Els gossos són els protagonistes de la teràpia per a infants víctimes d'abusos sexuals a Barnahus

Tarragona ajuda infants que han patit abusos amb una innovadora teràpia amb gossos

El Barnahus de Tarragona atén gairebé 400 persones des de la seva posada en marxa fa dos anys

El servei de Barnahus de Tarragona ha posat en marxa un nou servei. Aquest és una teràpia on els protagonistes són els gossos. Amb aquests animals s'ajuda als infants i adolescents víctimes de violència sexual a gestionar emocions. 

Es tracta d'unes sessions amb els animals, els quals contribueixen a fer que els menors s'obrin més a l'hora d'explicar les situacions d'abusos sexuals i a expressar-se davant la culpa i la vergonya que senten.  La Fundació Affinity s'encarrega del servei que es fa amb gossos rescatats.

«Els gossos són molt sociables, inspiren confiança i els nens empatitzen molt pel fet de ser adoptats», ha afirmat Maribel Vila, responsable de les teràpies. Des de l'octubre, ja han fet 31 intervencions. A banda, la Barnahus ja ha atès 363 menors des de l'inici de l'activitat, engegada l'estiu de l'any 2020.

Un dels espais que Barnahus té a Tarragona per fer teràpia amb infants víctimes d'abusos sexuals
El Barnahus de Tarragona atén gairebé 400 persones | ACN

El vincle amb els gossos

La Pipa, l'Haritz i el Bruc són els gossos que participen a les sessions de teràpia impulsades per la Fundació Affinity en el servei pioner de la Barnahus de Tarragona. Segons Vila, aquests animals tenen la capacitat de crear vincles ràpids amb els menors i rebaixen els nivells d'angoixa i d'estrès.

«Els gossos tenen el poder de no jutjar, els nens s'hi senten molt identificats i els poden explicar qualsevol cosa», ha assenyalat la responsable. De fet, ha destacat que contribueixen a facilitar la feina dels professionals, ja que obren «camí» a l'hora d'expressar-se i obrir-se per parlar dels abusos.

Les responsables del nou servei expliquen que els resultats obtinguts són molt positius, ja que la teràpia millora els canals de comunicació i els fa més agradables.

«Hi havia menors que no acaben d'arrencar i després de fer la teràpia amb el gos tot fluïa amb més naturalitat», ha indicat Ester Cabanes, responsable de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Des de l'octubre, s'han fet 31 intervencions, les quals s'han adaptat a cada infant. Tot i que depèn de cada menor, han detallat que es solen fer tres sessions amb gossos.

La majoria dels animals que participen a la teràpia són gossos abandonats o bé que la fundació ha rescatat. En el cas de la Pipa, la van abandonar en un contenidor de Tarragona i, això, recalquen, ajuda les víctimes a identificar-s'hi.

«Per ser gos de teràpia és important criar un bon gos, són molt sociables, els ha d'agradar treballar per menjar o per joc, i són fiables; se'ls ensinistra amb obediència màxima», ha comentat Vila.

Els gossos són els protagonistes de la teràpia per a infants víctimes d'abusos sexuals
Els infants víctimes de violència sexual reben una teràpia amb gossos | ACN

Els casos atesos a la Barnahus

El recurs de la Barnahus ha atès 60 menors en els primers mesos d'aquest any. Des de la seva posada en marxa, l'estiu de l'any 2020, han passat pel servei 363 infants, 106 el primer any i 197 el passat. La majoria d'aquest infants i adolescents són noies —301— i la resta nois.

Ara mateix, hi ha 226 casos judicialitzats, 65 casos que no ho estan i 72 pendents de veure si es tramitaran per via judicial. A més, els casos intrafamiliars se xifren en 190, mentre que els extrafamilars s'enfilen a 173.

«A Europa 1 de cada 5 persones han estat agredides a nivell sexual en algun moment de la seva vida», ha dit Cabanes. A Catalunya i Espanya hi hagut un aflorament d'abusos sexuals d'entre un 1,5% i el 2%, mentre que a Tarragona se situaria al 4,5%, ha concretat.

Per la responsable de la DGAIA, l'aflorament de casos es deu al fet que les víctimes comencen a conèixer la unitat de Tarragona. «Sabem que poden ser ateses sense el temor de ser jutjades», ha afegit.

El model Barnahus —que significa casa dels nens en islandès— és un servei d'atenció als abusos contra la infància que està promogut per Save the Children a Espanya.

El principal objectiu és evitar la revictimització dels infants i adolescents i, per això, el servei coordina en un mateix espai tots els departaments implicats, com ara el policial, servei de protecció, justícia i salut, en casos d'abús sexual infantil.

La unitat de Tarragona, que és pionera i única a l'Estat Espanyol, tindrà noves instal·lacions a partir de l'últim trimestre d'enguany. Les obres ja han començat i es preveuen que estiguin enllestides al setembre que ve. El nou edifici s'està construint a pocs metres de l'actual emplaçament i tindrà l'aspecte d'una llar.