoconferència per evitar que sigui la víctima i la seva família qui hagi de recórrer les diverses instàncies que intervenen en aquests processos.